Jelas terdapat dua orang tetapi hanya terdapat satu bayang-bayang. Bayang-bayang hanya boleh dipunyai oleh salah satu daripada dua orang. Bayangan ini milik siapa? Pilih salah satu dan anda boleh melihat sama ada anda seorang yang emosional ataupun rasional di dalam diri.

Kedua-dua orang dalam gambar, satu dengan tangan terbuka kepada matahari dan satu dengan keadaan terbalik dan membelakangkan matahari. Aneh! Jelas bahawa dua orang bersemuka, bagaimana mereka boleh menghadap matahari? Oh, dan hanya ada satu bayangan di atas tanah, jadi ia akan memberi satu ilusi.

Jadi, bayangan ini milik siapa? Hanya dengan meneliti bayang-bayang, dapatkah kita melihat dan menilai siapa yang menghadap matahari dan siapa yang membelakangi matahari?

Fikirkan jawapannya?

Berikut ini adalah pendedahan tentang diri anda!

Anda memilih: bayangan itu milik orang di sebelah kiri.

Anda adalah seorang yang emosional.

Anda mudah tersentuh oleh kata-kata dan sikap orang lain, mudah untuk berbelas kasihan akan perkara-perkara malang. Mudah bagi anda untuk menjadi begitu beremosi, walaupun kadang-kadang ia dalam suasana gembira, dan lebih lagi dalam suasana sedih.

Anda akan mengekalkan hati yang baik dan bersemangat serta menghargai keadaan sekeliling, sehingga sering dapat melihat sisi kehidupan yang baik.

Anda sangat prihatin dengan rakan-rakan, dan juga amat mengambil berat tentang mereka. Rakan-rakan sering meminta bantuan sehingga anda sanggup memasak untuk mereka dengan pelbagai jenis makanan yang lazat. Apabila mereka menghadapi masalah, nasihat yang anda berikan kadang-kadang agak munasabah. Bagi mereka, kualiti cadangan atau nasihat itu tidak berapa penting kerana apa yang lebih penting ialah mereka berasa selesa dengan keprihatinan anda.

Perkara logik yang dinyatakan tidak terlalu jelas, kerana anda sering didorong oleh beberapa idea dan ia adalah idea subjektif diri sendiri, sehingga anda melakukan sesuatu perkara yang kemudian dirasakan tidak betul.

Apabila berhadapan dengan pertanyaan soalan, anda sangat mudah untuk bersetuju, tetapi memberikan banyak pendapat selepas itu. Sebagai contoh, seorang kawan bertanya, “Kita makan makanan Jepun.” Anda akan bersetuju dengan segera, tetapi kemudian akan terdapat idea dan persoalan, “Bolehkah makanan Jepun menjadi sangat sejuk?”, “Bolehkah makanan Jepun menjadi terlalu ringan?”,”Bolehkah kita makan makanan Jepun? Tidakkah ia terlalu mahal? “

Kadang-kadang anda tidak bersetuju dengan tindakan sendiri, dan anda sering teragak-agak sehingga menyesal dengan apa yang telah dilakukan, jadi anda tidak mempunyai masa yang mencukupi.

Orang yang emosional sangat comel. Jika anda boleh mengabaikan daripada berfikir apa yang telah dilakukan pada masa lalu, maka anda akan menjadi lebih bahagia dan berjaya.

Anda mempunyai hati emas dan minda kreatif.

Anda memilih: bayangan itu adalah milik orang yang di sebelah kanan.

Anda seorang yang rasional.

Anda mampu untuk menyimpan emosi dan tidak menggunakan perasaan dalam menyelesaikan masalah dengan membuat analisa masalah itu secara keseluruhan, jadi anda jarang menyesal ketika membuat keputusan sendiri. Anda seorang yang tegas dan berkuasa.

Anda mempunyai bakat kepimpinan. Dalam banyak perkara yang rumit, anda dapat melihat mana perkara penting dan mana perkara sampingan. Anda boleh memimpin satu pasukan untuk berjaya.

Anda sentiasa mengingati dan fokus dengan matlamat, rancangan masa depan serta pencapaian yang diharapkan. Anda boleh menstabilkan kedudukan sendiri dalam keadaan yang huru hara dan sentiasa mencuba yang terbaik untuk mengatasi masalah serta kesukaran.

Anda sering bersikap “acuh tak acuh” kepada persekitaran, jadi anda terlepas banyak keseronokan dalam kehidupan.

Bagi sesetengah orang, anda agak kejam, tetapi sebenarnya anda seorang penganalisa risiko yang baik terhadap pelbagai situasi, jadi ia bukan amalan yang baik untuk memberikan bantuan dengan mudah kepada orang lain. Dan anda perlu menunggu dengan sabar untuk mendapatkan keputusan dalam situasi menang-menang.

Tidak ramai orang dan kawan yang rasional di sekeliling anda, tetapi akan ada orang-orang yang dipercayai serta diyakini.

Orang yang rasional selalunya bersikap tenang kerana mereka bersedia untuk membuat keputusan  dan menerima hasilnya sama ada yang baik ataupun yang buruk.

Imej seorang yang rasional / Gambar Hiasan

Reaksi yang berbeza antara mereka yang emosional dan rasional dalam satu situasi.

1.Kucing terbiar di jalanan.

Gambar Hiasan

Orang yang emosional akan berfikir bahawa kucing itu sangat menyedihkan, lalu pasti akan “mewujudkan keadaan tanpa syarat”, “gunung tidak akan berpaling,” dan dia menjadi orang pertama menyelamatkan kucing dan membawanya pulang ke rumah.

Orang yang rasional akan cuba memahami sebab mengapa kucing ini terbiar dan berkeliaran, sistem penjagaan masyarakat dan kaedah hubungan untuk kucing terbiar, dan kemudian menghubungi agensi penyelamat haiwan untuk mengambil kucing itu.

2.Bersama dengan rakan yang baru ditemui di luar.

Gambar Hiasan

Orang yang emosional berasa “tidak bersalah dan romantis” boleh berkongsi emosi mereka dengan orang yang tidak dikenali, dan percaya kepada kata-kata “kawan yang masih tidak akrab” ini.

Orang yang rasional akan memerhatikan terlebih dahulu dan hanya berani bercakap dengan “kawan yang tidak dikenali” untuk memahami satu sama lain serta menilai sama ada orang ini jujur ​​dan boleh dipercayai.

3.Rakan-rakan datang untuk meminta pertolongan.

Gambar Hiasan

Sukar untuk seorang yang emosional untuk melihat rakannya berada dalam kesusahan. Sekalipun rakan ini baru ditemui semalam, akan terdapat dorongan untuk “pergi ke kebakaran itu dan jangan berhenti.”  Walaupun dia sering merosakkan pelbagai perkara, tidak membantu, pernah terluka atau ditipu oleh pihak lain. Walau bagaimanapun, ini hanya memberi kesan yang sedikit terhadap orang emosional, dan mereka sentiasa mengekalkan semangatnya untuk membuat kebaikan.

Apabila seorang yang rasional melihat kesulitan rakannya, dia akan mempertimbangkan kemampuan diri sendiri, tahap kesulitan rakannya, dan pelbagai perkara lain untuk mencari jalan penyelesaian supaya orang ini tidak akan membahayakan dan membawa risiko kepada dirinya sendiri.

Era Baru

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: HIBURAN INSPIRASI Ria

Video Popular