Anak anjing laut yang nyenyak meletakkan kepalanya pada botol plastik beberapa hari selepas dilahirkan di pantai Horsey, Norfolk. Anak anjing laut itu kelihatan tidak sedar tentang bahaya botol plastik yang terhadap spesiesnya dan banyak hidupan laut lain yang diancam oleh sampah plastik.

Anak anjing laut kelabu, yang masih kecil dan tali pusat masih terlihat pada perutnya, menggunakan botol plastik sebagai bantal. Imej comel itu diambil oleh jurugambar amatur, John Evered berusia 52 tahun, berkata: “Ia adalah pemandangan yang luar biasa. Terdapat beratus-ratus anjing laut di seluruh pantai.”

Anak anjing laut kelabu adalah spesies terbesar yang terdapat di United Kingdom, dan sering kali dilihat oleh nelayan dan pelayar di perairan yang mengelilingi Kepulauan British. Anjing laut, secara saintifik dikenali sebagai Halryoerus grypus, adalah mamalia besar yang meluangkan sebahagian besar waktunya di laut di mana untuk memakan ikan kecil.

Mereka juga boleh dilihat berehat di batu dan pantai di mana mereka menggunakan masa tersebut untuk mencerna makanan sebelum menuju ke laut semula. Anjing laut juga akan naik ke darat untuk melahirkan anak dan sekumpulan besar anjing laut melahirkan anak di pantai timur England terutamanya pantai Horsey.

Anak-anak kecil putih berbulu dilahirkan antara bulan September dan Disember dan akan kekal di daratan sehingga mereka telah bulu mereka tumbuh sepenuhnya dan mencapai berat badan yang sesuai, yang bermaksud mereka bersedia untuk memburu makanan untuk diri sendiri.

Ukuran mereka jauh lebih besar daripada anjing laut biasa dan boleh dibezakan dengan profil yang condong, mereka juga mempunyai lubang hidung selari dan bukannya berbentuk V seperti baka lain.

Sumber: Daily Mail

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds