Bayi yang baru lahir akan membawa kegembiraan dan penyeri. Ibu bapa baru biasanya menghadapi kesukaran ketika menjaga bayi, yang melibatkan masalah seperti kurang tidur, menenangkan bayi, dan menyusu. Bersiap sedialah untuk perubahan drastik dalam gaya hidup anda.

Berikut adalah 10 kemahiran penjagaan bayi yang perlu dikuasai oleh ibu bapa yang baru menimang cahaya mata:

#1. Bagaimana untuk memegang bayi

© George Rogers/SIPA/EAST NEWS   © George Rogers/SIPA/EAST NEWS

Apabila pertama kali bayi kita diserahkan kepada kita, kebanyakan daripada kita tidak tahu bagaimana untuk memegang bayi dengan betul. Terutama pasangan yang kali pertama menjadi ibu bapa, anda perlu tahu cara memegang bayi dengan betul dan sangat penting untuk anda mengendalikannya dengan berhati-hati.

Leher bayi yang baru dilahirkan masih belum kuat, jadi anda harus meletakkan tangan anda di bawah kepalanya. Oleh kerana bayi tidak dapat menyokong kepala mereka sendiri secara fizikal, tugas itu adalah tanggungjawab anda untuk memastikan bayi anda dipegang dengan betul – satu tangan di bawah kepala dan yang lain di bawah pinggul.

Anda juga perlu berhati-hati terhadap bahagian-bahagian lembut pada kepala bayi yang baru lahir. Menyentuh bahagian-bahagian tersebut harus dielakkan. Untuk memberikan perlindungan yang terbaik dan menjadikan bayi anda berasa selamat, letakkan bahagian tersebut dekat dengan dada anda.

#2. Bagaimana ibu perlu menjaga diri mereka dalam 30 hari pertama

© Depositphotos.com

Tiga puluh hari pertama adalah yang paling penting. Seperti yang anda fikir anda akan melalui, begitu juga bayi yang melihat dunia untuk pertama kalinya. Pada masa ini, adalah penting bahawa ibu menjaga dirinya sendiri supaya dia dapat menjaga bayi dengan cara yang terbaik.

Adalah dinasihatkan untuk ibu-ibu baru untuk makan makanan yang berkhasiat dan sihat, terutamanya jika mereka menyusu. Tidur adalah satu lagi masalah besar yang dihadapi oleh ibu-ibu baru. Dinasihatkan supaya tidur ketika bayi anda juga tidur. Untuk memastikan mendapat tidur yang cukup.

#3. Bagaimana cara untuk bedung bayi

© Depositphtoos.com

Membedung dengan betul dapat membuatkan bayi anda berasa tenang. Pertama, lipat helai dalam bentuk berlian. Lipat sudut atas dan letakkan bayi di atas kain. Tarik satu bahagian helaian ke dada bayi, lipatkan di bawah lengan. Sekarang ambil bahagian bawah helaian, lipatkannya ke atas kaki dan letakkannya di belakang bahu.

Kemudian, tarik bahagian kiri helaian di dada bayi dan letakkan di bawah bayi. Setelah dibalut dengan betul, pegang bayi itu dekat dengan dada anda. Bayi anda akan berasa cukup selesa dan akan tidur lebih cepat.

#4. Teknik menyusu bayi

© Shutterstock

Penyusuan susu ibu adalah sangat penting, terutama dalam beberapa hari pertama. Memandangkan susu adalah satu-satunya sumber makanan dan pemakanan untuk bayi pada hari-hari pertama kehidupan mereka, adalah penting untuk mengajukan soalan tentang teknik menyusu anak sehingga anda belajar bagaimana cara untuk menyusu dengan betul.

Ibu-ibu baru boleh menghadapi banyak masalah seperti bekalan susu yang rendah, bayi yang sukar menyusu, dan jangkitan payudara.

Terdapat banyak jenis teknik yang boleh anda gunakan untuk menyusu (lihat grafik di atas) dan anda harus memilih mana yang paling selesa untuk anda dan bayi. Sekiranya bayi anda yang cenderung untuk berasa mengantuk ketika menghisap susu, cuba gelitik kaki bayi anda semasa menyusukannya untuk memastikan mereka sentiasa terjaga. Ini akan memastikan mereka tidak tidur dengan perut kosong.

#5. Bagaimana untuk membuat bayi sendawa dan melakukan bantuan pernafasan kepada bayi

Brightside

Sendawa adalah penting untuk membuat bayi anda berasa selesa selepas minum susu, terutamanya dalam beberapa bulan pertama. Bayi yang selesa akan makan dengan baik dan tidur dengan baik juga. Untuk membuat bayi anda sendawa, rapatkan badan bayi anda di dada anda dengan cara dagu mereka berada di bahu anda. Jangan lupa untuk menyokong kepala dan bahu mereka. Sekarang perlahan-lahan menggosok atau menepuk belakang mereka sehingga mereka sendawa.

