Ini adalah momen ikonik untuk semua rakyat Malaysia, terutamanya bagi mereka yang menyaksikan pelancaran Proton Saga yang dilancarkan pada tahun 1985. 

Proton X70 yang dinanti-nantikan telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Kereta itu merupakan produk pertamanya sejak Proton bekerjasama dengan Geely pada 12 Disember yang lalu.

Kredit: Proton Cars|Facebook

Untuk membuat acara yang istimewa, pihak penganjur telah meminta Tun Dr Mahathir untuk mencipta semula momen ikonik yang dilakukan semasa pelancaran Proton Saga dahulu.

Pada tahun 1985, Tun M melancarkan generasi pertama Proton Saga dan beliau menyerahkan kunci kereta kepada isterinya, Tun Dr Siti Hasmah semasa majlis tersebut. Maju ke hadapan untuk 33 tahun kemudian, Tun M telah melakukan perkara yang sama sekali lagi dengan isterinya. 

Kredit: Aurizn Malaysia|Facebook

Ramai rakyat Malaysia yang tersentuh selepas melihat momen tersebut kerana ia mencerminkan sejauh mana Malaysia telah maju sejak tiga dekad yang lalu sejak permulaan Proton pertama pada tahun 1985. Ada juga yang mengucapkan terima kasih kepada Tun M kerana terus-menerus memajukan negara ini dan membuat kemunculan semula yang sepatutnya beliau menikmati kehidupannya selepas bersara.

Sehingga Oktober 2018, lebih daripada 10,000 tempahan dibuat untuk Proton X70. Varian standard berharga RM99,800 dan variasi premium berharga RM123,000, harga yang cukup berpatutan dan berbaloi berbanding kereta segmen C jenama lain.

Kredit: Proton Cars|Facebook

Model terbaharu Proton ini nyata berbeza daripada model keluarannya sebelum ini yang dilihat lebih terkini dan memenuhi citarasa pengguna dan peminat SUV.

Jika dilihat pada spesifikasi, ciri keselamatan dan harga yang ditawarkan, Proton X70 dilihat mampu untuk bersaing dengan model-model SUV segmen C yang lain seperti Mazda CX-5 dan Honda HR-V, ditambah lagi dengan pakej yang ditawarkan.

Sumber: The Star, World of Buzz

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds