Lampu LED tidak lama lagi akan dilaksanakan di jalan-jalan di seluruh Malaysia untuk menggantikan mentol lampu tradisional dalam usaha untuk menjimatkan sehingga 50% tenaga.

Pada masa ini, hampir 80% lampu jalan di seluruh negara menggunakan jenis pencahayaan yang lain berbanding dengan lampu LED (light-emitting diodes) yang lebih mesra alam dan tenaga.

DEG Industrial Supplies Sdn. Bhd

Menurut The Star, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, berkata rancangan baru ini akan berkuatkuasa secara berperingkat mulai September 2019.

“Kita boleh menjimatkan kira-kira 50% daripada perbelanjaan tenaga semasa dengan langkah ini. Kementerian itu juga akan melihat papan tanda berlampu di kedai-kedai dan bangunan berubah menjadi pencahayaan LED juga,” katanya sambil menambah bahawa langkah ini akan mewujudkan landskap bandar yang lebih indah dan menarik bagi rakyat Malaysia.

edgeprop

Projek perintis akan dijalankan di kawasan pilihan raya Zuraida di Ampang yang akan bermula pada Jun selepas proses mendapatkan kontraktor.

“Kami akan menjalankan projek perintis selama tiga bulan. Sekiranya semuanya berjalan mengikut perancangan, kita boleh mengharapkan untuk melaksanakannya secara nasional pada bulan September, secara berperingkat, ” katanya.

brightlightsystems.com

Sementara itu, Zuraida berkata bahawa akan memasang kamera CCTV tidak lama lagi di kawasan panas untuk mengelakkan jenayah dan menangkap mereka yang membuang sampah merata-rata.

“Saya juga akan memulakannya di Ampang terlebih dahulu sebelum memperluaskannya ke seluruh negara. Selain daripada membanteras jenayah dengan CCTV ini, kami juga mahu menghentikan orang, sama ada rakyat Malaysia atau warga asing, daripada membuang sampah merata-rata,” katanya.

Sumber: The Star Online

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular