Cade Chesnut baru sahaja pulang ke rumah pada Disember lalu apabila dia melihat seekor reptilia terbaring di atas tanah, kaku dan cedera. Keadaan di luar sangat sejuk dan dia tahu bahawa reptilia itu tidak akan bertahan sepanjang malam. Chesnut sudah biasa dengan mengendalikan reptilia, dan segera memutuskan untuk membantunya.

“Saya fikir dia telah mati pada mulanya tetapi saya mengambilnya dan dia bergerak sedikit, jadi saya membawanya ke dalam dan meletakkannya di dalam sebuah tangki 10 gelen yang saya ada,” kata Chesnut. “Disebabkan berada sekitar Disember dia dalam keadaan sejuk, jadi saya meletakkan lampu pemanasan ke atasnya.”

Sumber: The Dodo

 

Reptilia itu kemudian dinamakan Stevie, mendapat kesempatan untuk memanaskan dirinya, Chesnut membawa dia keluar dari tempatnya untuk melihat sejauh mana kecederaannya. Dia mempunyai sedikit kecederaan ringan di seluruh badannya, tetapi kebimbangan utama Chesnut adalah matanya. Mata Stevie ditutup rapat dan dia tidak dapat membukanya sama sekali, membuatkan dia tidak dapat melihat. Chesnut tidak pasti jika matanya akan kekal seperti itu, tetapi mengetahui bahawa dia akan berada di sana untuk membantu dia.

Sumber: The Dodo

 

Oleh kerana Stevie benar-benar buta, Chesnut bimbang dia akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan makanan, dia tidak dapat melihat apa-apa makanan yang diberikan kepadanya, dan dia berada dalam keadaan tertekan akibat kecederaan dan juga berada dalam persekitaran yang baru. Untuk memastikan dia mendapat makanan yang diperlukannya, Chesnut mula menghidangkan Stevie setiap hari. Pada mulanya, dia tidak faham apa yang sedang berlaku, tetapi sebaik sahaja dia menyedari bahawa Chesnut cuba membantu dia, dia menjadi lebih santai dan selesa. Dia mula mengenali tanda-tanda dari ‘ayah’ barunya ketika tiba waktu makan.

Sumber: The Dodo

Stevie adalah spesies cicak anole hijau yang biasanya tidak suka disentuh oleh manusia. Oleh kerana masalah penglihatannya, Stevie menyesuaikan diri untuk mempercayai Chesnut, dan dengan bantuannya perlahan-lahan dia mula mengenali dunia di sekelilingnya.

“Apabila dia berada di dalam sangkarnya, dia akan berlari ke pelbagai arah secara rawak dan apabila saya mendapatkannya, dia akan melompat secara rawak tanpa amaran,” kata Chesnut.

Sumber: The Dodo

 

Dua bulan selepas Chesnut menyelamatkan Stevie, sesuatu yang tidak dijangka dan luar biasa berlaku. Mata Stevie akhirnya terbuka.

“Secara jujur ​​saya fikir dia tidak akan, tetapi saya sangat gembira apabila dia akhirnya berjaya membuka matanya,” kata Chesnut.

Sumber: The Dodo

Sebaik sahaja Stevie mendapatkan penglihatannya, dia menjadi lebih yakin dan aktif – dan lebih terikat dengan penyelamatnya. Kini, Stevie suka memanjat ke arah Chesnut, menghabiskan banyak masa dengannya. Chesnut sering mengambil Stevie di luar untuk berjemur di bawah sinar matahari, tetapi dia tidak pernah lari darinya, dan sebaliknya tetap dekat dengan pihaknya. Tanpa Chesnut, Stevie mungkin tidak akan melaluinya, tetapi sekarang dia mendapat peluang kedua dalam hidupnya dan menyukainya setiap saat.

Sumber: The Dodo

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds