Pegawai polis Dubai telah memulakan latihan mengenai motosikal terbang dengan empat kipas untuk membantu mereka membanteras jenayah melalui udara.

Polis percaya hoverbike S3 2019, yang direka oleh firma teknologi California, akan membantu mereka mencapai kawasan sukar untuk diakses apabila menghadapi kecemasan.

Rakaman video menunjukkan seorang anggota polis memakai topi keledar motosikal berlepas dari padang bola sepak dalam latihan menerbangkan motosikal tersebut.

Hoverbike tersebut akan beroperasi menjelang 2020 dengan dua kru yang sudah belajar bagaimana untuk mengendali kenderaan tersebut, menurut CNN.

‘Buat masa ini kami mempunyai dua kru yang sudah berlatih dan kami akan meningkatkan jumlah itu,’ kata Khalid Nasser Alrazooqi dari Polis Dubai.

Pereka Hoversurf mempersembahkan motosikal terbang tersebut kepada pihak berkuasa Dubai di GITEX, pameran perdagangan teknologi tahunan di Dubai.

Firma itu berkata mereka boleh memberi 30 atau 40 buah kepada polis Dubai jika mereka berminat dan berkata penguatkuasaan undang-undang negara itu mempunyai hak eksklusif untuk menempah seberapa banyak kenderaan yang mereka perlukan.

Orang awam juga boleh membeli kenderaan ini dengan harga $ 150,000 (RM 630,000) tetapi perlu menjalani latihan dahulu untuk menentukan sama ada mereka boleh menggunakannya dengan selamat.

Motosikal yang berkuasa bateri seberat 253 paun boleh terbang sehingga 40 minit dalam mod ‘drone’ sebelum ia perlu dicas semula.

Mempunyai kipas tiga bilah, ia boleh terbang pada 60 batu sejam dan boleh terbang pada ketinggian sehingga 16 kaki.

Ukuran dimensi hoverbike ini membolehkannya dilancarkan di pintu masuk biasa sementara juga dapat berlepas dari ruang letak kereta biasa, kata syarikat itu.

Hoversurf berkata di laman webnya: ‘Dengan menggabungkan pengendali penerbangan kami yang dibina khas, proses bahan komposit yang paling inovatif dan mempunyai pasukan berdedikasi yang kami dapat mencapai sesuatu yang sangat menakjubkan.

‘Kami mempersembahkan S3 2019 kepada Polis Dubai pada tahun ini di GITEX 2018 di mana ia kini akan disepadukan ke dalam armada kenderaan futuristik.

‘Kedua-dua Hoversurf dan Polis Dubai memahami bahawa ini akan membawa kepada sesuatu yang jauh lebih besar.

‘Kerjasama kedua-duanya melihat masa depan berada dalam genggaman kita dan bersama-sama kita dapat mewujudkan impian manusia untuk memiliki kenderaan terbang peribadi.’

Tonton video di bawah:

Sumber: HoverSurf Official | YouTube

Kredit: DailyMail UK 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds