Ibu berusia 41 tahun yang mempunyai dua orang anak ini telah menjual pakaian anak patung Barbie rekaannya kepada pelanggan bukan sahaja di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Menakjubkan bukan?

Erpha Ahdyani Othman dari Bekenu, Sarawak memberitahu Bernama tentang kekagumannya terhadap keanggunan gaun anak patung Barbie sejak kecil. Dia juga bahkan mengaku dalam diam-diam menggunakan mesin jahit ibunya pada usia 10 tahun untuk membuat gaun untuk anak patungnya sendiri.

Setakat ini, Erpha hanya memberi tumpuan kepada rekaan gaun anak patung Barbie Silkstone yang direka untuk pengumpul anak patung Barbie. Dia menghasilkan beratus-ratus pakaian dengan majoriti tempahan yang datang adalah dari pelanggan di Amerika Syarikat.

“Minat untuk menjahit pakaian anak patung berada dalam diri saya, tetapi hobi ini sudah lama ditinggalkan. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah berminat untuk memakaikan pakaian pada anak patung Barbie. Bukan itu saja, saiz dan reka bentuk setiap pakaian yang saya hasilkan direkodkan” katanya, seperti yang dilaporkan oleh The Star.

“Saya boleh menjahit satu gaun dalam sehari tetapi saya perlu fokus sepenuhnya semasa menjahit. Corak jahitan sepatutnya betul supaya kualiti dikekalkan,” kata Erpha selepas menyatakan bahawa pakaian itu boleh rosak walaupun hanya satu milimeter tertinggal.

Selain daripada teknik khas, sudah tentu anda perlu memberi perhatian yang secukupnya untuk menghasilkan pakaian yang sempurna! Malah kain dan corak juga penting untuk memastikan ia sesuai dengan setiap anak patung tersebut.

“Saya menggunakan pelbagai kain termasuk sutera dan kapas. Jenis kain yang digunakan juga harus diambil kira seperti warna gelap dan terang. Pensil mekanikal yang digunakan juga harus terang supaya garisan akan menjadi jelas untuk mengelakkan daripada memotong kain secara tidak tepat,” tambahnya.

“Pereka untuk pakaian anak patung tidak banyak, reka bentuk mungkin sama tetapi jenis fabrik yang digunakan dan jahitan yang membezakan hasil karya masing-masing,” katanya.

Setiap pakaian dijual antara RM150 hingga RM200, bergantung kepada jenis kain yang digunakan.

Anda boleh lihat hasil rekaannya di laman sesawang Erpha sendiri, Etsy dan Instagram. Memang banyak pakaian cantik dan mengagumkan!

 

Sumber: barbiedress.by.erpha/Instagram

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds