Pemilik kenderaan dari Singapura ini telah dirakam aksinya sedang menggoncang-goncang keretanya semasa mengisi petrol dan menjadi bahan ketawa netizen yang tular. Menurut pakar, tidak kira berapa kuat anda menggoncang kereta, ia hanya menambah lebih kurang 1% daripada petrol, bersamaan penjimatan sekitar RM3.00.

Pemandu dari Singapura sering menyeberang Tambak Johor untuk mengisi minyak penuh dan menggoncang atau menghenjut kereta mereka, satu pemandangan biasa yang sering dilihat seperti di Stesen Johor Bahru ini. Tindakan tersebut dikatakan akan mengeluarkan udara dalam tangki minyak untuk menambah lebih banyak petrol.

YouTube / Gambar Hiasan

Baru-baru ini, seorang netizen memuat naik dua video dengan tempoh keseluruhan kira-kira 24 saat di laman Facebook. Gambar ini menunjukkan pemilik kereta dari Singapura yang berpakaian serba hitam sedang menggoncang-goncang keretanya sambil berdiri di belakang kereta tersebut ketika mengisi petrol.

Katanya, “Saya melihat pemandu menggoncang keretanya ketika mengisi minyak dan berehat seketika. Saya percaya dia berasa letih, berehat sekejap sambil mengelap peluh di dahi dengan tangannya. Dia mungkin tidak menyedari aksinya sedang dirakam.”

Sinchew

Sebagai respon kepada tindakan ini, Pengarah Eksekutif Wynnson Auto Private bernama Chen berkata amat tidak praktikal mengisi minyak dan menggoncang kereta kerana ia hanya satu faktor psikologi.

Katanya, “Pemilik kereta mungkin berfikir bahawa ini akan membolehkan petrol mengalir ke enjin di hadapan, yang membolehkan enjin menyerap lebih banyak minyak. Walaupun ini tidak akan menyebabkan kerosakan kepada kenderaan, jumlah minyak pada enjin yang boleh diserap adalah kecil. Sebenarnya mereka tidak perlu melakukan perkara ini.”

Liang Tianding yang merupakan Presiden Persatuan Industri Automobil Singapura, berkata semasa wawancara bahawa akan terdapat beberapa buih dalam proses menambah minyak, dan sensor akan tersentuh apabila tangki bahan api tidak penuh.

YouTube / Gambar Hiasan

Untuk mengisi tangki bahan api, pemiliknya akan menggoncang dengan kuat untuk menghilangkan gelembung udara, supaya tangki bahan api juga boleh menyimpan lebih banyak minyak.

Liang Tianding juga berkata bahawa walaupun ia sebenarnya boleh meningkatkan kapasiti, kesannya tidaklah begitu signifikan atau penting. Kapasiti tangki bahan api kereta rata-ratanya adalah sekitar 50 hingga 60 liter. Kereta yang digoncang atau digetar hanya boleh meningkat sebanyak 1 peratus iaitu kira-kira 500 mililiter. Menurut harga pasaran petrol seperti di Malaysia, ia hanya penjimatan sebanyak RM3.00.

YouTube / Gambar Hiasan

Seorang mekanik berpengalaman dari Malaysia bernama Vincent pernah menerangkan perbuatan menggoncangkan kereta adalah perbuatan sia-sia kerana ianya tidak membantu menambahkan kandungan petrol di dalam tangki minyak.

Vincent turut mengibaratkan minyak petrol seperti air soda. Apabila seseorang mengisi air soda di dalam gelas, akan ada ‘buih’ yang terbentuk di atasnya. Maka, seseorang perlu menunggu ‘buih’ berkenaan surut sebelum boleh menambah air. Maka, tindakan menggoncangkan kereta hanya akan merosakkan kereta kerana mengisi minyak lebih daripada paras yang sepatutnya.

The Vocket / Gambar Hiasan

Menurut satu laporan dari Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat, silinder kereta sebenarnya telah direka khas dengan reka bentuk yang selamat. Jurang dalam silinder telah direka untuk membolehkan petrol berkembang.

Sekiranya tangki bahan api menjadi terlalu penuh, tangki minyak boleh bocor. Kesannya, petrol boleh tertumpah dan mengewap dengan mudah, lalu mengalir ke dalam sistem wap kereta. Ini boleh membawa kerosakan kepadaa sistem kenderaan.

Akibatnya, fungsi efisen pada kereta semakin menurun, dan jumlah asap pada ekzos kereta juga meningkat sehingga mengakibatkan pencemaran alam sekitar.

Sumber : Sinchew 

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular