Apabila mendengar perkataan jutawan anda mungkin berfikir tentang John D. Rockefeller atau Bill Gates. Pada masa yang sama, nama J. Paul Getty kurang terkenal. Jutawan J.Paul Getty hidup pada separuh kedua abad ke-20 dan merupakan orang terkaya di dunia. J. Paul Getty memiliki 80% minyak di dunia. Taikun minyak yang dilahirkan dalam keluarga yang sangat kaya dan dia bukan sahaja menyerahkan kekayaannya, tetapi juga meningkatkannya dengan cara yang amat hebat.

Ramai yang  kagum dengan sejarah hidupnya, terutama tentang kegigihan serta kehidupan berjimat cermatnya untuk menjadi orang terkaya di dunia. Menerusi dua buku biografi mengenai J.Paul Getty, ‘Oil: People Who Changed the World’ dan ‘Painfully Rich: J.Paul Getty and His Heirs’, kita dapat mengetahui fakta dan kisah hidupnya yang agak unik serta pelik seperti di bawah :

ASSOCIATED PRESS / East News

Ibu bapa J. Paul Getty mempercayai bahawa Tuhan memberi kekayaan kepada manusia jika mereka mengikuti peraturan. Jadi mereka membesarkan anak-anak dengan cara yang keras dan bersikap autoritarian.

Anak pertama keluarga Getty meninggal dunia pada usia kanak-kanak, jadi mereka melarang J. Paul Getty daripada berkomunikasi dengan rakan-rakan kerana ibunya berpendapat bahawa dengan cara ini beliau tidak akan mendapat penyakit berjangkit yang sama seperti abangnya. Pada masa yang sama, pasangan Getty memberitahu kepada Paul yang mereka amat menyayanginya dan mereka tidak mahu menderita sekiranya Paul juga turut meninggal dunia.

J. Paul Getty percaya kepada penjelmaan semula. Apabila beliau melihat patung Maharaja Rom Trajan, Getty memutuskan bahawa beliau dan maharaja Rom itu kelihatan sama di antara satu sama lain. Kemudian Getty berkata, “Saya mahu mempercayai bahawa jiwa Trajan hidup di dalam badan saya, dan saya mahu bertindak seperti mana dia bertindak.”

Di sebalik cara didikan ibu bapanya dengan penerapan agama, J. Paul Getty tidak pernah kuat agama tetapi sebaliknya lebih banyak mengingkarinya. Cara didikan ibu bapa banyak memberi kesan di dalam kehidupannya. Bapanya hanya memberi sokongan kewangan yang amat sedikit serta tidak pernah menuruti kehendaknya. Sehingga dalam wasiatnya, J.Paul Getty menyebut bahawa hanya isterinya yang akan mewarisi hartanya, tetapi bukan anak-anaknya.

All the Money in the World / Imperative Entertainment / Gambar Hiasan

Setelah J. Paul Getty lulus dari Universiti Oxford, dia memutuskan untuk menyertai perniagaan keluarganya. Bapanya hanya memberi gaji sebanyak USD$100 dalam sebulan.

J. Paul Getty membuat wang sejuta pertamanya apabila dia berusia 23 tahun. Ia mungkin berlaku lebih pantas sekiranya bapanya meminjamkan wang lebih awal setelah Paul Getty memintanya. Ibu Paul Getty juga turut enggan meminjamkan sejumlah wang yang besar.

Pada tahun 1966, Buku Rekod Dunia Guinness menamakan J. Paul Getty sebagai orang terkaya di dunia dan menurut Forbes, aset kekayaannya bernilai kira-kira USD$ 1.2 bilion atau kira-kira USD$9.1 bilion (RM38 bilion) pada tahun 2017.

Salah satu petikan Getty yang paling terkenal adalah, “Hubungan yang kekal dengan seorang wanita hanya sekiranya anda menemui kegagalan dalam perniagaan.” J.Paul Getty telah berkahwin sebanyak 5 kali dan setiap isterinya cukup muda untuk menjadi anak perempuannya. Menurut ahli biografi Getty, 4 daripada mereka adalah perawan.

Theodora Lynch berusia 29 tahun ketika menjadi isteri ke-5 Getty. Pada tahun 2013, beliau menerbitkan sebuah memoir bertajuk ‘Alone Together: My Life with J. Paul Getty’.

 

AP / East News

Dalam 5 perkahwinan itu, J. Paul Getty mempunyai 5 orang anak lelaki. Salah seorang daripada mereka meninggal dunia semasa pembedahan pada usia 12 tahun. Pada masa ini, J. Paul Getty berada di Eropah. Beliau enggan pulang ke Amerika kerana perniagaannya tidak dapat menunggu.

Pada tahun 1973, salah seorang anak lelaki J. Paul Getty yang diharapkan sebagai penggantinya telah meninggal dunia. Pada masa ini, salah seorang anak lelakinya telah menyaman bapanya sendiri, menuntut lebih banyak bantuan kewangan diberikan untuk dirinya dan adik-beradik yang lain. Getty memenangi kes itu, tetapi masih memberikan wang kepada anak-anaknya, walaupun tidak banyak seperti yang diinginkan oleh mereka.

Pada tahun 1973, cucu lelakinya yang berusia 16 tahun, John Paul Getty III telah diculik oleh sebuah kumpulan jenayah terancang. J.Paul Getty enggan serta menolak untuk membayar wang tebusan sebanyak USD$17 juta selama 5 bulan. Getty berkata, “Saya mempunyai 15 orang cucu. Sekiranya saya membayar sekarang, saya dengan segera akan meletakkan 14 orang cucu yang lain berada dalam risiko untuk diculik oleh penculik lain dengan motif yang sama.”

 AP / East News

Apabila penculik itu menghantar kepada Getty melalui syarikat media, segumpal rambut dan telinga kanan cucunya sebagai bukti dia telah diculik dan mengurangkan tuntutan mereka kepada USD$3 juta, J. Paul Getty bersetuju untuk membayar tidak lebih daripada USD$2.2 juta, di mana USD$800,000 yang dipinjamkan kepada anak lelakinya, John Paul Getty Jr. iaitu bapa kepada John Paul Getty III yang diculik, perlu dibayar kembali dengan faedah 4 %.

Apabila John Paul Getty III memanggil datuknya untuk mengucapkan terima kasih kerana membantu membayar wang tebusan, Getty enggan menjawab panggilan telefon itu.

Sebuah filem yang mendapat pencalonan Oscar bertajuk “All the Money in the World” lakonan Christopher Plummer serta siri mini “Trust” lakonan Donald Sutherland telah diterbitkan pada tahun 2017 dan 2018 berdasarkan kisah benar daripada peristiwa tragis ini.

J.Paul Getty membeli Sutton Place di England daripada seorang Duke yang telah muflis dan tinggal di sana seorang diri. Di dalam rumah agamnya, beliau mempunyai 34 bilik tidur dan 14 bilik mandi. Getty tidak pernah menjemput saudara mara dan ahli keluarga untuk melawatnya.

Colin Smith / geograph

J.Paul Getty merupakan seorang yang amat berjimat cermat dengan hakikat bahawa beliau seorang jutawan terkaya di dunia yang memonopoli perniagaan minyak dunia. Getty gemar mengitar semula alat tulis. Beliau akan menyimpan dan menggunakan semula sampul surat dengan teliti. Tabiatnya yang menjadi kebiasaan ialah menulis jawapan pada bahagian tepi atau sisi belakang surat dan menghantarnya kembali, dan tidak pernah menggunakan kertas yang baru. Getty juga menyiram gam, jadi seseorang itu boleh mencuci tangan dengannya.

Untuk menjimatkan wang bagi pemanasan berpusat, Getty meletakkan beberapa pemanas elektrik hanya di dalam biliknya.

Bukan itu sahaja. Tetamunya yang mahu menggunakan telefon dari Sutton Place ke Australia atau Amerika Syarikat perlu membayar dengan wang sendiri melalui telefon berbayar yang disediakan. Untuk membuat panggilan telefon, mereka perlu membayar sendiri dan bukan tuan rumah Getty yang perlu membayarnya.

All the Money in the World / Imperative Entertainment / Gambar Hiasan

Pernah satu ketika Getty membawa sekumpulan rakannya dalam pertunjukan anjing di London. Jutawan ini telah membuat mereka berjalan di sekitar blok selama 10 minit sehingga tiket menjadi separuh harga pada pukul 5 petang, kerana Getty tidak mahu membayar harga penuh untuk satu kepala.

Menurut pentadbiran cukai Amerika Syarikat, bayaran cukai J. Paul Getty selama bertahun-tahun tidak pernah melebihi daripada USD$500 setahun.

J.Paul Getty benar-benar seorang yang kedekut tentang pembeliannya juga. Sebagai contoh, dia tidak pernah membeli stoking yang lebih mahal daripada USD$1.

Di usia tua, J. Paul Getty mengalami fobia yang berbeza. Dia takut untuk terbang dengan pesawat dan tidak mengambil panggilan telefon kerana berfikir sesuatu benda akan merayap keluar daripadanya. Inilah yang biasanya disampaikan oleh setiausaha Getty kepada saudara-maranya apabila dia tidak mahu bercakap dengan mereka.

J. Paul Getty ketika di sebuah pesta sempena perayaan ulang tahunnya yang ke-80 bersama Tricia Nixon, anak perempuan sulung Presiden Richard Nixon.

AP / East News

Dalam wawancara terakhir, beberapa minggu sebelum Getty meninggal dunia, ketika ditanya soalan, “Apa lagi bagi anda, lelaki terkaya di dunia, yang inginkan dalam kehidupan?” Jawapannya, “Saya ingin melakukan perniagaan dengan lebih banyak lagi.”

Apabila J. Paul Getty meninggal dunia, ahli keluarga termasuk anak-anaknya dan para pekerjanya yang paling setia, hampir tidak mendapat apa-apa daripada wasiatnya. Sebahagian besar dari kekayaannya telah diserahkan kepada muzium seni J. Paul Getty di Malibu, Los Angeles, Amerika Syarikat yang menjadikannya muzium terkaya di dunia. Pakar menilai dana aktifnya yang bernilai USD$2.5 bilion pada masa itu dan kini ia lebih bernilai.

Artspace

Seorang penyampai berita membuat komen ini pada hari pemergian J. Paul Getty, “Orang terkaya di dunia, yang kesepian, dan yang paling mementingkan diri sendiri telah meninggal dunia hari ini. Selama 84 tahun dalam hidupnya, beliau tidak pernah memberikan satu sen untuk tujuan amal. “

Perkara yang paling mengejutkan kepada kita adalah hakikat bahawa J. Paul Getty enggan membayar wang tebusan untuk cucu lelakinya yang telah diculik dan sedang terancam nyawanya selama 5 bulan. Apa gunanya kesemua wang yang berada di dunia jika kita merasakan ia masih lagi tidak mencukupi dan berasa takut untuk membiarkan orang lain menggunakannya?

Sumber : Bright Side

Maybe you're interested :

Share

Video Popular