Kita perlu sentiasa berhati-hati apabila memasukkan data peribadi kita di internet kerana semakin banyak individu yang tidak bertanggungjawab ingin mencuri maklumat peribadi kita.

Baru-baru ini, Jabatan Imigresen Malaysia telah mengumumkan di laman web rasminya untuk memberi amaran kepada orang ramai mengenai laman web palsu ini yang kelihatan serupa dengan laman web rasmi mereka.

Alamat laman web palsu telah dikenalpasti sebagai http://www.eservicesimigov.com dan dipercayai bahawa tujuan laman web ini adalah untuk mencuri maklumat peribadi yang dimasukkan oleh pengguna.

Berikut adalah bagaimana rupa laman web palsu tersebut dan ia benar-benar serupa dengan laman web rasmi Jabatan Imigresen Malaysia:

Jabatan Imigresen Malaysia

Jabatan Imigresen Malaysia

Secara jujur, reka bentuk laman web palsu tersebut kelihatan sangat meyakinkan dan dengan mudah boleh menipu orang-orang yang tidak cukup berhati-hati.

Jabatan imigresen menggesa rakyat Malaysia, terutama pelancong yang memohon visa untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan maklumat peribadi mereka daripada dicuri.

Selain itu, pengguna diminta untuk tetap waspada dan memastikan laman web itu sahih terlebih dahulu sebelum mengisi butiran peribadi.

Sumber: Jabatan Imigresen Malaysia

 

 

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular