Anda pasti tertanya-tanya apa yang dimaksudkan oleh kucing anda apabila mereka membuat bunyi. Sebenarnya setiap bunyi kucing memiliki maksud yang berbeza.

Pemilik MeowKai, Annie telah berkongsi kepada kita maksud di sebalik kepelbagaian bunyi kucing. Berikut adalah 11 jenis bunyi kucing dan maksudnya:

#1. Mengiau pendek

Mengiau pendek adalah bunyi kucing yang asas dan paling popular untuk kucing yang hanya ingin mengatakan hi! Ini adalah perkara biasa dan tidak perlu dikhuatiri, kerana kucing anda hanya senang melihat anda. Usapnya dengan penuh kasih sayang, kerana itu bermakna kucing anda mahu sedikit perhatian.

#2. Mengiau beberapa kali

Sekiranya kucing anda mengiau beberapa kali atau mengiau setiap minit, ini bermaksud kucing anda sangat teruja dan gembira. Ia adalah versi yang lebih selesa daripada mengiau pendek, yang bermaksud bahawa kucing anda sangat teruja melihat anda. Sama seperti mengiau pendek, usapnya dengan penuh kasih sayang!

#3. Mengiau separa nyaring

Bagi kucing yang mengiau seperti ini, ini bermaksud kucing anda ingin meminta sesuatu. Kucing anda mungkin mahu bermain atau memerlukan perhatian, atau mungkin mahu dibebaskan di luar buat seketika. Maksud yang lain adalah kucing anda sedang lapar. Jika sudah tiba masanya untuk makan dan kucing anda mengiau panjang, anda tahu kucing anda sedang lapar!

#4. Mengiau panjang

Sama seperti mengiau separa nyaring, kucing anda mahu sesuatu. Mengiau panjang bermaksud kucing anda mungkin sangat lapar, atau kucing anda mahu meminta perhatian daripada anda selepas ditinggalkan seharian sendirian. Atau, mahu anda membuka pintu, jadi si comel anda boleh keluar atau masuk.

#5. Mengiau dalam nada rendah

Mengiau dalam nada rendah bermakna kucing anda mahu mengadu sesuatu dan tidak gembira mengenainya. Sudah tiba masanya untuk memberikannya perhatian atau mengisi mangkuk kosong dengan makanan. Selain itu, kucing anda mungkin berada dalam emosi yang tidak baik untuk masa yang lama. Kucing anda mungkin juga marah pada sesuatu yang anda lakukan, seperti melupakannya di luar!

#6. Mengiau sangat nyaring

Jika kucing anda mengiau sangat nyaring, ini bermaksud si comel anda dalam kesakitan. Kucing anda mungkin mengalami masalah dengan pencernaan atau badannya, tetapi ia mungkin sakit fizikal, seperti anda secara tidak sengaja menendangnya atau memijak ekornya. Bunyi ini juga membantu anda tahu jika kucing anda cedera akibat bertengkar atau bergaduh dengan kucing lain.

#7. Menderam atau meraung

Sekiranya kucing anda menderam, bermaksud berasa sangat negatif. Mereka biasanya menderam ketika bergaduh dengan kucing lain atau cuba melindungi wilayah mereka. Ia menunjukkan kucing anda sedang marah, jadi anda dinasihatkan untuk menjauhkan diri daripada kucing anda untuk mengelak daripada dicakar atau digigit. Sekiranya kucing anda mula menggeletar, ini bermakna kucing anda berasa bahaya atau memerlukan bantuan segera kerana cedera atau sakit. Bawa si comel anda ke doktor haiwan secepat mungkin.

#8. Mendesis

Sama seperti menderam, kucing mendesis juga bermaksud sedang kecewa atau berasa jengkel. Selain itu, kucing anda mungkin dalam ketakutan, kerana kucing biasanya akan tersentak apabila dikelilingi oleh orang yang tidak dikenali atau dalam persekitaran yang baru. Perkara yang terbaik untuk dilakukan adalah membiarkannya sendirian.

#9. Berkicauan

Jika kucing anda berbunyi seperti berkicauan bermakna kucing anda mahu sesuatu tetapi tidak boleh mendapatkannya. Tetapi ini bukan mengenai makanan. Kucing anda mungkin melihat mangsa dari tingkap tetapi dia tidak boleh bergerak ke sana. Ia merupakan gabungan teruja dan kecewa.

#10. Berteriak (Caterwaul)

Caterwaul adalah bunyi berdengung yang rendah apabila kucing betina sedang berahi. Kucing anda ingin memberitahu kucing lain bahawa sedang berahi dan bersedia untuk mengawan. Kucing anda juga mungkin menunjukkan renungan yang tidak selesa bersama-sama dengan bunyi ini.

#11. Dengkuran manja (purring)

Purring adalah bunyi manis yang bermakna bahawa kucing anda berasa puas dengan anda. Ini bermakna kucing anda gembira atau mengantuk, selesa kerana tidur di atas pangkuan anda atau di sekeliling anda. Ibu kucing juga akan purring ketika bersama anak kucingnya untuk menghibur mereka.

Sumber: The Purrington Post, cocomy

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds