Australia terus dilanda gelombang haba selepas beberapa bahagian New South Wales, Victoria dan Australia Selatan mencatatkan suhu melebihi 40 darjah Celcius, dan Pilbara di barat laut mencatatkan suhu tertinggi 49 darjah Celcius.

Media Australia melaporkan bahawa jabatan meteorologi tempatan mengeluarkan amaran bahawa cuaca panas 40 darjah Celcius atau ke atas akan berterusan sehingga minggu hadapan, mengingatkan orang ramai supaya minum air secukupnya, elakkan terdedah kepada cahaya matahari, memakai pakaian berwarna terang dan nipis, dan tinggal di tempat sejuk dan berhawa dingin.

Pihak berkuasa menegaskan bahawa cuaca suhu tinggi semasa ini adalah 10 darjah Celcius hingga 14 darjah Celcius lebih tinggi daripada suhu purata, dan larangan pembakaran terbuka dikeluarkan di beberapa kawasan.

Pihak berkuasa meramalkan cuaca ekstrem boleh terus berlanjut sehingga awal tahun 2019, mengancam ekologi hidupan liar. Beribu-ribu haiwan mati akibat dehidrasi tahun ini.

Cuaca panas di Australia pada musim panas, suhu Queensland mencecah 40 darjah Celcius, suhu Townsville bahkan mencapai 45 darjah Celcius, mengakibatkan banyak haiwan yang panas mengalami dehidrasi dan mati!

Laporan komprehensif dari media Australia melaporkan bahawa seorang wanita di Edmonton, Queensland, terkejut apabila melihat kira-kira 5,500 bangkai kelawar di laman rumahnya, dan bau busuk yang kuat di mana-mana. Dia mengambil keputusan untuk memberitahu pihak berkuasa dengan segera dan tinggal di hotel selama beberapa hari, tidak berani pulang ke rumah.

Dia berkata bahawa ketika dia mengenang tentang kejadian itu, dia masih ketakutan. Dia melihat banyak bangkai yang telah membusuk, dan di jalan-jalan juga penuh dengan bangkai kelawar. Banyak kumpulan sukarelawan datang ke hadapan untuk membantu pihak berkuasa membersihkan dan melancarkan operasi menyelamat kelawar.

Penyiasat mendapati bahawa kelawar mati kerana dehidrasi, kelawar yang menggantung di atas pokok-pokok dan jatuh ketika tidur. Ini membuatkan kelawar tidak dapat mengesan gelombang panas, menyebabkan tindak balas lambat, badan dehidrasi, tidak dapat bergerak, dan akhirnya mati.

Menurut laporan, pihak bomba juga menyertai operasi menyelamat kelawar, menggunakan paip air untuk membantu menyejukkan kelawar di pokok-pokok, dan pusat perlindungan hidupan liar tempatan berjaya menyelamatkan kira-kira 500 kelawar yang baru lahir.

Gelombang haba yang menyerang Australia telah menjejaskan banyak hidupan liar, dan sehingga kanggaru dilihat melompat ke dalam laut, sungai dan kolam untuk menyejukkan badan.

Sumber: orientaldaily, USA Today

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds