Dunia hari ini, sangat biasa untuk melihat kanak-kanak mempunyai peranti mudah alih mereka sendiri. Sebagai ibu bapa, kita kadang-kadang mungkin akan berasa bersalah membiarkan anak-anak kita leka bermain dengan gajet supaya mereka tidak akan mengganggu kita semasa melakukan kerja-kerja rumah.

Kita sering menggunakan alasan dengan mengatakan bahawa kebaikan gajet adalah mempunyai video dan aplikasi pendidikan yang bagus dan membuat kita menutup mata tentang keburukannya.

Menurut ahli pediatrik, bagaimanapun, telefon pintar dan tablet bukanlah mainan terbaik untuk perkembangan kanak-kanak yang sihat. Seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Pediatrik Amerika (AAP), “mainan terbaik adalah mainan tradisional.”

AAP kemudian menyenaraikan beberapa garis panduan untuk ahli pediatrik dan keluarga, menunjukkan bahawa kanak-kanak perlu mengurangkan masa dengan bermain gajet dan lebih banyak akses kepada mainan tradisional – seperti patung figura, bahan seni, bola, basikal, blok, permainan papan, permainan kad, set permainan memasak, anak patung , teka-teki jigsaw, dan lain-lain lagi.

AsyDhia

Aleeya Healey, MD, FAAP, pengarang utama laporan yang dipetik oleh AAP, menerangkan:

“Mainan telah berkembang selama bertahun-tahun, dan iklan mungkin meninggalkan ibu bapa dengan tanggapan bahawa mainan dengan platform ‘virtual’ atau berasaskan digital lebih dipenuhi dengan pendidikan.

“Penyelidikan memberitahu kami bahawa mainan terbaik tidak perlu begitu canggih atau mahal serta datang dengan aplikasi. Mainan tradisional, dalam kes ini, benar-benar lebih baik. ”

Mainan tradisional dapat mengembangkan bahasa kanak-kanak, kemahiran sosial, kemahiran menyelesaikan masalah dan pelbagai lagi. Peranti digital, sebaliknya, cenderung untuk menjadikan kanak-kanak kurang aktif.

nu.or.id

Alan Mendelsohn, MD, FAAP, pengarang bersama laporan dan profesor di Jabatan Kesihatan Pediatrik dan Kesihatan Populasi di NYU Langone Health, berkata:

“Mainan terbaik adalah mainan yang memerlukan ibu bapa dan kanak-kanak mengambil bahagian masing-masing untuk bermain bersama, berpura-pura dan berinteraksi bersama.

“Anda tidak meraih ganjaran yang sama dari tablet atau skrin. Dan apabila kanak-kanak bermain dengan ibu bapa – keajaiban sebenar berlaku, sama ada mereka berpura-pura dengan watak mainan atau blok bangunan atau teka-teki bersama-sama. ”

“Semakin kita memahami perkembangan otak kanak-kanak pada peringkat awal, semakin kita faham akan keperluan permainan yang berdasarkan interaksi manusia,” tambah Dr Healey. “Tidak ada skrin, permainan video atau aplikasi yang boleh menggantikan hubungan yang dibina berbanding mainan tradisional.”

Cita-Cita Pendidikan

Selain itu, laporan tersebut juga mengingatkan ibu bapa tentang garis panduan rasmi bahawa kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah tidak seharusnya diberi gajet untuk bermain manakala mereka yang berumur 2 tahun atau lebih harus dihadkan waktu bermain gajet kurang daripada satu jam sehari.

Pexels

Di samping itu, ibu bapa harus memastikan pengawasan orang dewasa apabila mereka membiarkan anak-anak mereka menggunakan peranti digital dan mengehadkan penggunaan untuk hiburan, pendidikan yang sesuai mengikut umur.

Sumber: Elite Reader

Maybe you're interested :

Share

Video Popular