Seekor anjing berbulu tebal yang hampir kelihatan mirip kambing biri-biri telah dikurung di sebuah kandang selama 7 tahun, lapor Express.

Big Fluffy Dog Rescue/Facebook

Ternyata, Lazarus tinggal di dalam kandang itu terlalu lama sehinggakan anjing itu tidak mendapat penjagaan yang sebaiknya yang diperlukan olehnya.

Bulu-bulunya terlalu tebal sehingga menyebabkannya sukar untuk bergerak, apatah lagi berjalan seperti anjing-anjing yang lain.

Semuanya terjadi kerana pemilik Lazarus menderita penyakit mental untuk masa yang lama, jadi pemiliknya telah mengabaikan keperluan Lazarus dan hanya membiarkannya tinggal di dalam kandang sepanjang hari, sejak Lazarus kecil lagi.

Big Fluffy Dog Rescue/Facebook

Akhirnya, saudara pemiliknya datang untuk melawat pemiliknya di rumah dan telah menemui Lazarus, jadi dia segera menelefon Pusat Penyelamat Haiwan untuk mendapatkan bantuan.

Apabila para sukarelawan Penyelamat Anjing Besar Fluffy datang ke kandang, mereka terkejut melihat keadaan Lazarus yang sangat tidak terurus.

Lazarus dilitupi dengan bebulu yang sangat tebal, yang menjadikannya kelihatan seperti kambing biri-biri yang besar. Pada masa yang sama, kerana terlalu asing dengan ‘dunia luar’, Lazarus menjadi takut dengan sesiapa sahaja yang cuba mendekatinya.

Inside Edition/YouTube

“Kerana bulunya terlalu tebal, terdapat beberapa masalah dengan ototnya,” kata Jean Harrison, ketua organisasi menyelamat anjing besar.

Untuk menjadikan Lazarus seperti anjing biasa, sejumlah sukarelawan termasuk dua orang pendandan rambut telah memotong bulu-bulunya yang seberat 35 pound (15.876 kg) dan memandikannya secara menyeluruh. Selain itu, mereka turut mendandan bulunya supaya kelihatan lebih kemas.

Big Fluffy Dog Rescue/Facebook

Walaupun Lazarus masih mengalami masalah kesihatan, secara beransur-ansur, Lazarus jatuh cinta dengan manusia yang menyelamatkannya, Lazarus berubah menjadi comel dan ceria. Tetapi malangnya, Lazarus tidak tahu bagaimana cara untuk berkelakuan seperti anjing-anjing yang lain.

“Lazarus tidak tahu bagaimana menjadi anjing,” kata Harrison. “Lazarus tidak tahu bagaimana kelakuan anjing.”

Selepas itu, Lazarus tinggal di rumah keluarga angkatnya di Virginia, Amerika Syarikat. Semasa menerima rawatan, Lazarus mengambil bahagian dalam pelbagai latihan untuk menyesuai diri dengan manusia.

Tonton video ini yang menceritakan kisah Lazarus:

Inside Edition/YouTube

Sumber: ExpressInside Edition/YouTube

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona

Video Popular