Kita sangat beruntung menjadi rakyat Malaysia kerana negara kita dilimpahi dengan kekayaan makanan tradisional etnik masing-masing yang sangat unik. Daripada nasi lemak, char kuey teow, roti canai, teh tarik sehinggalah ke hidangan penyejuk tekak popular, cendol.

Siapa yang boleh menolak keenakan semangkuk ais yang dikisar dicampur dengan santan, gula melaka dan cendol? Ternyata ia sangat digemari bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh Asia Tenggara.

Kredit: Pinky Pingu

Baru-baru ini, CNN Travel mengeluarkan senarai 50 pencuci mulut terbaik dunia selepas melakukan perjalanan di seluruh dunia dan salah satu pencuci mulut dalam senarai itu adalah cendol – pencuci mulut popular dan kegemaran rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, mereka menyenaraikan negara asalnya sebagai Singapura dan ini menimbulkan reaksi ramai rakyat Malaysia.

CNN Travel menggambarkannya sebagai “santan ais yang dimaniskan dengan sirap gula melaka, serta jeli tepung beras berwarna hijau dengan jus pandan.” Mereka menambah cendol boleh didapati di seluruh Asia Tenggara tetapi memilih versi Singapura kerana mereka menambah biji kacang merah manis di dalamnya.

Kredit: CNN Travel

Makanan pencuci mulut popular lain yang juga termasuk dalam senarai tersebut adalah tart telur dari Hong Kong, kek keju Jepun, Gulab Jamun dari India, bebola bijan goreng dari China, serta pulut mangga dan tub tim krob dari Thailand.

Walaupun asal-usul cendol tidak disahkan, terdapat laporan bahawa ia berasal dari Malaysia atau Indonesia. Dalam laporan oleh iFood, perkataan “cendol” muncul untuk kali pertama dalam projek selaras Bahasa Melayu yang diterbitkan pada tahun 1932.

Kredit: The Star

Netizen terkejut dengan cendol disebut dari Singapura dalam senarai tersebut dan mengatakan bahawa penulis sepatutnya mencuba beberapa cendol terkenal dari Pulau Pinang, Melaka atau tempat lain. Beberapa daripada mereka yang tinggal di Singapura berkata cendol di Malaysia lebih baik dan banyak rakyat Singapura datang ke Malaysia untuk makan masakan tempatan di sini.

Sumber: World of Buzz

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds