Pada 20 Oktober setiap tahun merupakan Hari Sloth Sedunia. Secara ringkasnya, sloth merupakan mamalia yang paling lambat di dunia. Pergerakannya yang lambat kadang kala membuatkan kita mahu sahaja membantunya bergerak. Hal ini kerana, sloth mempunyai kadar metabolisme yang sangat rendah. Dalam sehari, ia lazimnya akan bergerak sejauh 41 kilometer sahaja.

Sloth dewasa panjangnya sekitar antara 40 hingga 72 cm dengan berat sekitar 5.4 kg. Tubuh mereka dilitupi dengan bulu panjang yang kasar. Kaki depan sloth lebih pendek dibandingkan kaki belakangnya. Kaki mereka berukuran kecil dan memiliki tiga cakar melengkung yang kuat.

Sloth juga akan tidur selama 15 jam sehari. Sehubungan dengan sambutan Hari Sloth Sedunia, ia dilihat merupakan satu peluang bagi menunjukkan penghargaan dan rasa cinta kepada haiwan yang tenang ini. Ia juga membuktikan bahawa menjadi lambat bukan satu perkara yang buruk dalam hidup ini. Walaupun ia bergerak lambat, namun sloth juga sebenarnya agak comel. Anda tidak percaya? Lihat sendiri gambar di bawah:

#1

Kredit: The Sloth Institute

#2

Kredit: homemadesexygirls

#3

Kredit: finstad4

#4

Kredit: The Sloth Institute

#5

Kredit: The Sloth Institute

#6

Kredit: Primatography

#7

Kredit: Toucan Rescue Ranch

#8

Kredit: Nicolas Reusens

#9

Kredit: Toucan Rescue Ranch

#10

Kredit: The Sloth Institute

#11

Kredit: Toucan Rescue Ranch

#12

Kredit: The Sloth Institute

#13

Kredit: Felipe Dana

#14

Kredit: jannapanda

#15

Kredit: The Sloth Institute

Sumber: Bored Panda

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds