SINGAPURA: Teksi udara tidak lama lagi akan terbang di langit Singapura apabila ujian dijangka akan dilaksanakan pada 2019.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS) mendedahkan bahawa pada hari Selasa (9 April) percubaan awal dengan syarikat Volocopter Jerman akan berlangsung di bahagian selatan Singapura.

TravelandLeisure

Bercakap pada taklimat media di pameran perdagangan Rotorcraft Asia, timbalan pengarah program transformasi CAAS Encik Tan Chun Wei berkata bahawa ia akan terbang “di atas air”.

“Kami akan mengambil tempat di mana kami mendarat. Untuk fasa pertama, ia akan menjadi eksperimen. Untuk permulaan… ia akan terbang di atas air, dan kami akan bekerjasama dengan Volocopter mengenai aspek keselamatan untuk memastikan bahawa walaupun terbang di atas air, ia tidak akan menimbulkan risiko awam atau bahkan penerbangan. Tempat pendaratan akan menjadi tempat di bahagian selatan Singapura,” kata Tan.

Ketua Pegawai Eksekutif Volocopter Florian Reuter memberitahu CNA bahawa syarikat itu mempunyai perancangan untuk percubaan pertama bermula pada separuh kedua tahun ini dan ia berjalan dengan “sangat baik mengikut garis masa”.

ttgasia

Encik Reuter menambah bahawa syarikat itu dalam “fasa penyediaan” untuk ujian yang akan datang, dan akan membawa kenderaan tersebut ke Singapura “pada bulan yang akan datang”.

“Kami perlu menjelaskan mengenai logistik, di mana untuk menyimpannya (kenderaan), di mana kami akan mendapat juruteknik, yang perlu kami bawa dari pasukan kami dan sebagainya,” katanya.

“Kami telah menyediakan pelan percubaan yang sangat komprehensif dari segi dokumentasi yang perlu dilihat oleh CAAS. Kami telah bertukar dokumentasi dengan EASA (Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah)… tetapi kadang-kadang mereka memerlukan maklumat tambahan. Ia mungkin sangat spesifik untuk persekitaran Singapura (seperti) ujian haba, ujian kelembapan… perkara semacam ini.”

Encik Reuter berkata bahawa percubaan awam akan menjadi “elemen terakhir” ujian, dengan Tan menambah bahawa ini akan dilakukan menjelang akhir tahun ini.

msnews

Dalam jangka panjang, ia akan menjadi berpatutan seperti perkhidmatan Grab

Encik Reuter berkata bahawa dia menjangkakan kenderaan Volocopter menjadi berpatutan seperti perkhidmatan perkongsian kenderaan “dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang”.

“Jika anda melihat cara kami membina Volocopter, jika anda melihat bahan-bahan yang kami gunakan dan komponen yang kami gunakan … tidak ada alasan mengapa apabila dikeluarkan dan dikendalikan secara berskala, ia harus jauh lebih mahal daripada perjalanan kereta tradisional ,” katanya.

“Oleh itu, dalam jangka masa panjang, kami tidak mahu anda memiliki Volocopter, kami mahu menggunakan Volocopter seperti apa yang ditawarkan oleh Grab hari ini. Ia adalah berpatutan kepada semua orang untuk perjalanan tertentu di mana ia masuk akal untuk menaiki teksi udara, ” kata Encik Reuter.

Laman web Volocopter menunjukkan bahawa kenderaan itu dibina daripada komposit serat dan memiliki berat maksimum kira-kira 450kg.

TheCitizenDaily

Kenderaan tersebut, yang berlepas dan mendarat secara menegak, dapat menampung dua orang dan terbang sejauh 30 kilometer. Walaupun ia kelihatan seperti helikopter, kenderaan itu dibina berdasarkan pada teknologi drone.

Volocopter boleh diterbangkan dengan pelbagai autonomi – sepenuhnya autonomi dengan dipandu oleh juruterbang, atau dikendalikan dengan menggunakan alat kawalan jauh dari darat.

Reuter berkata bahawa syarikat percaya bahawa Volocopter boleh digunakan untuk pelbagai aplikasi di Singapura.

Yang pertama, kenderaan itu digunakan sebagai teksi udara, membawa penumpang dari satu tempat ke tempat lain. Yang kedua ialah ia digunakan sebagai tarikan pelancong.

“Singapura mempunyai beberapa tempat pelancongan yang sangat menarik, dan kami percaya ini boleh menjadi menarik perhatian pelancong, beroperasi pergi balik, sama ada Marina Bay atau Sentosa … atau tempat lain yang kita ingin melihat permandangan dari atas ,” dia menambah.

Encik Reuter berkata bahawa Volocopter boleh digunakan untuk tujuan industri. Ini termasuk sebagai panduan kapal, industri pembinaan atau pertanian.

Paparan video mengenai Volocopter:

Volocopter|YouTube

Sumber: CNAVolocopter|YouTube

Maybe you're interested :

Share

Video Popular