Ini adalah kisah seorang pelajar Amerika Syarikat yang telah menemui dua buah ‘supercar’ 80-an di garaj dalam garaj neneknya, dipercayai telah ditinggalkan di situ selama 20 tahun.

Kereta-kereta tersebut sudah berdebu dan berada di dalam garaj bersama sampah-sampah adalah Lamborghini Countach 1981 bernilai sekitar £ 350,000 (RM1.8 juta) jika dalam keadaan baik dan Ferrari 308 yang mempunyai nilai £ 80,000 (RM400,000) jika ia masih berfungsi dengan baik.

Mengapa ia dibiarkan begitu lama sehingga dalam keadaan rosak? Terdapat penjelasan ringkas untuknya.

Penemuan luar biasa itu telah disiarkan oleh pengguna Reddit, eriegin. Tidak dijelaskan lokasi sebenar di Amerika Syarikat kenderaan itu ditemui.

Dia pada asalnya berkongsi gambar sebuah Lamborghini putih dengan kapsyen: ‘Walaupun karat dan debu, Lamborghini Countach 1981 milik neneknya adalah yang paling ‘cool’.’

Tidak mengejutkan, kongsiannya dibanjiri pengguna Reddit yang berminat untuk melihat lebih banyak gambar dan tertanya-tanya mengapa neneknya memiliki koleksi dua buah ‘supercar’ di dalam garajnya dan mengapa ia dibiarkan begitu sahaja selama dua dekad.

Dia kemudian menjelaskannya: ‘Mendiang datuk saya membelinya untuk perniagaan kereta sewa eksotik pada tahun 1989, tetapi selepas kos insurans menjadi terlalu tinggi baginya untuk mengendalikan syarikat itu, dia menyimpan kereta itu (dan yang lain termasuk Ferrari 308) di luar dan di dalam garaj yang bocor selama 20 tahun lebih dan bukannya menjualnya.’

Dia kemudiannya mendedahkan bahawa, sebagai seorang pelajar kolej yang tidak tahu apa-apa tentang kereta, dia tidak berada dalam kedudukan terbaik untuk membaik pulih kedua-dua buah kenderaan itu, tetapi berharap seseorang dalam keluarganya dapat mewarisi dan mengembalikan kenderaan-kenderaan tersebut dalam keadaan yang baik.

Lamborghini putih – sama dengan yang dipaparkan dalam filem tahun 2013 The Wolf of Wall Street – sebuah model yang terhad keluarannya.

Nampaknya edisi khas LP500 S, hanya 321 unit yang dikeluarkan oleh kilang Itali dan ditempah tanpa sayap belakang Lambo secara tradisional. Ia memiliki enjin V12 4.8 liter yang menghasilkan 385 kuasa kuda.

Dilengkapi dengan transmisi manual lima kelajuan, ia dapat memecut 0 hingga 62 batu sejam dalam masa 5.6 saat dan kelajuan tertinggi 186 batu sejam.

Bagi model Ferrari 308, yang perlukan sedikit kerja untuk baik pulih. Ini adalah model GTS Targa – seperti yang digunakan oleh Tom Selleck dalam pertunjukan TV tahun 1980-an Magnum, P.I.

Ia dikuasakan oleh enjin 2.9 liter V8 yang menghasilkan 214 kuasa kuda di Amerika Syarikat – 237 kuasa kuda di Eropah – dan juga dilengkapi dengan transmisi manual lima kelajuan.

Sumber: Dailymail

 

 

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds