Kisah Balto adalah salah satu peristiwa sebenar yang paling diingati dalam sejarah Amerika Syarikat dan membuktikan bahawa anjing mampu melakukan sesuatu yang luar biasa.

Pada 15 Februari 1925, pasukan kereta luncur salji anjing yang diketuai oleh seekor anjing Husky Siberia bernama Balto tiba di Nome, Alaska. Anjing berusia enam tahun itu bertanggungjawab mengetuai penghantaran vaksin diphtheria antitoxin ke bandar itu, yang berada di peringkat awal wabak maut.

Kredit: Postvirale

Diphtheria adalah penyakit bakteria yang serius boleh membawa maut dan biasanya menyerang kanak-kanak kecil. Malangnya, vaksin diphtheria tidak terdapat di Nome, jadi telegram dihantar untuk mengetahui di mana mereka boleh mendapatkan lebih banyak suntikan. Yang paling dekat adalah di bandar Anchorage, 537 batu jauhnya. Malangnya, tidak mungkin menggunakan pengangkutan udara atau laut, kerana ribut salji menghalang penggunaan laluan. 

Nome, yang hingga ke hari ini, 93 tahun kemudian, masih hanya boleh diakses melalui udara, laut, atau kereta luncur salji anjing dan kereta salji, kerana terlalu terpencil.

Dr. Curtis Welch, satu-satunya doktor di Nome, tahu bahawa dia, kakitangannya yang terdiri daripada empat orang jururawat, dan kira-kira 10,000 penduduk menghadapi krisis kesihatan yang berpotensi membinasakan. Welch meminta kuarantin, menghantar notis ke bandar Alaska yang lain untuk memberi amaran kepada mereka, dan meminta Perkhidmatan Kesihatan Awam Amerika Syarikat. untuk mendapatkan bantuan.

Bantuan ini menggunakan khidmat anjing untuk menghantar vaksin diphtheria antitoxin, bahan yang dihasilkan oleh kuda yang menghidap diphtheria, darah tersebut diambil, dan mengekstrak serum yang dihasilkan secara semulajadi, yang kaya dengan antitoksin.

Kisah Balto

Apabila mereka menyedari bahawa mereka tidak dapat menerima vaksin yang diperlukan, kira-kira 20 penduduk Nome berkomitmen untuk melakukan perjalanan yang berbahaya. Sebanyak 100 ekor anjing luncur digunakan untuk misi mencari suntikan. Ia mungkin untuk memindahkan bahan dari Anchorage ke Nenana, sebuah bandar yang agak dekat dengan Nome, 483 batu jauhnya.

Kredit: Inverse

Mereka merancang sistem relay yang menjadikan pemindahan vaksin menjadi lebih mudah. Salah satu yang paling menonjol adalah Gunner Kaassen, pemandu skuadron B, di mana adalah Balto. Semasa perjalanan, semua orang yang terlibat menahan suhu sekitar -40 °C, angin kencang, laluan berais dan kawasan pergunungan yang rumit. Malah, banyak manusia dan anjing mati dalam usaha mereka untuk menyelamatkan penduduk Nome.

Terdapat beberapa teori mengenai apa yang berlaku dengan kumpulan anjing terakhir, yang dipandu oleh Gunner. Ada yang menganggap bahawa ia adalah Balto yang mengetuai anjing sepanjang perjalanan (walaupun dia bukan anjing pemandu). Orang lain mengatakan bahawa anjing pemandu ketika itu tidak dapat mengarahkan dirinya dan juga telah patah kaki. Oleh itu, Balto telah mengambil alih tugas dengan mengetuai perjalanan itu, walaupun ramai yang tidak percaya kepadanya.

Kredit: Pinterest

Dalam masa lima dan setengah hari, skuadron B akhirnya tiba di Nome dengan vaksin diphtheria. Mungkin kerana hibridasinya, atau kerana tidak diharapkan anjing yang tidak terlatih dapat memimpin yang lain, tetapi sebenarnya Balto dapat mencari jalan dan dalam masa yang kurang daripada apa yang dijangkakan.

Penting untuk diketahui bahawa Balto bukan nama sebenar anjing ini, tetapi Togo. Anjing tersebut diberi nama Balto sempena nama seorang peneroka Norway, Samuel Balto, yang terkenal di Nome.

Kredit: Thakur Cat Furry Stories

Malangnya, Balto dijual, bersama anjing lain ke Zoo Cleveland, di mana Balto hidup sehingga umur 14 tahun. Balto meninggal dunia pada 14 Mac, 1933. Balto diawetkan dan kini kita boleh menemuinya di Muzium Sejarah Cleveland. Tugu peringatan Balto juga dibina di Central Park, New York.

Kredit: Imgur

Kehadiran penyakit ini masih menjadi masalah sehingga hari ini kerana di beberapa negara, penyebaran bakteria Corynebacterium diphtheriae yang sangat menular. Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan pada bulan Disember lalu terdapat 2,500 kes disyaki di Myanmar dan Bangladesh kerana keganasan berterusan di Myanmar. Ia tersebar melalui kem penempatan pelarian Rohingya di Bangladesh yang melarikan diri dari Myanmar.

Sumber: animalwisedinverse

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds