Tular di media sosial apabila sekumpulan anggota Bomba dan Penyelamat dirakam menyelamatkan beberapa ekor anak anjing dari kebakaran.

Zainy Hazmat/Facebook

Zainy Hazmat/Facebook

Insiden kebakaran itu dilaporkan berlaku akibat pembakaran terbuka yang dipercayai berlaku pada 18 Februari di Padang Serai, Kedah. Seorang anggota bomba bernama Zainy Hazmat dilihat menggunakan penutup botol untuk memberi air kepada anak-anak anjing yang masih terkesan akibat haba panas yang dahsyat.

“Sayu melihat anak-anak anjing ini yang kepanasan, terhidu asap, dan kehausan,” tulisnya.

Zainy Hazmat/Facebook

Zainy Hazmat/Facebook

Anggota bomba kemudiannya menggunakan hos air dari trak bomba untuk memandikan anak-anak anjing itu ketika anak-anak anjing itu berteduh. Tonton video yang menyejukkan hati itu di sini:

Zainy Hazmat/Facebook

Anggota bomba berkenaan menyimpulkan kiriman tersebut dengan menulis, “Janganlah disebabkan oleh sikap tidak bertanggungjawab kita yang membakar secara terbuka, orang awam dan mahkluk lain menerima kesan kesusahannya.”

Zainy Hazmat/Facebook

Kredit: Zainy Hazmat/Facebook

Rakyat Malaysia sangat berbangga dengan tindakan ahli bomba ini dan contoh yang telah mereka paparkan. Diharapkan agar semua orang dapat mengambil insiden ini sebagai pengajaran dan membantu mana-mana haiwan yang cedera.

Sumber: Zainy Hazmat/Facebook

Maybe you're interested :

Share

Video Popular