Pendidikan ibu bapa amat penting dalam proses perkembangan kanak-kanak, kerana ia secara tidak langsung akan mempengaruhi siapa diri mereka di masa hadapan. Ramai ibu bapa berasa takut apabila anak-anak mereka membuat kesilapan. Apabila seorang anak melakukan suatu kesalahan, ibu bapa akan memilih untuk memarahi. Mereka sebenarnya akan hanya membiarkan anak-anak kehilangan peluang akan kesedaran diri sendiri.

Sesetengah pakar psikologi kanak-kanak berpendapat bahawa apabila kanak-kanak membuat suatu kesilapan, ibu bapa perlu mencuba untuk bertanya kepada mereka lapan soalan berikut. Tujuannya bagi membiarkan anak-anak untuk belajar menggunakan fikiran dan memahami serta dapat membuat berbezaan akan tindakan mereka sama ada ianya salah atau betul. Pendidikan dengan cara ini adalah lebih berguna dan memberi kesan.

Tanyakan soalan seperti berikut :

Soalan 1 : Apa yang berlaku?

Apabila anda mendapati bahawa anak anda melakukan kesilapan, jangan tergesa-gesa untuk menentukan masalah dan kesilapan dengan menambah kerisauan kepada anak itu . Biarkan diri anda bertenang dan dengar hujah serta alasan anak anda. Dan fahami kebenaran perkara itu daripada sudut pandangan anak ini. Berikan peluang kepada anak anda untuk bercakap, walaupun dia benar-benar telah melakukan kesalahan. Akhirnya anak anda akan lebih bersedia untuk mengakui kesilapan sendiri kerana dia berasa berpuas hati atas peluang yang diberikan untuk mempertahankan dirinya.

Soalan 2 : Bagaimana perasaan kamu sekarang?

Selepas memahami perkara sebenar dan kesilapan itu, jangan tergesa-gesa untuk mendidik anak ini tetapi anda perlu memahami apa yang telah mereka rasakan di dalam hati. Ramai kanak-kanak tidak berfikir dan mempertimbangkan akibat apabila mereka melakukan satu kesalahan kerana mereka hanya bertindak melepaskan perasaan pada saat itu. Menurut pakar, apabila seseorang itu teruja secara emosi, orang lain boleh mengatakan bahawa dia tidak dapat mendengar dan seseorang itu perlu bertenang sebelum dia dapat berfikir dengan baik. Jika mahukan anak-anak mendengar pendapat anda, emosinya perlu diluahkan terlebih dahulu.

Soalan 3 : Apa yang kamu mahu lakukan?

Selepas anak anda selesai menangis atau merengek, tanyakan soalan ini kepadanya. Tidak kira apa pun bahasa yang dia katakan dengan cara yang hebat, anda jangan berasa gementar, sebaliknya terus bertenang dan tanyakan kepadanya soalan yang seterusnya.

Soalan 4 : Apakah kaedah yang sedang kamu fikirkan?

Kanak-kanak juga perlu dihormati, jadi ibu bapa harus memberi mereka bersuara dengan cara yang sesuai. Biarkan mereka berfikir dan ibu bapa hanya memberi mereka nasihat. Biarkan dia mencari pelbagai kaedah penyelesaian yang berbeza. Kadang-kadang perkataan tidak bertanggungjawab anak-anak ini akan mengejutkan anda.

Soalan 5 : Apakah akibat daripada kaedah ini?

Untuk mengajukan soalan di atas, apakah akibatnya ketika anak anda memikirkan kaedah yang diberikannya? Bolehkah dia menanggung beban dan menerima akibat daripada kaedah yang telah dikemukakannya? Jika kanak-kanak tidak dapat berfikir dengan jelas pada masa ini, ibu bapa harus membantu untuk membersihkan pemikiran mereka dan memberitahu apa akibatnya. Walau bagaimanapun, anda sebagai ibu bapa perlu memberi perhatian untuk tidak membincangkan secara panjang lebar, cukup dengan hanya menyatakan fakta-fakta yang memadai.

Soalan 6 : Apa yang telah kamu putuskan?

Selepas menganalisa kebaikan serta keburukan semua kaedah, tanyakan kepada anak anda apakah keputusan yang dia mahu lakukan? Walaupun pilihannya tidak memenuhi harapan anda, hormati keputusannya kerana jika anda campur tangan terlalu banyak, anak ini mungkin tidak mempercayai anda pada masa depan.

Soalan 7 : Apa yang kamu mahu saya lakukan?

Selepas anak ini membuat keputusan, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa ialah menunjukkan sikap menyokong, kerana ini akan menjadi pegangan yang kuat untuk anak anda menjadi kanak-kanak yang lebih berkeyakinan.

Soalan 8 : Apa yang perlu kita lakukan pada masa akan datang?

Selepas peristiwa itu telah berlalu, tanyakan kepada anak anda mengenai masalah itu dengan memberi peluang kepadanya untuk meneliti diri sendiri, dan renungkan sama ada jalan penyelesaiannya itu memberi kesan yang efektif, dan dengan ini akan meningkatkan keupayaannya untuk menilai.

Ramai ibu bapa berfikir bahawa anak-anak mereka masih muda dan tidak mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan masalah. Sebenarnya, kanak-kanak juga mempunyai strategi dan kaedahnya yang tersendiri. Apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa ialah dengan mengembangkan kemampuan mereka untuk berfikir dan menyelesaikan masalah. Kerana ini adalah kemahiran yang paling berharga dalam proses perkembangan kanak-kanak.

Sumber : Network Information , omgtw

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Keluarga

Video Popular