Apabila anak penguin biru kecil ditemui bersendirian di pantai di New Zealand, anak penguin tersebut tidak dapat berkomunikasi dengan orang yang lalu lalang di situ. Syukurlah, terdapat orang yang tidak dikenali menolongnya dengan meletakkan papan tanda supaya orang ramai mengetahui keadaannya.

Jeff Mein Smith yang sedang menunggang motosikalnya di sepanjang pantai di Christchurch melihat anak penguin yang kesepian tersebut berdiri di atas pasir. Tetapi dia bukan satu-satunya orang yang melihat penguin kecil itu.

Orang ramai telah mula berkumpul dan beberapa orang tidak begitu menghormati ruang peribadinya. Mereka juga membenarkan anjing mereka untuk terlalu dekat untuk keselesaan.

Apabila Jeff kembali ke tempat yang sama kemudian, dia melihat bahawa seseorang telah meletakkan tanda kadbod di sebelah penguin bayi. Papan tanda tersebut menasihati orang ramai supaya membiarkan penguin tersebut sendirian dan jangan membawa anjing berdekatan dengannya kerana anak penguin tersebut sedang menunggu ibunya kembali.

Anak penguin yang diberi nama Billy itu ternyata seekor penguin yang pintar, Billy berdiri dekat dengan papan tanda tersebut. Jelas bahawa papan tanda itu memahami keadaannya.

Walaupun Billy mungkin telah menunggu ibunya kembali, pegawai-pegawai haiwan liar menganggarkan Bily berusia kira-kira 2 bulan. Ini bermakna Billy mungkin terlalu muda untuk hidup berdikari. Oleh itu, apabila Billy dilihat masih sendirian pada keesokan harinya, masih berdiri di sebelah papan tanda tersebut, mereka memutuskan untuk campur tangan.

Ternyata Billy benar-benar memerlukan bantuan. Penguin kecil itu hanya berat 550 gram, iaitu 350 gram kurang daripada berat badan yang ideal untuk usianya.

Christchurch Penguin Rehabilitation membuat keputusan untuk mengambilnya dan memberi makanan secukupnya kepada Billy untuk menaikkan berat badannya. Mereka berharap bahawa dalam beberapa minggu akan datang Billy akan cukup sihat untuk dibebaskan kembali ke alam liar.

Penguin biru adalah penguin terkecil di dunia dan mereka adalah spesies yang dilindungi di New Zealand. Oleh itu, Jabatan Pemuliharaan gembira kerana terdapat orang yang bertanggungjawab meletakkan papan tanda untuk membantu Billy. Mereka menggesa penduduk untuk membantu menjaga jarak mereka dan menjaga haiwan peliharaan mereka daripada mendekati penguin.

Sumber: Happiest

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI Pesona Ria

Video Popular

Ad will display in 09 seconds