Tidak dinafikan memilih sesuatu perkerjaan adalah perlu lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai kelayakan akademik yang agak tinggi.

Namun memandangkan kedudukan ekonomi yang tidak begitu memberangsangkan, mahu atau tidak kita terpaksa merebut juga segala peluang yang ada di depan mata.

Apa yang perlu dilakukan ialah terus berkerja dan berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan momentum dalam kerjaya yang diceburi demi sesuap nasi.

Jika anda masih merasakan pekerjaan anda itu teruk dan tidak mendapat bayaran gaji yang setimpal, mungkin dengan melihat sendiri 9 pekerjaan yang paling sukar di dunia ini bakal mengubah persepsi anda.

Hanya mereka yang ‘gagah’ sahaja mampu melakukannya! Mari lihat.

Pengeluaran penutup lurang, New York City

Kredit: flickr

Pekerja lelaki dari India menghasilkan sekitar 2,750 penutup lurang untuk New York City setiap tahun. Satu-satunya alat keselamatan yang mereka ada ialah cermin keselamatan.

Suhu logam cair yang panas ialah antara 2,190° F — 2,550° F. Percikan logam cair yang panas itu boleh mengakibatkan kecederaan yang serius dan disebabkan itulah pekerjaan ini dianggap pekerjaan yang paling berbahaya.

Kredit: flickr

Perlombongan belerang di Kawah Ijen, Indonesia

Kredit: flickr

Kawah Ijen terletak di Indonesia dan ketinggiannya ialah 8,530 kaki. Di dalam gunung berapi aktif itu terdapat tasik sulfur.

Pekerja yang terdiri dari penduduk tempatan bekerja perlu memakai pakaian pelindung atau topeng gas agar tidak mudah terdedah kepada gas beracun. Gas beracun itu boleh membakar kulit dan merosakkan paru-paru mereka.

Para pekerja mengeluarkan kepingan sulfur sepanjang siang dan malam dengan menggunakan tangan mereka sendiri. Biarpun terdedah dengan bahaya dan upahnya hanya sekitar RM21.00 sehari, namun mereka tetap melakukan pekerjaan tersebut demi mencari rezeki.

Kredit: flickr

Pembersih pembetung, India

Kredit: imgur

Kami tidak fikir ada yang sanggup untuk menukar tanggungjawab kerja mereka dengan pembersih pembetung. Mereka bekerja selama 12 jam dan mereka perlu menghabiskan seluruh waktu kerja dalam saluran pembetung dan menghidu bau najis.

Pekerja menggunakan pengikis logam, mattock atau tangan mereka sendiri untuk mengeluarkan lendir. Kemudian, semua sampah yang terkumpul dibuang di jalanan. Pembersih pembetung tidak mempunyai peralatan khas dan biasanya hanya memakai pakaian dalam sahaja. Mereka dibayar hanya RM21.00 setiap hari.

Kredit: imgur

Penguji bau

Kredit: imgur

Mereka bekerja di syarikat-syarikat yang menghasilkan deodoran dan antiperspirant. Penguji perlu menyapu produk pada ketiak subjek untuk menilai kecekapan produk tersebut sepanjang hari.

Kredit: Instagram

Perlombongan berlian, Sierra Leone

Kredit: imgur

Perlombongan berlian di Sierra Leone adalah perniagaan yang ‘kotor’. Jumlah nilai berlian yang diekstrak di negara ini dilaporkan menjadi RM1.3 bilion, tetapi pekerja tidak mendapat gaji yang setimpal.

Daerah Kono di mana kira-kira 250,000 orang bekerja sebagai pelombong adalah salah satu daerah termiskin di negara ini.

Kredit: imgur

Perlombongan garam, Ethiopia

Kredit: flickr

Dalam kemurungan Danakil, anda akan menemui orang Afar yang terkenal dengan toleransi luar biasa mereka terhadap cuaca panas.

Salah satu aktiviti tradisional mereka ialah perlombongan garam. Suhu di padang pasir di sana boleh naik sehingga 125 ° F jadi tempat ini dianggap sebagai salah satu yang paling hangat di dunia.

Kredit: flickr

Jurutera elektrik bekerja di ketinggian yang tinggi

Kredit: jack85/ imgur

Jurutera elektrik Cina menjalankan penyelenggaraan pencegahan talian kuasa voltan tinggi pada ketinggian yang sukar dipercayai. Walaupun mereka dibekalkan dengan alat keselamatan namun risiko terkena renjatan elektrik sangat tinggi.

Pembersih kawasan jenayah

Kredit: pixabay

Mereka perlu mengeluarkan kotoran darah dari dinding, lantai, katil dan juga mengeluarkan mayat. Bahagian paling sukar bagi pekerjaan tersebut ialah bau.

Sekiranya polis menemui mayat beberapa hari selepas kematian, walaupun memakai alat pernafasan itu tetap tidak akan membantu dalam kes ini. Kadang-kadang mayat dijumpai beberapa bulan selepas kematian, sehingga menarik serangga dan tikus menghurunginya.

Mengikut peraturan, pekerjaan itu memerlukan pekerja membersihkan segala-galanya untuk beberapa hari, tetapi ia mungkin memerlukan lebih banyak masa jika rumah atau pangsapuri yang menjadi kawasan jenayah.

Penguji nyamuk

Kredit: imgur

Para saintis yang menentang malaria perlu mempelajari tabiat nyamuk malaria. Para saintis Brazil juga meletakkan keselamatan diri mereka sendiri dan menawarkan diri mereka sebagai “umpan manusia” untuk memerangkap nyamuk di tangan mereka.

Bonus: Ini hanyala hari kerja biasa di suatu tempat di Artik

Kredit: unknown user/ imgur

Selepas melihat 9 pekerjaan yang paling sukar di dunia ini, masihkah anda mahu merungut tentang pekerjaan anda sekarang? Syukurilah dengan apa yang anda ada sekarang kerana masih ramai di luar sana yang tidak beruntung seperti anda.

Sumber: BRIGHT SIDE

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds