Dengan kehadiran peranti sistem pod vape yang lebih praktikal dan canggih, saiznya sangat kecil dan lebih kecil daripada saiz peranti vape yang digunakan dahulu.

Ramai yang menggunakannya untuk berhenti merokok kerana saiznya yang kecil dan boleh dibawa ke mana sahaja.

Namun, keburukannya adalah ia mudah disembunyikan oleh kanak-kanak. Jelas sekali, peranti ini tidak sesuai untuk digunakan oleh kanak-kanak.

(Gambar sekadar hiasan)Heaven Gifts

Pewartaan larangan penggunaan vape di kawasan sekolah telah dilaksanakan bagi memastikan amalan buruk itu tidak menular dalam kalangan pelajar.

Pada 17 Mei lalu, China Press melaporkan bahawa dua orang pelajar sekolah rendah telah ditangkap kerana hisap vape di sekolah.

Dua pelajar dari Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan yang terletak di Seberang Perai, Pulau Pinang itu telah diperiksa dan mengejutkan sekitar dua puluh pelajar Darjah 6 didapati menggunakan alat vape. Kemunculan peranti vape yang kelihatan seperti pemacu ibu jari USB, membuatkannya sukar untuk dibezakan.

(Gambar sekadar hiasan) VAPO

Apa yang lebih mengejutkan ialah apabila mereka ditangkap, mereka mendakwa bahawa mereka hanya mahu “mencuba produk teknologi baru, serta mencuba perisa buah” dari jus vape berperisa buah.

Kedai tidak akan menjual peranti tersebut kepada bawah umur, tetapi nampaknya mereka mempunyai alternatif lain. Dilaporkan bahawa pelajar-pelajar ini telah membeli peranti vape mereka dengan harga RM120 di dalam talian, dan ada juga yang menjadi pembeli proksi!

Seorang pelajar yang ditangkap membawa peranti vape ke sekolah kerana mahu menunjukkan kepada kawan-kawannya. Oleh itu bapanya dipanggil untuk berjumpa dengan Guru Besar sekolah, menurut Hotspot. Apa yang mengejutkan, bapa pelajar tersebut berkata kepada Guru Besar:

“Alat vape ini tidak mengandungi nikotin, anda tidak perlu bimbang!”

Guru Besar berharap ibu bapa menghalang anak-anak mereka daripada terdedah kepada peranti vape, dan perlu diingat bahawa peranti ini tidak dibenarkan dan dilarang di sekolah.

Ini adalah antara komen Netizen mengenai isu ini:

China Press

“Saya menggunakan alat ini untuk berhenti merokok, dan ia benar-benar berfungsi, saya sudah berhenti merokok selama dua bulan yang lalu. Tetapi saya benar-benar tidak menyokong idea penjual tidak bermoral yang menjualnya kepada pelajar! Saya menasihati pelajar agar tidak ketagih merokok kerana merokok tidak membuat anda kelihatan hebat, kerana ia hanya akan secara beransur-ansur merosakkan kesihatan anda. Ia tidak sihat, dan untuk berhenti merokok bukan sesuatu perkara yang mudah, kenapa kamu mahu mula merokok pula? “

Sumber: China Press

Maybe you're interested :

Share

Video Popular