Jika anda menyaksikan pertandingan Miss World pada tahun 2015 atau 2016, anda mungkin dapat melihat seorang peserta dengan nama  Anastasia Lin, yang mewakili Kanada. Walaupun dia mungkin lebih dikenali sebagai advokasi terhadap isu-isu hak asasi manusia, adakah anda tahu bahawa dia pernah enggan memakai baju renang sebelum ada larangan bikini dalam pertandingan tersebut?

Anastasia Lin, yang dilahirkan di China, merupakan seorang ekstrovert. Ketika berusia 13 tahun, dia berpindah ke Kanada bersama ibunya kerana ibunya merasakan bahawa “pendidikan barat” adalah lebih baik daripada sistem pendidikan di China.

Benjamin Chasteen|The Epoch Times

Sebelum berpindah ke Kanada, dia tidak pernah tahu bahawa terdapat pelanggaran hak asasi manusia di negara kelahirannya sehingga ibunya memberikan maklumat tentang isu tersebut, iaitu maklumat yang berkaitan dengan penganiayaan Parti Komunis China terhadap Falun Gong.

“Saya hanya tahu apa yang benar-benar bebas selepas berpindah ke Kanada,” katanya kepada The Epoch Times.

©Minghui

Falun Gong (juga dikenali sebagai Falun Dafa) – adalah suatu konsep latihan kerohanian yang berupa suatu sistem latihan yang dapat memperbaiki moral, tubuh badan dan juga rohani.

Ajaran Falun Dafa adalah berdasarkan kepada 3 prinsip iaitu ‘Zhen, Shan dan Ren’ yang bermaksud Sejati, Baik, dan Sabar.

Semenjak amalan meditasi ini diperkenalkan kepada orang ramai pada bulan Mei 1992, popularitinya melonjak, terutamanya disebabkan oleh orang ramai mendapat kesembuhan penyakit apabila mengamalkan meditasi ini.

Namun, pada 20 Julai 1999, Parti Komunis China melancarkan penganiayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini kepada kira-kira 100 juta pengamal Falun Gong di negara China.

Polis mula menculik, menangkap dan memenjarakan pengamal Falun Gong secara haram, yang tertakluk kepada penyeksaan dalam cubaan memaksa mereka untuk melepaskan kepercayaan mereka.

©Minghui

Berdasarkan keganasan yang diketuai oleh Parti Komunis China, Lin memberitahu Maclean, “Saya fikir, ‘Kerajaan China tidak boleh menyerang dan mengasingkan mereka.”

Dia juga menyentuh mengenai bagaimana parti yang sama bertanggungjawab terhadap tragedi pembunuhan beramai-ramai di Tiananmen Square pada tahun 1989, di mana 10,000 penunjuk perasaan dibunuh oleh angkatan tentera, yang berada di bawah perintah Jiang Zemin.

Parti yang sama, sebenarnya, bertanggungjawab atas banyak ketidakadilan yang dilakukan, seperti penganiayaan terhadap orang Tibet di tanah air mereka, dan pembunuhan penduduk Uygur di rantau Xinjiang barat laut China.

Lin ingin benar-benar memahami tentang Falun Gong, kerana semua yang dia dengar adalah pembohongan fitnah Parti Komunis China. Selepas melakukan penyelidikan, dia akhirnya menjadi seorang pengamal Falun Gong.

Walaupun dia menyedari tentang percabulan hak asasi manusia yang berlaku di China hari ini, untuk mendedahkan pembunuhan beramai-ramai pengamal Falun Gong China ke dunia melalui pertandingan ratu cantik tidak pernah berlaku kepadanya sehingga dia menghadiri perhimpunan hak asasi manusia pada usia 16 tahun, di mana dia bertemu dengan Nazanin Afshin-Jam, Miss World Kanada 2003, yang memberitahu dia bagaimana pertandingan ratu cantik adalah platform yang ideal untuk membicarakan isu-isu yang dia mahu dunia tahu.

Dia kemudiannya menyertai Miss World Kanada pada tahun 2013, di mana dia mendapat tempat kedua. Alasannya, adalah kerana dia enggan menyertai pertandingan baju renang.

Lisa Fan|The Epoch Times

Walaupun begitu, Lin gembira dengan keputusan tersebut.

“Organisasi pertandingan memberitahu bahawa saya boleh memilih untuk tidak mengambil bahagian, tetapi ia akan menjejaskan peluang saya untuk memenangi pertandingan tersebut,” katanya. “Saya fikir ia adalah keputusan yang betul.”

Tetapi mengapa Lin enggan memakai baju renang?

“Saya bekerja di banyak projek TV dan filem yang mendedahkan penderaan hak asasi manusia dan saya sering perlu memegang watak sebagai seorang mangsa,” jelasnya.

“Bagi filem saya, saya perlu menemu bual ramai orang yang telah didera secara seksual di kem buruh atau penjara. Saya rasa jika saya mendedahkan diri saya dalam situasi mereka, bagi orang-orang yang memandang saya sebagai sokongan mereka, imej ini akan menjadi tidak produktif kepada filem-filem. “

Setahun kemudian pada 2014, Julia Morley, pengerusi Miss World, mengumumkan bahawa pertandingan baju renang telah dibatalkan.

“Tetapi meletakkan tekanan pada penganjur dengan mengatakan bahawa saya tidak akan membuat perarakan dengan memakai bikini, telah membuahkan hasil,” katanya kepada  Marie Claire.

Lin kemudian mengambil bahagian dalam Miss World Kanada 2015 dan membawa berjaya memenanginya.

Selepas berjaya memenangi pertandingan tersebut, bapanya, yang tinggal di China, bangga dengan pencapaiannya. Itu adalah sehingga pegawai-pegawai keselamatan China memberinya lawatan dan mula mengejutkan.

Kemudian, ayahnya menghantar mesej teks yang mengkhawatirkannya, “Kamu mesti menghentikan apa yang sedang anda lakukan sekarang, jika tidak, kita perlu berpisah,” katanya kepada The Epoch Times.

Walaupun dia takut, dia enggan mundur dan terus bercakap tentang pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku di China, termasuk ancaman yang dihadapi oleh ayahnya.

Kerana tindakannya itu, China enggan memberi surat jemputan Lin untuk permohonan visanya ke Sanya, Wilayah Hainan, di mana pertandingan ratu cantik ‘Miss World’ berlangsung. Dia cuba mendapatkan penerbangan ke China melalui Hong Kong tetapi tidak berjaya.

“China tidak membenarkan mana-mana persona non grata (orang yang tidak dihargai) datang ke China,” kata Kedutaan China di Ottawa kepada  Globe and Mail.

Penganjur Miss World kemudian memberinya peluang kedua untuk menyertai pertandingan ratu cantik ‘Miss World’ pada tahun 2016 yang diadakan di Washington D.C.

Benjamin Chasteen|The Epoch Times

Ia memerlukan keberanian bagi seseorang untuk terus berdiri dan menyuarakan tentang pelanggaran hak asasi manusia, terutamanya untuk menepis tekanan dari kuasa asing yang jahat.

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL Kebenaran

Video Popular