Kaedah lain untuk membuat bayi sendawa ialah dengan meletakkan mereka di atas pangkuan anda. Apabila bayi anda berbaring di atas paha anda, sokong dagu dan rahang dengan tangan anda dan memastikan kedudukan kepalanya sedikit lebih tinggi, supaya darah tidak bergerak laju ke arah kepala. Kini, gosokkan atau tepuk bahagian belakang bayi anda dengan perlahan sehingga sendawa.

Dalam situasi kecemasan jika anda merasakan bahawa bayi tercekik atau tersedak sesuatu, anda juga boleh meletakkan bayi seperti posisi yang anda gunakan untuk membuat mereka sendawa. Kaedah yang betul adalah dengan menekan dada – 5 kali dengan menggunakan hanya 2 jari. Kemudian, tepuk bahagian belakang sehingga bayi mula batuk. Jangan lakukan dengan terlalu kuat kerana bayi masih kecil.

Batuk adalah penunjuk bahawa objek telah beralih daripada saluran udara.

#6. Cara mengurut bayi

© Depositphotos.com

Urut umumnya dilakukan kepada bayi baru lahir supaya tulang dan otot mereka menjadi lebih kuat. Peraturan pertama adalah untuk tidak melakukannya sebelum atau selepas menyusu. Berikut adalah cara mengurut bayi dengan betul: letakkan bayi anda di atas tuala atau lembaran kain pada permukaan yang selesa, seperti tempat tidur, dan mula mengurut dengan minyak berasaskan sayuran. Mulailah dengan kaki, diikuti dengan lengan, kemudian dada, dan akhirnya belakang bayi.

Mengurut tidak hanya melegakan tetapi juga menguatkan bayi.

#7. Cara untuk memandikan bayi

© Depositphotos.com

Ibu bapa baru kebanyakannya takut untuk memandikan bayi. Bayi yang baru lahir hanya memerlukan mandian yang biasa selama minggu pertama. Adalah dicadangkan untuk menunggu sehingga tali pusat kering dan jatuh sendiri untuk meletakkan anak anda di dalam tab mandi.

Hanya mandi dalam tab mandi sekali-sekala. Juga, semak suhu air sebelum meletakkan bayi dan tidak pernah meninggalkan bayi tanpa pengawasan.

#8. Cara untuk menidurkan bayi

© Depositphotos.com

Beberapa hari pertama sangat sukar untuk mengubah pola tidur bayi. Ibu bapa biasanya menghadapi masalah untuk membuat bayi tidur pada fasa ini. Hidupkan lampu di dalam bilik pada siang hari dan malapkan lampu pada waktu malam. Ini akan membantu bayi memahami perbezaan antara malam dan siang.

Ketika bayi anda ‘hampir tidur’ mungkin kelihatan comel untuk anda, dan anda mungkin mempunyai keinginan untuk mencium atau bercakap dengan mereka. Tetapi, itu bukan keputusan yang baik. Ini boleh memberi isyarat kepada bayi bahawa anda sudah bersedia untuk bermain dengan mereka dan seterusnya membuat mereka terjaga.

#9. Cara menukar lampin

Brightside

Perkara pertama dan paling penting yang perlu anda ingat ialah lampinkan bayi dengan betul sehingga tali pusat kering dan jatuh.

Jangan pakaikan lampin sehingga menutup tali pusat. Pastikan anda lap sehingga kering sebelum memakai lampin baru. Sekiranya bayi mengalami ruam, ambil langkah berjaga-jaga yang lebih tinggi seperti memeriksanya dengan selalu.

Membiarkan bayi anda memakai lampin yang ‘penuh’ atau kotor dalam jangka masa yang lama akan membuatkan bayi anda mengalami ruam. Anda harus sentiasa sediakan ubat ruam sepanjang masa, supaya ruam kecil tidak menjadi lebih buruk. Juga elakkan sabun atau lampin wangi sehingga ruam hilang sepenuhnya.

#10. Cara untuk mengeratkan ikatan dengan bayi

© Depositphotos.com

Sentuhan kulit ke kulit anda adalah diperlukan dan tabiat ini harus dimulakan sebaik sahaja bayi dilahirkan. Satu lagi perkara penting ialah memandang mata bayi anda dan bercakap dengan mereka. Mungkin kelihatan agak pelik bahawa anda sedang berbicara dengan bayi kecil yang mungkin tidak memahami apa yang anda katakan, tetapi ia benar-benar akan mengeratkan hubungan.

Kerana penglihatan bayi adalah terhad (hanya 30 sentimeter), anda perlu berada lebih dekat dengan mereka, senyum, dan bercakap.

Nyanyi sesuatu yang boleh menenangkan bayi anda, urut mereka, dan gunakan masa bersendirian dengan bayi anda.

Diilustrasikan oleh Natalia Tylosova untuk BrightSide.me

Sumber: Brightside

 

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP Keluarga

Video Popular