Video menakjubkan ini menunjukkan visual dan bunyi puting beliung yang dahsyat, di mana anda boleh menonton dan mendengar bagaimana bunyi yang dihasilkan oleh puting beliung yang dahsyat.

videoPlayerId=68f0cf1ac

Ad will display in 09 seconds

Walaupun sesetengah pengguna internet telah mengatakan bahawa ini bukanlah bunyi puting beliung yang sebenar, namun kita mesti melihat pada faktor yang lain, bunyi yang dihasilkan oleh fenomena yang mengagumkan ini bergantung pada saiz, intensiti dan jarak puting beliung.

Sebenarnya orang yang telah mendekati puting beliung yang mengagumkan ini, menggambarkan bunyinya seperti wisel yang sangat kuat atau bunyi udara apabila kita membuka tingkap kereta yang sedang bergerak laju.

Selain itu, ada juga yang mengatakan bahawa bunyi puting beliung yang dahsyat tersebut lebih seperti pembersih vakum yang kuat atau bunyi kereta api melalui terowong.

Saksi puting beliung yang terselamat sering menggambarkan bunyi puting beliung sama seperti bunyi kereta api, iaitu bunyi roda kereta api yang sedang bergerak laju.

Mereka juga mendakwa bahawa ia sangat berbeza daripada bunyi ribut petir.

Bunyi puting beliung kuat dan berterusan, tidak seperti guruh, tidak berhenti dalam beberapa saat.

Apabila puting beliung menghentam sebuah bandar besar atau kawasan penduduk yang padat, ia boleh menghasilkan pelbagai jenis bunyi yang kuat secara serentak, menjadikannya mustahil untuk mendengar bunyi tertentu kerana bunyi itu akan memekakkan telinga.

Namun, tidak kira apa bunyi yang dihasilkan, kebanyakan mangsa yang terselamat bersetuju dengan satu perkara: perasaan takut dan seram apabila berhadapan dengan puting beliung adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Era Baru

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds