Nampaknya istilah ‘cepat marah’ memberikan makna baru terhadap penampilan fizikal seseorang. Kita biasa juga mendengar kata-kata orang bahawa jangan membuatkan orang marah apabila mereka dalam keadaan lapar. Tetapi nampaknya kali ini anda perlu berfikir dua kali apabila berkata dengan orang pendek juga.

Sumber: Masterfile

Para saintis di Pusat Kawalan Penyakit di Atlanta, Georgia, meminta 600 lelaki berumur antara 18 dan 50 pada persepsi mereka tentang jantina lelaki, perwatakan diri, tingkah laku kesan daripada pengambilan dadah, perubahan sifat ke arah keganasan dan jenayah. Penemuan dalam kajian yang dibuat oleh kerajaan menunjukkan bahawa lelaki yang merasakan diri mereka kurang maskulin adalah paling berisiko melakukan perbuatan ganas!

Lelaki yang menganggap diri mereka kurang maskulin dikenali sebagai “tekanan ketidaksepadanan lelaki,” hampir tiga kali lebih cenderung melakukan serangan ganas dengan menggunakan senjata atau serangan yang boleh mendatangkan kecederaan. Salah satu sebab yang membuatkan mereka berasa kurang maskulin adalah apabila mereka berasa bahawa ketinggian mereka lebih pendek daripada kebiasaan.

Sumber: Flickr

Pasukan di Oxford University juga mendakwa “Sindrom Lelaki Pendek” benar-benar wujud dan ia boleh dilihat melalui tingkah laku seseorang yang pendek! Didapati bahawa ketinggian seseorang yang pendek dapat menimbulkan rasa kekurangan pada diri mereka dan meningkatkan tahap paranoia yang menyebabkan mereka cepat  marah.

Juga dikenali sebagai “Napoleon yang Kompleks.”

Sumber: Wikipedia

Hidup di dalam sebuah masyarakat di mana semua orang sangat tertumpu pada penampilan badan yang dibuat-buat bagi kedua-dua jantina, nampaknya ia memberikan kesan terhadap orang ramai. Disebabkan stereotaip, ketinggian seseorang kini telah menjadi satu isu yang mencetuskan perasaan mereka. Topik perbualan tentang ketinggian amatlah pantang disebut oleh golongan lelaki. Tetapi tahukah anda bahawa ketinggian Napoleon adalah 5 kaki 7 inci dan ia kedengaran tidak terlalu pendek.

Sumber: World of Buzz

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP INSPIRASI

Video Popular

Ad will display in 09 seconds