Samsung telah ditangkap cuba untuk menggunakan foto yang diambil oleh seorang pekerja bebas dengan kamera DSLR sebagai imej yang diambil oleh telefon pintar Galaxy A8 syarikat itu.

Kredit: Digital Street SA

Syarikat itu ditangkap selepas pekerja bebas itu sendiri yang menyedari bahawa foto itu dimuat naik di laman web Samsung Malaysia untuk telefon bimbit “A8 Star”.

“Reaksi pertama saya adalah untuk ketawa,” kata Dunja Djudjic, yang menulis mengenai kejadian itu di DIYPhotography pada hari Isnin minggu lalu. “Lihat saja kerja Photoshop yang mereka lakukan di wajah dan rambut saya!”

Foto DSLR adalah gambar yang diambil oleh Djudjic. Walau bagaimanapun, laman web Samsung Malaysia cuba menggunakannya sebagai satu rakaman yang diambil dari sistem dwi kamera A8.

Menurut Djudjic, imej asal telah disunting semula untuk menjadi foto sebelum dan sesudah yang mana anda sebenarnya boleh melakukannya dengan menambah kesan kabur latar belakang khas di atas peranti A8.

Satu-satunya masalah ialah imej tersebut tidak pernah diambil dengan menggunakan telefon pintar tetapi dijalankan melalui perisian pengeditan video.

Djudjic berkata, dia mengesyaki syarikat itu mengambil gambar DSLR yang diambil dari penyedia imej Getty, yang telah menjual akses kepada beberapa gambarnya. Dia melihat gambar itu berada di laman web Samsung ketika dia melakukan pencarian imej terbalik untuk mengetahui siapa yang membeli gambarnya.

Setakat ini, Samsung tidak mengulas mengenai kejadian tersebut. Laman web syarikat untuk A8 hanya mencatatkan di bahagian bawah dengan menggunakan teks kecil: “Isi kandungan dalam skrin adalah imej simulasi dan hanya untuk tujuan demonstrasi.”

Kredit: Marketplace

Ini merupakan kali kedua Samsung telah ditangkap menggunakan gambar stok sebagai gambar yang dirakam oleh A8.

Pada bulan Ogos, Huawei juga menggunakan taktik yang sama untuk mengiklankan telefon mereka di Mesir.

“Tidak dapat dinafikan bahawa kamera telefon pintar semakin baik,” tulis Djudjic dalam catatan blognya. “Tetapi, kita tidak sepatutnya mempercayai iklan yang mempamerkan keupayaan mereka.”

Sumber: PCDunja Djudjic/Facebook

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds