Berita baik untuk rakyat Malaysia yang sedang mencari rumah mampu milik! Kerajaan telah berjanji bahawa akan membina sehingga 100,000 rumah mampu milik yang dihadkan pada RM300,000 menjelang akhir tahun ini.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata ini adalah sejajar dengan Dasar Perumahan Negara di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Menurut beliau, ia merupakan salah satu keutamaan kerajaan untuk memastikan bekalan rumah mampu milik yang cekap untuk menjaga kesejahteraan rakyat dan mobiliti sosial ke atas.

Tun Dr Mahathir juga mengulangi janji kerajaan untuk membantu rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah, katanya dalam ucapannya pada pelancaran sistem bangunan industri perindustrian digital (IBS) Gamuda Bhd. pada hari Khamis (2 Mei).

(Gambar ihsan Gamuda Berhad)

Beliau berharap dengan berbuat demikian, kumpulan berpendapatan rendah dapat memiliki kediaman yang selesa di lokasi yang baik supaya mereka dapat mengejar peluang pekerjaan dan ekonomi.

“Sebenarnya, ini akan meningkatkan status sosio-ekonomi mereka dan seterusnya, akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang sihat bagi negara,” tambahnya.

“Kumpulan pendapatan rendah dan bawah 40% (B40) dan golongan berpendapatan sederhana M40 adalah tumpuan utama Dasar Perumahan Negara dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya.

Ini seiring dengan manifesto kerajaan Pakatan Harapan untuk membina satu juta unit rumah mampu milik dalam tempoh dekad akan datang.

Jika anda berfikir bahawa rumah-rumah mampu milik ini akan berkualiti rendah dan kecil maka anda salah! “Spesifikasi termasuk binaan tidak kurang daripada 900 kaki persegi dengan kemudahan dan infrastruktur yang akan dibangunkan. Rumah mampu milik dikatakan akan dibina menggunakan piawaian sama dengan rumah mewah” katanya.

Azzyati Ahmad|AWANI

Tun Dr Mahathir juga berkata bahawa penggunaan Sistem Binaan Berindustri (IBS) digital, yang merangkumi alat reka bentuk dalam talian, Pemodelan Maklumat Pembinaan (BIM) dalam projek perumahan awam akan membantu kerajaan untuk memenuhi sasaran satu juta unit rumah mampu milik dibina dalam tempoh 10 tahun.

“Saya dimaklumkan IBS digital menyediakan peluang untuk meningkatkan kemahiran tenaga kerja tempatan kita di masa depan, dan langkah memanfaatkan teknologi IBS digital akan membolehkan pemaju membina rumah lebih murah dalam tempoh lebih singkat,” katanya

Sumber: The Star

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP NASIONAL

Video Popular