Pada zaman dahulu, satu-satunya cara untuk mencari tempat penginapan ketika percutian atau perjalanan luar negara adalah dengan perlu pergi ke tempat penginapan tersebut untuk menempah, dan kadarnya agak mahal, terutamanya pada waktu puncak.

Kini, percutian telah menjadi lebih mudah dengan wujudnya Airbnb yang memudahkan kita untuk mencari tempat tinggal di mana sahaja anda pergi, dan beberapa penginapan yang terdapat di perkhidmatan ini juga boleh menjadi mewah.

Walau bagaimanapun, lokasi yang tersedia dengan tuan rumah yang mempunyai akses ke setiap sudut kediaman, kita tidak tahu apa yang telah mereka lakukan di tempat itu sebelum disewakan.

Menurut The Star, Hos Airbnb di China timur telah meletakkan kamera tersembunyi di dalam bilik tidur sebelum disewakan di laman web tempahan penginapan tersebut, tetapi kamera tersebut telah ditemui oleh seorang wanita yang mengesan peralatan itu ketika memasuki bilik tersebut.

(Gambar sekadar hiasan) Fox News

Lelaki yang disenaraikan sebagai “Superhost” – tuan rumah yang berpengalaman yang memberikan pengalaman yang luar biasa untuk tetamunya – telah ditangkap dan diserahkan kepada pihak polis, yang mendapati bahawa dia telah merakam tetamunya sejak Mac tahun ini ( 2019) dan memberinya ditahan 20 hari untuk soal siasat.

Sebab mengapa tindakan tuan rumah berkenaan diketahui dengan cepat adalah kerana kepakaran wanita itu. Bekerja di dalam bidang keselamatan Internet dan maklumat, wanita itu, yang dikenali sebagai Yunfei, berkata dia sentiasa memeriksa bilik hotelnya untuk sebarang peranti yang mencurigakan.

Pada malam Rabu (1 Mei) ketika dia tiba di flat tersebut di Qingdao, wilayah Shandong, dia segera mengesyaki sesuatu yang tidak kena.

“Saya menemui monitor sensor gerakan di pintu masuk dan di dalam dua bilik tidur, yang aneh kerana flat itu tidak diubah suai untuk rumah berteknologi pintar,” katanya.

“Saya mengalihkan sensor untuk menghadap dinding dan menutupnya dengan pelekat.”

Yunfei kemudian memeriksa televisyen dan alat pengesan asap, yang merupakan tempat yang paling biasa orang meletakkan kamera tersembunyi, dan memotong bekalan kuasa ke televisyen.

Menghadap katil terdapat router internet yang memancarkan cahaya, dan Yunfei mengesyaki bahawa kamera tersembunyi dipasang di dalamnya.

The Star

“Saya memeriksa dengan teliti dan mendapati susunan talian adalah berbeza daripada yang biasa,” katanya.

Bertekad untuk mendedahkan perkara yang mencurigakan ini, dia membandingkan router tersebut dengan gambar produk sebenar dan menyedari bahawa router berkenaan telah diubahsuai. Dia kemudiannya membuka router tersebut, di mana dia mendapati kad memori digital diletakkan di dalamnya.

The Star

“Saya segera menghubungi polis selepas menemui kad memori itu. Pihak polis datang dan mengambil peralatan itu, ” katanya.

Selepas itu, dia memutuskan untuk tidak tinggal di flat berkenaan yang telah menempatkan banyak tetamu sebelumnya. Dia telah membayar sebanyak 1,700 yuan (RM1,041) selama tiga malam.

Sejak kejadian itu, flat lelaki itu telah dikeluarkan dari katalog Airbnb, dan mereka juga mengembalikan wang wanita itu.

“Kami meminta maaf kepada pelanggan dan telah mengeluarkan flat tersebut daripada penyenaraian penginapan,” kata seorang jurucakap Airbnb.

Walaupun kejadian ini berlaku di China, ia berkemungkinan besar boleh berlaku di Malaysia juga. Oleh itu, pastikan anda menyemak penginapan anda untuk sebarang peranti yang mencurigakan dan laporkan tuan rumah kepada pihak polis sekiranya anda mendapati sesuatu yang mencurigakan.

Sumber: The Star

Maybe you're interested :

Share

Video Popular