Deria penglihatan merupakan antara satu kurniaan Tuhan yang perlu kita jaga sebaiknya. Bagi mereka yang mengalami masalah rabun, pasti anda faham betapa terganggunya kehidupan seharian apabila rabun – terpaksa memakai kaca mata ke mana sahaja.

Dan mungkin anda semua sedia maklum akan rawatan pembedahan lasik khas untuk mereka yang rabun. Bagi mereka yang berminat untuk mendapatkan rawatan ini, anda disarankan untuk membaca terlebih dahulu perkongsian bermanfaat oleh seorang pengguna Facebook, bernama Muzaimil Huzairi yang mempunyai pengalaman melakukan pembedahan lasik.

Muzaimil Huzairi|Facebook

Berikut merupakan perkongsiannya:

Muzaimil telah 8 tahun berkaca mata dan akhirnya masalah rabun dan silau tiada lagi.

Nak dekat 8 tahun pakai spec. Alhamdulilah dapat balik “mata” Lepas buat lasik surgery ni mata kembali macam asal nampak clear terus & paling seronok bila silau pun hilang sekali.

Sebelum tu, dulu memang seorang yang rabun jauh. Mula pakai spec masa spm kalau tak silap. Tapi masa tu pakai pun “on off” saja sebab power masa tu takda la teruk sangat.

Bila sambung belajar di universiti, mata semakin rabun sampai kena pakai sepanjang masa. Mungkin salah satu sebab masa belajar tu memang boleh katakan tiap hari menghadap laptop (kursus graphic design mmg tak lari dengan laptop). Bila hari hari tengok laptop, rabun pun makin lama makin teruk. Power makin naik. 

Tapi masa ni belum terfikir nak buat “lasik surgery” lagi. Tak pakai spec masih boleh nampak tapi blur blur so masa tengah tak pakai spec, kalau ada yang melambai atau tegur tapi tak dilayan minta maaf ye hahahaha rabun la katakan”.

Sejurus sahaja sudah berkemampuan untuk melakukannya, barulah dia mencari lokasi di mana untuk mendapatkan rawatan pembedahan berkenaan iaitu di Advance Vision Eye Specialist Centre dekat Damansara Utama.

“Dah habis belajar, masuk alam pekerjaan pulak. Power makin naik lagi (last check sebelum lasik hari tu power dah nak dekat 300). Lepas tu terfikir nak buat lasik surgery, tapi modal belum ada jadi hold kejap. Bila dah ada saving sikit, baru lah mula survey tempat mana yang ada buat lasik ni (Dr. Muhaya, UIA Kuantan, Pusat Pakar Mata Abdul Razak & Advance Vision Eye).

After dah dapat result dari survey tadi, then consider dari segi cost/location, puas hati dengan review dari customer yang pernah buat kat tempat tu & kos yang paling murah (nak dibezakan dengan tempat lain). 

Akhirnya buat keputusan untuk buat “pembedahan lasik” di Advance Vision Eye Specialist Centre dekat Damansara Utama”.

Langkah yang perlu dilakukan sebelum, sewaktu dan selepas pembedahan tersebut berjaya dilaksanakan :

1) Benda pertama kena buat, call tempat tu tanya macam mana procedure. Mereka setkan date & minta kita datang kesana. Kali pertama sampai sana, ada sorang consultant yang akan terangkan pasal procedure, kaedah & kos untuk buat pembedahan lasik. (Tiada caj yang dikenakan)

2) Lepas dah diberikan penerangan, next step adalah “eye screening test”. Boleh buat pada hari yang sama masa kali pertama datang ke sana atau lain hari. Jadi, abang buat “eye screeningt test” ni di lain hari. Call & set appointment semula. Bila sampai sana, macam biasa akan ada consultant yang akan buat “eye screening test” secara manual & komputer. Test ni adalah untuk menentukan sama ada kena buat “normal lasik surgery” atau “custom lasik surgery”. 

Based on kita punya ketebalan lapisan kornea mata. Lepas dah settle test dengan consultant, nanti kita akan jumpa Dr (dia yang akan decide sama ada kita akan buat normal or custom lasik surgery). 

Untuk makluman semua, “eye screening test ni kosnya RM80.00. Lepas dah buat test tu, terpulang sama ada nak terus proceed dengan surgery atau tak. Kalau tak, kos RM80.00 tak dipulangkan ye. Kalau nak proceed, masa ni dah boleh booking and buat deposit sebanyak RM400 (in cash).

Dapat info dari mereka, untuk pembedahan lasik ni mereka dah tak guna kaedah pisau/blade untuk buka lapisan kornea mata tu (seramkan dengar hahahaha). Jadi makna kata, dekat sana sekarang mereka guna kaedah fully laser atau bladeless masa pembedahan lasik ni (serious tak sakit).

Jadi bila dah fikir punya fikir, nekad untuk teruskan. Maka… satu tarikh telah dilock untuk pembedahan lasik (26/10/2018) – Jumaat. Pembedahan lasik memang akan dibuat pada hari jumaat saja.

Sejurus sahaja pembedahan ini berjaya dijalankan, anda dilarang untuk memandu ya!

3) Sebelum hari kejadian, kita akan ke sana untuk final checking satu atau dua hari sebelum (boleh pilih sama ada hari rabu atau khamis). Dan masa ni jugak kita akan bayar terus full payment.

26/10/2018, terus ke ke sana ditemani my siblings (sebab diberitahu bila selesai pembedahan kita memang tak boleh memandu). So sekarang cuma tunggu turn untuk naik tingkat atas & masuk ke operation room.

Muzaimil Huzairi|Facebook

Tunggu punya tunggu (boleh tahan lama jugak sebab ramai) nama dipanggil. Naik ke tingkat atas, tukar baju & tunggu dalam waiting room. Masa tu dia panggil tiga orang sekali. Saya orang kedua. Masa orang pertama tengah buat pembedahan, nurse panggil tunggu dekat luar untuk get ready (masa tu macam macam doa dah baca, cuak punya pasal). Masa kat luar tu, nurse akan titiskan ubat bius dekat mata. Rasa kurang selesa sikit & mata rasa macam mengembang.

Muzaimil Huzairi|Facebook

Tadaaaa! Namaaaaaa dah dipanggil untuk masuk dalam operation room. Masa ni tengok muka nursee and Dr pun tak nampak sangat (sebab dah kena tanggalkan spec). Dr kat situ sangat ramah and banyak borak, mungkin dia nak kasi hilang cuak kot. So I am ready untuk lasik surgery! 

Untuk makluman semua, pembedahan dibuat dalam keadaan sedar. Dr cuma minta kita stay cool and jangan banyak gerak. Kita akan dibaringkan, Dr akan mulakan dengan mata kanan dulu & kemudian mata kiri. Masa ni lah tembakan “laser” dibuat. Dr pesan mata focus pada laser tu saja jangan gerakan mata. Tak sakit, cuma ada bau bau hangit hahahahaha. Tapi betul tak sakit. Pembedahan ni ambil masa kira kira 6-10 mins untuk kedua dua mata.

Alhamdulilah lega bila dua dua mata dah “ditembak” laser. Selesai semua, buka mata dan terus nampak muka nurses dengan Dr dengan jelas (masa ni penglihatan sekitar 40-50 percent). Macam wow!

Selesai semua urusan, turun kebawah semula untuk ambil ubat & appointment card untuk rawatan susulan. Boleh balik! 

Muzaimil Huzairi|Facebook

Selepas pembedahan, pemeriksaan lanjut perlu dilakukan. Mata anda juga tidak boleh terkena sinaran matahari secara langsung.

Muzaimil Huzairi|Facebook

4) Tapi esoknya kena datang lagi untuk berjumpa dengan Dr untuk pemeriksaan lanjutan. Sebelum nak keluar, memang akan kena pakai spec yang betul betul gelap sebab mata tak boleh direct kena pada matahari. Dalam perjalanan dalam kereta, mata sedikit tak selesa macam ada pasir & akan berair ja macam orang menangis.

Muzaimil Huzairi|Facebook

Sampai rumah terus titiskan ubat, makan ubat tahan sakit/gatal & terus tidur dalam 3-4 jam atas nasihat Dr. Bila bangun, mata still susah nak buka dan masih berair (2 hari jugak macam tu). Risau jugak hahahaha so call klinik, mereka cakap itu normal. Masuk hari ketiga keempat mata dah boleh buka & penglihatan dah boleh tengok sikit sikit. 

Lama kelamaan, Alhamdulilah! Penglihatan dan semakin jelas and macam tak percayaaaaa dah boleh tengok tv tanpa spec. Even mata macam kabur sedikit tapi semakin jelas dan jelas. Alhamdulilah dah dapat “mata” balik.

Muzaimil Huzairi|Facebook

5) Ok sebelum tu, untuk pengetahuan semua. Lepas surgery ni, akan ada check up dengan Dr. So, memang kena ready dari segi masa sebab buat hari biasa weekdays. Check up atau ujian mata ni ada tempoh dia, seminggu selepas pembedahan (wajib datang), sebulan (wajib datang), tiga bulan (terpulang) & enam bulan (terpulang). Oh ni lifetime warranty ya!

Now 4 month+ after lasik surgery, mata dah betul betul jelas dah boleh lihat 100%. Silau pun hilang. Pada kawan kawan yang nak buat, teruskan. Oh lupaaaa nak bagitau saya buat normal lasik surgery sebab power masih bawah “500”. Custom surgery tu untuk siapa yang powernya atas “500”.

Pembedahan berkenaan menelan belanja berjumlah RM2,888 untuk kedua-dua belah mata. Difahamkan juga bahawa ia merupakan harga paling rendah jika dibandingkan dengan beberapa tempat.

6) Untuk kosnya semua RM2888 untuk kedua mata. Setakat survey, tempat ni terpaling murah & dapat review yang sangat baik. Deposit diperlukan sebanyak RM400. Untuk custom surgery kosnya sedikit mahal, RM5588. So siapa yang powernya masih bawah 500, cepat cepat buat!

7) Ramai yang akan tanya,sakit tak masa pembedahan tu? Jawapannya, semestinya la tak! Cuma sakit sikit nak cari modal tapi Inshaallah berbaloi kerana nikmat mata yang tak ternilai. Sekarang dah boleh tengok tv & drive tanpa spec, say no more!

Sekian,
Dari dulu seorang yang rabun.

Berikut adalah video proses pembedahan lasik:

Sumber: Muzaimil Huzairi|Facebook

Maybe you're interested :

Share

Video Popular