Kini ramai yang memilih untuk menghisap vape daripada merokok kerana banyak sebab. Ada yang cuba berhenti merokok; sesetengah berfikir menghisap vape lebih selamat, lebih murah atau lebih sejuk daripada rokok biasa.

Vaping kini menjadi lebih mudah apabila peranti sistem pod yang lebih mudah alih dan mesra pengguna diperkenalkan khusus untuk perokok yang mahu berhenti merokok.

Tetapi menurut kajian yang dijalankan di University of Kansas, mereka yang menghisap vape lebih cenderung mengalami serangan jantung, penyakit arteri koronari dan kemurungan.

vaalweekblad

Kajian menunjukkan daripada 90,000 pengguna e-rokok, lebih 34% mungkin mengalami serangan jantung, lebih 25% mungkin mengalami penyakit arteri koronari dan lebih 55% mungkin mengalami kemurungan atau kebimbangan.

Hasil kajian didapati benar selepas mengeluarkan faktor risiko kardiovaskular lain seperti umur, jantina, BMI, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, ia masih belum menentukan sama ada kompilasi tersebut berlaku sebelum seseorang itu bermula vaping atau secara langsung disebabkan oleh vaping.

Inverse

Penulis utama kajian tersebut, Dr Mohinder Vindhyal, berkata: “Data itu adalah amaran dan harus didorong dengan lebih banyak tindakan dan kesedaran tentang bahaya e-rokok. Apabila risiko serangan jantung meningkat sebanyak 34% dibandingkan dengan bukan perokok, saya tidak mahu pesakit atau ahli keluarga saya menghisap vape. ”

Walaupun amaran diberikan, laporan itu tidak mengenal pasti hubungan sebab dan akibat untuk pemerhatian. Ini kerana kajian-kajian mengenai vaping agak baru, kerana peranti e-rokok boleh dikatakan agak baru diperkenalkan berbanding rokok biasa.

Medical Xpress

Vaping adalah berbeza daripada rokok kerana ia tidak (biasanya) mengandungi bahan penyebab kanser yang terdapat dalam tembakau. Penyelidik malah menumpukan perhatian kepada kesan ketagihan nikotin, dan kesan pemanasan kartrij untuk membakar cecair nikotin menggunakan suhu yang tinggi.

Selepas kajiannya, Dr Vindhyal menyatakan: “Pengguna e-rokok setiap hari mempunyai kemungkinan serangan jantung yang lebih tinggi, penyakit arteri koronari dan kemurungan berbanding dengan bukan perokok.”

“Rokok biasa membawa kebarangkalian lebih tinggi serangan jantung dan strok daripada e-rokok , tetapi ini tidak bermakna bahawa vaping selamat. ”

Sumber: University of Kansas

 

 

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: KESIHATAN

Video Popular