Berita baru-baru ini mendedahkan bahawa menghisap vape – yang sepatutnya menjadi alternatif kepada rokok – dapat menyebabkan penyakit paru-paru kronik. Satu kajian mendapati bahawa wap e-rokok boleh mematikan sel-sel imun yang penting dan meningkatkan keradangan di paru-paru kita, lapor BBC. Oleh itu, penyelidik kajian tersebut telah memberi amaran kepada orang ramai untuk menghapuskan persepsi bahawa e-rokok lebih selamat.

Kredit: BBC

Dalam kajian eksperimen yang dilakukan oleh Prof David Thickett, satu prosedur mekanikal telah digunakan untuk mereplikasi vape di sebuah makmal di University of Birmingham. Mereka menggunakan sampel tisu paru-paru oleh lapan orang bukan perokok dan mendapati bahawa wap daripada e-rokok menyebabkan “keradangan dan merosakkan aktiviti makrofaj alveolus” – yang merupakan sel-sel yang menghilangkan zarah-zarah, bakteria, dan alergi debu yang merosakkan.

Penyelidikan kemudian menambah bahawa kesan ini adalah sama dengan kesan yang disebabkan oleh rokok biasa dan orang dengan penyakit paru-paru kronik. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa keputusan ini diperolehi di makmal sehingga penyelidikan selanjutnya diperlukan untuk memahami lebih lanjut tentang kesan kesihatan jangka panjang e-rokok. Untuk pengetahuan anda, perubahan dalam tisu paru-paru direkodkan lebih daripada 48 jam.

Kredit: BBC

Walau bagaimanapun, Public Health England masih menegaskan bahawa vape jauh lebih selamat daripada rokok biasa. Mereka juga mencadangkan agar orang ramai dapat menggunakannya untuk membantu mereka berhenti merokok kerana ia terbukti berjaya. Bukan hanya itu, mereka juga selamat untuk perokok pasif, tetapi Prof Thickett masih menegaskan bahawa e-rokok berbahaya.

Kredit: Men’s Health

“Dari segi molekul penyebab kanser dalam asap rokok, yang bertentangan dengan wap e-rokok, pasti ada penurunan jumlah karsinogen.”

“Mereka lebih selamat dari segi risiko kanser – tetapi jika anda menghisap vape selama 20 atau 30 tahun dan ini dapat menyebabkan COPD [penyakit paru-paru obstruktif kronik], maka itu sesuatu yang perlu kita ketahui,” kata Prof Thickett.

Kredit: Slideshare

Prof Thickett kemudian berkongsi bahawa dia percaya e-rokok kurang berbahaya daripada rokok biasa tetapi dia memberi amaran kepada orang ramai untuk berhati-hati. Sementara itu, Martin Dockrell, ketua kawalan tembakau di Public Health England mengakui bahawa e-rokok pastinya tidak bebas risiko tetapi ia kurang berbahaya daripada merokok. “Mana-mana perokok yang mempertimbangkan e-rokok perlu beralih sepenuhnya tanpa berlengah-lengah,” katanya.

Kredit: INAmedia

Dengan itu, tidak ada keraguan bahawa e-rokok kurang berbahaya daripada rokok biasa tetapi keputusan penyelidikan tidak harus dinafikan dan perlu diambil serius. 

Sumber: BBC News, World of Buzz

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GAYA HIDUP KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds