Seorang doktor gigi dari Thailand berkongsi kes seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun yang kehilangan 18 daripada 20 gigi pada 9 April.

Sathian Ken Suravisankul/Facebook

Sathian Ken Suravisankul merupakan doktor gigi yang berpusat di Phuket, mendesak ibu bapa untuk sentiasa beringat untuk membersihkan gigi anak-anak mereka dalam satu perkongsian di laman Facebook.

Perkongsian itu telah meraih lebih 34,000 kongsian sehingga entri ini ditulis.

Sathian mendedahkan bahawa kanak-kanak itu hanya tinggal dua batang gigi sahaja selepas kerosakan gigi yang sangat teruk.

Sathian Ken Suravisankul/Facebook

“Dia hanya boleh menggunakan dua gigi yang terletak di kedua-dua belah rahangnya (buat masa ini), saya fikir bagaimana dia akan makan,” tulis Sathian, menurut Post Today.

Sathian juga menegaskan bahawa pengambilan makanan kanak-kanak itu akan terjejas dalam jangka masa pendek.

Menurut doktor gigi itu, kanak-kanak lelaki itu mengalami kerosakan gigi yang teruk kerana dia hampir tidak menggosok gigi selepas minum susu.

Sathian Ken Suravisankul/Facebook

Sathian mendedahkan bahawa kanak-kanak lelaki itu, yang diberi susu dengan kerap, sering tidur dengan botol susu tanpa membersihkan gigi.

“Jika anda menyayangi anak-anak anda, anda perlu memberus gigi mereka dengan kerap,” tulis doktor gigi itu.

Dia juga memberi amaran kepada ibu bapa agar tidak membiarkan anak-anak tidur dengan botol susu atau botol kerana tindakan itu akan meningkatkan risiko kerosakan gigi.

Sumber: SAYSSathian Ken Suravisankul/Facebook

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular