Dr Siti Hasmah dan Perdana Menteri Malaysia buat kali kedua, Tun Dr Mahathir telah menjalinkan perkahwinan mereka selama 62 tahun. Selama enam dekad ini, terdapat banyak pengalaman dalam ‘bahagian cinta’ diantara mereka.

Sumber: WorldOfBuzz

Perkara utama yang dikongsikan oleh beliau untuk perkahwinan yang berpanjangan dan sihat adalah:

“Cinta dan Kepercayaan”

Ia kedengaran sungguh ringkas dan mudah bukan? Tetapi Dr Siti mengetahui sepenuhnya bahawa apa-apa perkahwinan dan hubungan sekalipun, ia memerlukan banyak usaha dan komitmen. Beliau berkata apabila Dr Mahathir dan beliau tidak sependapat, mereka akan lupakan mengenainya dan berdamai semula.

Sumber: WorldOfBuzz

“Ia membantu kami berdua sebagai doktor. Tetapi tidak kira apa pekerjaan yang anda miliki, anda harus saling mencintai, mempercayai antara satu sama lain dan anda perlu melihat keinginan masing-masing.”

“Sudah tentu kita akan berkelahi, tetapi perkara seperti itu dapat diselesaikan secepatnya… Setiap pasangan mempunyai waktu untuk tidak bersependapat, ia menyeronokkan dalam hubungan, bukan?” katanya dipetik dari sebuah artikel mingguan kewangan.

Sumber: WorldOfBuzz

Dalam temu bual yang diterbitkan oleh The Edge, Dr Siti Hasmah bercakap tentang bagaimana dia tidak terlibat dalam bidang politik sejak beliau berkahwin dengan Dr Mahathir.

“Apabila saya berkahwin dengan Mahathir, saya masih menjadi pekerja kerajaan dan pada masa itu pekerja kerajaan tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam bidang politik.”

Salah satu cara mereka menghormati keinginan masing-masing ialah bagaimana Dr Mahathir tidak membincangkan politik dengannya. Dia mengatakan bahawa dia tidak bercakap kepadanya tentang politik kerana dia tidak mahu dia berasa bimbang atau untuk perkara-perkara yang mempengaruhi kesihatannya.

 

Sumber: WorldOfBuzz

Sebagai untuk membalasnya, Dr Siti tidak melemahkan semangat Dr Mahathir apabila menceburi dalam bidang politik, walaupun ia terpilih sebagai perdana menteri buat kali kedua.

Betapa manisnya itu? Selebihnya kita hanya boleh berharap untuk mencari hubungan yang berkekalan dan setinggi Dr Siti dan Dr Mahathir!

Sumber: WorldOfBuzz

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds