Tentera Laut Amerika Syarikat mempunyai kaedah untuk membuat seluar jeans dapat berfungsi sebagai jaket keselamatan. Baru-baru ini, seorang lelaki Jerman yang terjatuh ke dalam laut mengapungkan dirinya menggunakan kaedah ini, dan akhirnya berjaya diselamatkan oleh para anggota penyelamat.

Arne Murke, 30, ditemui oleh penyelamat tiga jam selepas terjatuh daripada kapal layar 12 meter yang dinaiki olehnya, yang sedang berlayar bersama abangnya di Teluk Tolaga, New Zealand.

New Zealand Herald

Dua beradik tersebut mengemudi kapal layar itu, Wahoo, dari Auckland ke Brazil, lapor New Zealand Herald.

“Saya terapung di dalam air dengan tidak memakai jaket keselamatan. Hanya memakai t-shirt dan seluar jeans,” katanya.

“Abang saya cuba untuk mendapatkan saya, tetapi ombak terlalu tinggi, kira-kira tiga meter, dia melemparkan jaket keselamatan dengan tali, saya tidak dapat mencapainya, sudah terlalu jauh, maka saya rasa motor itu sudah meletup.”

Keadaan itu kelihatan sangat mengerikan untuk Murke, tetapi dia teringat kaedah yang dilihatnya digunakan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat.

“Saya melihatnya bertahun-tahun yang lalu, dan saya selalu fikir, jika saya terjatuh ke dalam laut tanpa jaket keselamatan, saya akan melakukannya,” katanya.

Murke berkata ketika berada di tengah lautan, dia hanya memikirkan anak perempuannya yang berumur 10 bulan, yang tinggal bersama teman wanitanya di Filipina, membuatnya untuk terus berusaha menyelamatkan diri.

Selepas lebih daripada tiga jam, helikopter penyelamat berjaya mengesan kedudukan Murke. Helikopter digunakan untuk pencarian dan penyelamatan dengan kerjasama Pengawal Pantai New Zealand dan Angkatan Udara.

Pasukan helikopter itu menyiarkan video penyelamatan di laman Facebook mereka, menulis, “Dia sangat bernasib baik dapat diselamatkan.”

Berikut adalah kaedahnya:

1. Buka seluar jeans anda. Silangkan bahagian kaki seluar dan ikatkan dengan ketat, supaya udara dapat diisi tanpa bocor. Kemudian butangkannya dan tutupkan zip.

2. Isi udara dalam seluar jeans anda. Buka bahagian pinggang seluar jeans anda dan kemudian dengan cepat, tekannya ke dalam air. Jika jumlah inflasi tidak mencukupi, ulanginya dan lakukan lagi.

3. Satu lagi kaedah inflasi ialah membuka bahagian pinggang seluar jeans di dalam air dan kemudian isi udara dengan menggunakan tangan. Atau masuk ke dalam air untuk meniup udara ke dalam seluar jeans.

4. Selepas ia kembung, letakkan di leher anda dan genggam bahagian pinggang jeans dengan tangan anda di dalam air untuk mengelakkan kebocoran udara.

5. Tunggu bantuan di dalam air dan bertenang. Sekiranya tidak ada udara yang mencukupi di dalam seluar, anda boleh mengembungkannya sekali lagi.

Ia tidak mudah untuk melakukannya. Ia mungkin mengambil masa beberapa kali untuk berjaya. Anda boleh berlatih di kolam renang.

Rujuk video di bawah yang dikeluarkan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat untuk lebih memahami tentang kaedah tersebut:

America’s Navy/Youtube

Sumber: Epoch Times, New Zealand HeraldAmerica’s Navy/Youtube

Maybe you're interested :

Share

Video Popular