Bagi seorang ibu yang menjangkakan kelahiran bayi kembar, kegembiraan dan keseronokan lazimnya menjadi berlipat ganda. Walau bagaimanapun, menghamilkan bayi yang lebih dari seorang datang dengan risikonya sendiri. Ibu diminta supaya lebih berhati-hati, untuk memastikan kelahiran bayi yang selamat, tetapi kadang-kadang mereka juga perlu membuat keputusan yang sukar.

Jami Marie/Facebook

Seorang wanita dari Ohio enggan menggugurkan salah satu daripada bayinya, walaupun telah diberi amaran daripada doktor tentang kembar Monoamniotik, dan dia tidak menyesali keputusannya.

Jami Marie hamil 10 minggu apabila dia mendapati bahawa dia akan mempunyai anak kembar. Dia sangat teruja.

“Ada DUA bayi di skrin itu?! Tidak mungkin. Di mana kamera, kita sedang ditipu. Itu tidak mungkin berlaku,” kongsi Marie kepada Love What Matters.

Jami Marie/Facebook

Walau bagaimanapun, obstetriknya (OB) kelihatan prihatin. Dia menjelaskan kepada Marie bahawa mereka kelihatan seperti kembar Monoamniotic (“MoMo”), yang membawa risiko tinggi. Kembarnya berkongsi plasenta dan kantung amniotik yang sama. Dia kemudian diminta mendapatkan nasihat pakar perubatan janin (MFM).

Pada minggu ke-11, Marie kemudian diberitahu bahawa dia tidak akan mempunyai anak kembar. Dia diberitahu: “Bayi B tidak akan berjaya, dan anda meletakkan Bayi A dalam bahaya yang serius jika anda tidak mahu menggugurkannya dalam masa yang lama.”

Yang mengejutkan doktor, Marie langsung tidak menangis. Dia tidak mempunyai reaksi selain tegas dengan keputusannya untuk tidak berputus asa pada “Bayi B.”

“Saya mengandungkan 2 bayi yang HIDUP,” ujarnya.

Jami Marie/Facebook

Walaupun dengan prinsipnya, masih sukar bagi Marie untuk bercakap dengan orang lain tentang kembarnya.

“Apabila seseorang akan membayangkan masa depan saya, apa yang boleh saya lakukan adalah untuk tidak berputus asa kerana mereka tidak tahu sama ada satu dan mungkin kedua-dua bayi saya akan meninggal. Lagipun, doktor memberi saya jaminan ini. Lebih daripada sekali,” tulis Marie, menurut Love What Matters.

Jami Marie/Facebook

Doktor tidak menemui Marie selama empat minggu selepas itu kerana mereka yakin bahawa dia akan kembali hamil dengan hanya satu bayi yang hidup. Namun mereka terkejut kerana Marie masih mengandungkan dua orang bayi. Kemudian mereka menyebut tentang kemungkinan pembedahan janin untuk membantu peluang bayi.

Selepas Marie hamil 16 minggu, dia dipanggil sekali lagi, dan kali ini adalah untuk memeriksa kemungkinan pembedahan laser. Sementara itu, mereka terus memberikan alasan yang lebih banyak tentang perkara-perkara tidak baik yang mungkin akan berlaku. Selepas ujian, kord didapati kira-kira 1cm jauh dari satu sama lain, jadi pembedahan laser bukan pilihan yang sesuai.

Kredit: Jami Marie/Facebook

Apabila Marie kembali ke pusat MFM tempatan, para doktor menyedari bahawa dia tidak akan mengubah fikirannya dan memberinya matlamat kehamilan selama 28 minggu.

Marie pergi melakukan temu janji dengan doktor sebanyak dua kali seminggu, tetapi tiba-tiba dia berhenti mendapat panggilan tentang prognosis. Dia sedar bahawa hal ini adalah petunjuk bahawa semuanya berjalan lancar.

“Dia dengan cepat memberitahu saya betapa perlunya saya menggugurkan kandungan, tetapi tidak ada apa-apa untuk dikatakan apabila keadaan menjadi baik? Walaupun untuk ketenangan fikiran. Tiada apa-apa. Baiklah,” kata Marie.

Jami Marie/Facebook

Momen paling menggentarkan dalam hidupnya tiba apabila Marie secara ajaibnya dapat melepasi sehingga ke minggu ke-34. Marie berjaya melahirkan dua kegembiraan yang paling indah yang pernah dia saksikan.

Bayi A dilahirkan dengan berat 4lb 15oz (kira-kira 2 kg), manakala Bayi B, bayi yang tidak dijangka bertahan, adalah seberat 2lb 9oz (lebih kurang 1.1 kg).

Marie juga mendedahkan bahawa Bayi B langsung tidak memerlukan ventilator. Dia hanya perlu oksigen dan tiub suapan. Bayi A pula menghabiskan 16 hari di NICU, sementara Bayi B menghabiskan sebanyak 29 hari.

Jami Marie/Facebook

Dua setengah tahun kemudian, Marie menikmati kehidupan dengan dua anak kembarnya yang comel. Hidup Marie mungkin berbeza jika dia mendengar nasihat mana-mana doktor itu.

“Untuk berfikir bahawa pada hari saya melahirkan mereka saya MASIH boleh melakukan pilihan yang berbeza?! Saya tidak faham. Dan saya tidak mahu,” tulis Marie pada akhirnya.

Sumber: NTDJami Marie/Facebook

Maybe you're interested :

Share

Video Popular