Lapan pokok yang disenaraikan ini telah wujud di dunia selama ribuan tahun. Melihatkan kepada keadaannya yang besar dan tinggi, kita boleh tahu betapa agungnya ciptaan Tuhan kerana mampu mencipta sebatang pokok yang masih hidup walaupun telah melalui satu tempoh yang sangat lama!

Kewujudan pokok-pokok tertua di dunia ini juga boleh dijadikan sebagai peringatan kepada manusia untuk lebih menghargai alam sekitar dan tidak menyebabkan sebarang kemusnahan.

Ini dia lapan gambar yang memaparkan pokok-pokok besar dan tertua serta tertinggi di dunia!

1. Raja Segala Pokok. Pokok Sequoia ini dikategorikan sebagai pokok yang paling besar di dunia. Ia terletak di Taman Negara Sequoia California.

Kredit: Facebook | Island Associates

2. Jōmon Sugi merupakan pokok yang tertua di Jepun dengan anggaran usia antara 2,000 ke 7,000 tahun!

Kredit: Facebook | Grow-Trees.com

3. Pokok Tule merupakan pokok sipres Montezuma dan terletak di Oaxaca, Mexico.

Kredit: Wikipedia | Nsaum75

4. Pokok Methuselah ini merupakan pokok pinus bristlecone yang berusia 4,848 tahun dan terletak di kawasan Pergunungan Putih, Inyo County, California Timur.

Kredit: Flickr | Rick Goldwasser

5. Pokok Sunland Baobab dari Limpopo, Afrika Selatan. Ianya begitu besar sehingga boleh memuatkan sebuah pub di dalam batang pokoknya.

Kredit: Facebook | Sunland Baobab

6. Pokok hujan gergasi Kanchanaburi. Batang pokoknya begitu besar sehingga memerlukan sekurang-kurangnya 10 orang untuk mengelilinginya.

Kredit: Facebook | Narongsak A Orn-on

7. Pokok Baobab berusia 6,000 tahun di Senegal.

Kredit: Imgur

8. Pokok Banyan di Ta Prohm, Angkor, Kemboja.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular