Seorang budak lelaki kurang upaya dapat pergi ke sekolah selama 6 tahun tanpa mengalami masalah semata-mata kerana kawan baiknya, Xu Bingyang, yang membawanya ke sekolah setiap hari.

Sichuan Online

Xu Bingyang, 12 tahun, membawa Zhang Ze ke sekolah tanpa mengira cuaca, lapor Daily Mail. Budak lelaki itu juga membantu rakannya makan tengah hari dan bergerak di antara bilik darjah untuk menghadiri pelajaran yang berbeza tanpa mengalami sebarang ketidakselesaan.

Pada usia 4 tahun, Zhang didiagnosis dengan keadaan otot yang jarang berlaku. Keadaan yang tidak boleh diubati dipanggil myasthenia gravis, yang menyebabkan Zhang kehilangan kawalan otot di kakinya, sehingga sukar untuk dia berjalan sendiri.

Sichuan Online

Menurut Sichuan Online dan Xinhua, budak lelaki yang baik hati itu, yang lebih tinggi dan lebih kuat daripada Zhang, memberitahu pemberita bahawa dia tidak kisah menjadi “tongkat” kepada kawannya. Dia terus mengatakan bahawa mudah untuk mengangkat Zhang di belakangnya kerana berat badan Zhang yang ringan. Xu dipetik sebagai berkata,

“Berat saya lebih daripada 40 kilogram manakala Zhang Ze hanya memiliki berat kira-kira 25 kilogram, tidak menjadi masalah untuk saya mengangkatnya.”

Sichuan Online

Sementara itu, Zhang menyatakan bahawa dia sangat bersyukur kerana mempunyai kawan seperti Xu, berkata,

“Xu Bingyang adalah sahabat saya. Setiap hari, dia belajar, berbual, dan bermain dengan saya. Saya berterima kasih kepadanya kerana menjaga saya dengan baik setiap hari. “

Namun, ia tidaklah semudah yang disangka, kira-kira tiga minit diambil oleh Xu untuk membawa Zhang dari kelas ke tandas. Untuk memudahkan, Xu perlahan-lahan memegang Zhang dengan tangan atau memimpinnya dari sisi supaya mereka perlahan-lahan dapat bergerak bersama-sama.

Untuk berjalan menaiki tangga, Xu akan membawa Zhang di belakangnya. Selain membawanya, Xu juga membantu kawannya dengan mengisi botol airnya, menyerahkan kerja rumah dan membawanya ke bilik mandi.

Sichuan Online

“Selama bertahun-tahun, Xu terus melakukan perbuatan baik itu dan tidak pernah mengadu di hadapan guru dan rakan sekelas,” kata seorang guru lelaki kepada Sichuan Online.

Pada mulanya, Ibu Xu tidak tahu perbuatan baik anaknya itu. Dia berkata bahawa anaknya malu dan Xu tidak pernah memberitahu perbuatan baiknya kepada keluarga. Dia akhirnya mengetahui apa yang dilakukan oleh anaknya daripada rakan-rakan sekelas Xu.

Sichuan Online

Apabila Xu ditanya mengenai hasratnya, dia berkata bahawa semua yang ingin dilakukannya adalah terus membantu orang lain di sekelilingnya.

Lihat video kisah mereka di sini!

Sumber: Daily MailSichuan OnlineXinhua

 

 

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular