Terpisah daripada dunia moden yang kita huni sekarang ini, kehidupan satu suku yang hidupnya bergantung sepenuhnya pada alam. Selama berabad-abad lamanya, mereka telah menghalang hubungan dengan dunia luar. Tetapi, perkembangan pesat dan perindustrian telah mendedahkan mereka kepada banyak sekali bahaya sebelumnya yang tidak dijangka.

Siapa Jarawa?

Tidak ramai yang tahu cerita orang Jarawa. Melihat kulit gelap dan rambut bertekstur Afro, seseorang mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka sampai ke Asia, tetapi Jarawa dan orang lain yang kelihatan seperti mereka boleh ditemui di beberapa negara selatan dan selatan Asia Tenggara. Berikutan teori “Out Of Africa” evolusi manusia, manusia moden berasal dari satu kumpulan Homo sapiens yang berhijrah dari Afrika dan mendiami dunia. Jarawa dikatakan berasal daripada beberapa manusia pertama yang meninggalkan Afrika.

Suku Jarawa, orang asli Kepulauan Andaman, hanya 400 orang daripadanya kini mendiami hutan.

Kredit: Bored Panda

Pada tahun 2012, video yang mengejutkan menunjukkan wanita Jarawa yang setengah telanjang sedang menari dan dirakam oleh pegawai polis yang menyebabkan kemarahan di Internet dan di kalangan pihak berkuasa India. Bagi banyak penonton, ini adalah pengenalan mereka kepada Jarawa, salah satu daripada penduduk pribumi Kepulauan Andaman, yang merupakan sebahagian daripada wilayah Andaman dan Nicobar India. Ini adalah rumah kepada beberapa orang asli, termasuk Andaman Besar, Jarawa, Jangil, Onge dan Sentinel.

Kebanyakan penduduk yang tinggal di pulau-pulau ini adalah pendatang India. Orang asli Andaman membentuk minoriti kecil – jumlah mereka jatuh akibat penjajahan, penyakit yang mereka tidak mempunyai imuniti dan ancaman baru mengganggu cara hidup mereka. Jangil telah pupus, mungkin disebabkan oleh penyakit-penyakit asing. Andaman Besar kini berjumlah 52 orang, manakala Onge mempunyai kurang daripada seratus orang.

Untuk masa yang paling lama, kedua-dua Jarawa dan Sentinel menolak percubaan berhubung dengan orang luar, orang-orang Sentinel sangat berkeras tentang isu tersebut. Walau bagaimanapun, Jarawa telah menjalin hubungan yang aman dengan pihak berkuasa India pada tahun 1997.

Kredit: Claire Beilvert

Dua orang pembikin filem dokumentari Perancis, Alexandre Dereims dan Claire Beilvert, pergi jauh ke dalam hutan Andaman untuk mendokumentarikan kisah mereka.

Filem dokumentari pendek mengisahkan bahaya yang timbul pada suku ini oleh hubungan orang luar, seperti pembinaan jalan yang telah memberikan akses ke hutan kepada pelancong dan pemburu haram.

“Tiada siapa yang memberitahu kami dari mana kami datang,” kata Telo, seorang lelaki Jarawa yang muncul dalam dokumentari We Are Humanity. “Saya tidak tahu; mungkin kita sampai di sini dengan bot.” Pengarah, Alexandre Dereims percaya Jarawa mengembara dari Afrika semasa Zaman Ais dan diasingkan di Kepulauan Andaman pada akhir masa geologi itu.

Kredit: Bored Panda/Youtube

Pelancong dan ‘zoo manusia’

Kepulauan Andaman adalah pusat pelancongan untuk kelas menengah India. Syarikat-syarikat pelancongan menawarkan pakej yang memaparkan laman sejarah penjajah, hutan hujan tropika, pantai murni dan kehidupan marin yang kaya, dan berjalan pada laluan semula jadi.

Tarikan pelancong termasuklah memandu di sepanjang Jalan Trak Andaman, yang melintasi wilayah Jarawa. Puluhan bas pelancong, diapit oleh kenderaan tentera, memandu melalui jambatan Jarawa empat kali sehari dalam apa yang telah digambarkan sebagai ‘zoo manusia’.

Kredit: Claire Beilvert

Syarikat-syarikat menarik pelancong dengan janji melihat Jarawa secara peribadi. Dalam perjalanan sedemikian rupa video wanita Jarawa menari telah dirakam. Walaupun ia adalah haram untuk mengambil gambar di rizab Jarawa, namun ia tetap berlaku. Foto dan video Jarawa boleh didapati di Internet dan dijual di pasaran.

Alexandre menegaskan pihak India hanya ingin tahu tentang Jarawa dan mahu mengetahui lebih lanjut tentang mereka. Ia adalah sekumpulan kecil ahli politik dan penduduk tempatan, katanya, yang ingin menghapuskannya. Mengapa? Ini kerana wilayah Jarawa termasuk pantai dan rizab yang indah, dan kerajaan mempunyai rancangan ekonomi untuk membina pelabuhan terbesar di Lautan Hindi di sana.

Pemburu, teknologi moden dan alkohol

Perimeter Jarawa dijaga oleh tentera, secara teori, tanah mereka dilindungi oleh kerajaan India. Walau bagaimanapun, pemburu haram telah menjadi ancaman yang semakin meningkat, populasi babi liar yang merupakan makanan utama Jarawa semakin berkurangan. Babi liar dijual secara tidak sah oleh pemburu haram di pasaran India. Dalam We Are Humanity, sekumpulan lelaki Jarawa menggambarkan ditembak oleh pemburu haram, kemudian membalas dan membunuh 10 orang daripada mereka.

Kredit: Claire Beilvert

Hubungan dengan dunia luar juga memberi kesan kepada cara hidup mereka, yang hampir tidak berubah dalam ribuan tahun. Walaupun mereka lebih suka hidup secara tradisional, terdapat budaya dan pengaruh dunia luar yang kelihatan tidak sesuai dengan suasana Jarawa. Sesetengah wanita memakai pakaian, seorang lelaki memakai jam tangan, yang lain memakai cincin. Mereka menggunakan obor dan masak di dalam periuk logam. Terdapat kemeja-T, topi, seluar pendek… semua diberikan kepada mereka oleh kaum India. Mereka memiliki botol plastik, cermin dan rambut mereka dipotong dengan gunting.

Pengaruh luar tidak selalu positif atau tidak berbahaya: Jarawa telah ditawarkan tembakau dan alkohol, yang mana beberapa ahli suku mengatakan bahawa mereka telah dipaksa untuk minum. Orang asli lain, seperti Onge, mempunyai kadar alkohol dan penggunaan dadah. Pada 2014, ia muncul bahawa wanita Jarawa telah dieksploitasi secara seksual oleh pemburu India. Jarawa telah mengembara untuk bertemu dengan pihak berkuasa India tetapi aduan mereka telah diabaikan. Mereka mengatakan bahawa dunia luar adalah buruk dan mereka tidak mahu melihat pelancong atau pemburu haram.

Mempelajari kisah Jarawa adalah seperti menonton beratus-ratus tahun aktiviti kolonial yang diulang. Onia, seorang wanita Jarawa, berkata, “Kami kelihatan berbeza daripada anda tetapi kami semua baik.” Ini adalah mesej kepada mereka yang mempamerkan stereotaip perkauman terhadap suku Jarawa. Sekiranya terdapat satu perkara yang perlu dipelajari dari sejarah orang-orang asli dan hubungan luar, adalah kita diwajibkan secara moral untuk menghalang pengulangan kekejaman masa lalu. Mereka mempunyai hak untuk tetap dalam pengasingan, jauh daripada “tamadun” moden. “Kami tidak memerlukan dunia anda,” kata salah seorang Jarawa dengan berani. Orang-orang di luar boleh menahan percubaan penjajahan dengan menghormati hak-hak mereka dan memperlakukan Jarawa sebagai manusia biasa.

Tandatangan petisyen untuk meningkatkan kesedaran mengenai orang Jarawa di sini.

Sumber: thisisafricascoopwhoopClaire Beilvert

 

 

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds