Buat pemilik haiwan peliharaan yang bijak, mereka memang beruntung. Mereka bukan sahaja boleh menghiburkan malah dapat membantu mereka dalam kesusahan, ketika kita dalam keadaan yang benar-benar memerlukan pertolongan.

Baru-baru ini media di China tular dengan sebuah kisah seekor anjing yang membantu pemiliknya yang rebah tidak sedarkan diri.

Seekor anjing Golden Retriever dikatakan telah menyelamatkanya nyawa pemiliknya dengan membawa ambulans terus kepada tuannya yang sedang tidak sedarkan diri. Pemiliknya yang merupakan seorang pengumpul sampah dilaporkan jatuh pengsan di lorong kecil di wilayah Shanxi, China pada hari Rabu, 23 Januari lalu.

Penduduk tempatan yang menyaksikan insiden itu segera membuat panggilan kecemasan kepada paramedik. Menurut Daily Mail, semasa ambulans melalui lorong sempit itu, Golden Retriever tersebut terus membawa kenderaan itu kepada tuannya yang pengsan.

Dalam rakaman di bawah, anda dapat melihat sendiri anjing tersebut sedang menunggu ambulans tiba di tengah jalan. Pada awalnya mungkin ramai yang berfikir anjing tersebut sedang menghalang jalan tetapi lain pula yang berlaku selepas itu apabila dia terus berjalan dengan laju selepas itu. Sebaik sahaja tiba di destinasi, para paramedik baru menyedari bahawa anjing tersebut telah membawa mereka terus kepada tuannya.

“Kami mendapat panggilan yang mengatakan bahawa ada seorang pengumpul sampah telah jatuh pengsan dan berbuih di mulutnya,” kata Jiang Xu, salah seorang ahli paramedik, seperti yang dilaporkan dalam Global Times.

Daily Mail

Anak lelaki kepada pengumpul sampah itu terus pulang ke rumah sebaik sahaja menerima berita mengenai insiden ini, hanya untuk menyedari bapanya tidak sakit tetapi dilepaskan daripada terlalu banyak minum. Walau bagaimanapun, lelaki itu telah dirawat di hospital dan berada di bawah jagaan anaknya (dan anjing).

Rakaman video memaparkan detik tersebut:

What in the World | YouTube

Sumber: Daily MailWhat in the World | YouTube

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI VIDEO

Video Popular