Pakar mendapati bahawa orang yang mengikuti diet Jepun atau Asia berasaskan beras kurang mengalami obes daripada mereka yang tinggal di negara-negara di mana kurang memakan nasi.

The Straits Times

Penyelidik berkata diet rendah karbohidrat – yang mengurangkan makan nasi dalam diet harian – adalah strategi penurunan berat badan yang popular di negara maju, tetapi kesan nasi pada obesiti masih tidak jelas kepada masyarakat.

Penyelidik melihat pengambilan nasi dari segi gram sehari bagi setiap orang dan pengambilan kalori di 136 negara. Mereka juga melihat data pada indeks jisim badan (BMI).

Di United Kingdom, rakyatnya didapati hanya memakan 19 gram nasi sehari, di bawah berpuluh-puluh negara lain termasuk Kanada, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

Para penyelidik mengira bahawa walaupun kenaikan sederhana dalam pengambilan nasi sebanyak 50 gram sehari, setiap orang dapat mengurangkan kelaziman obesiti di seluruh dunia sebanyak satu peratus (dari 650 juta orang dewasa hingga 643.5 juta).

Allrecipes

Profesor Tomoko Imai, dari Doshisha Women’s College of Liberal Arts, Kyoto, Jepun, yang mengetuai penyelidikan, berkata: “Kadar obesiti rendah di negara-negara yang memakan nasi sebagai makanan ruji.

Oleh itu, makanan Jepun atau diet makanan ala Asia berasaskan nasi boleh membantu mencegah obesiti. Memandangkan tahap peningkatan obesiti di seluruh dunia, makan lebih banyak nasi perlu disyorkan untuk melindungi daripada obesiti walaupun di negara barat.”

breitbart.com

Memberi jelasan mengapa beras dapat membantu mencegah obesiti, Prof Imai berkata nasi adalah lemak rendah, sambil menambah: “Mungkin serat, nutrien dan sebatian tumbuhan yang terdapat di dalam bijirin boleh meningkatkan perasaan kenyang dan mencegah makan berlebihan.”

Penulis membuat kesimpulan: “Kelaziman obesiti jauh lebih rendah di negara-negara dengan bekalan beras yang lebih tinggi walaupun selepas mengawal indikator gaya hidup dan sosioekonomi.”

Tam Fry, pengerusi Forum Obesiti Kebangsaan, berkata: “Kami telah mengetahui berabad-abad bahawa penduduk di timur jauh cenderung lebih langsing daripada di barat kerana nasi adalah makanan ruji mereka.

Penyelidikan ini adalah yang pertama memberikan hipotesis bahawa kita boleh mencegah obesiti dengan makan lebih banyak jumlahnya.”

Kajian itu telah dibentangkan di Kongres Eropah mengenai Obesiti di Glasgow.

Sumber: The Straits Times

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular