Semua orang tahu bahawa lumba-lumba bukan sahaja sangat pintar, tetapi juga suka untuk mendekati manusia dalam hidupan liar. Terdapat cerita tentang lumba-lumba menyelamatkan orang di seluruh dunia. Tetapi baru-baru ini di Pulau Lord Howe, Australia sekali lagi membuktikan bahawa cerita-cerita ini benar dan bukannya kisah dongeng: “Lumba-lumba benar-benar mencintai manusia!”

Pulau Lord Howe di Australia adalah kawasan menyelam yang paling terpencil di dunia. Ia terletak kira-kira 600 kilometer jauhnya dari pulau Australia. Walaupun hanya 14.6 kilometer persegi, pulau ini kaya dengan sumber semula jadi. Pada tahun 1982, ia dipilih oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai warisan dunia semula jadi.

Kali ini, protagonis adalah Dennis Tierney yang suka menyelam. Dia melawat Pulau Lord Howe awal tahun ini. Pada masa itu, dia dan kawan-kawannya masuk menyelam ke dalam air dan segera dikelilingi oleh sekumpulan lumba-lumba yang mesra. Kemudian, bukan sahaja lumba-lumba yang ‘menyambut’ kedatangan penyelam-penyelam tersebut, terdapat sekumpulan ikan jerung Galapagos datang mendekati.

Pada mulanya, sekumpulan jerung tersebut mengekalkan jarak yang selamat dari penyelam-penyelam itu. Tetapi, tiba-tiba sekumpulan jerung tersebut mula berenang ke arah penyelam-penyelam itu. Lumba-lumba, yang mula bermain di sekeliling manusia, segera mengejar dan menghalau jerung tersebut, cuba menghalang jerung-jerung itu daripada terus mendekati ‘kawan-kawan’ manusianya.

Dennis berkongsi video kejadian tersebut dan berkata, “Saya telah mendengar legenda lumba-lumba yang melindungi manusia, tetapi saya tidak pernah mempercayainya, tetapi sekarang saya mempunyai pendapat yang berbeza.” Dennis sukar untuk mempercayainya. Dia benar-benar “dilindungi oleh lumba-lumba.”

Terdapat pakar telah menyimpulkan tiga hipotesis untuk menjelaskan mengapa lumba-lumba akan menyelamatkan orang.

1. Sifat semula jadi: Kerana lumba-lumba suka mendorong objek yang terapung di laut, dan sering membawa lumba-lumba yang baru lahir, rakan yang sakit dan cedera ke permukaan untuk bernafas;

2. Kepintaran: IQ lumba-lumba dewasa adalah sangat tinggi, menyelamatkan orang-orang dianggap sebagai kebaikan;

3. Hanya mahu bermain: manusia yang lemas seperti mainan di mata mereka, jadi kadangkala permainan mereka hanya membantu manusia.

Tonton video tersebut di bawah:

Kredit: T&T Creative Media/Youtube

Sumber: injurylawyernewportnewsT&T Creative Media/Youtube

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona

Video Popular

Ad will display in 09 seconds