Kebakaran hutan terbesar dalam sejarah negeri California dijangka berterusan sehingga awal September, disebabkan oleh keadaan panas dan berangin, kata pegawai bomba pada 7 Ogos yang lalu.

Sumber: google.org

Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California (Cal Fire) berkata hanya satu pertiga daripada kebakaran Kompleks Mendocino yang terkawal, selepas dua kebakaran hutan bertembung di selatan Hutan Nasional Mendocino.

Kebakaran Kompleks Mendocino menjadi sejarah negara terbesar pada 6 Ogos, dengan kebakaran yang meliputi hampir 283,800 ekar di seluruh California utara. Sehingga 7 Ogos, api telah merebak kepada 290,692 ekar.

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Lapan kebakaran terbesar yang melanda negeri ini, kebakaran Mendocino telah melepasi rekod kebakaran tahun lepas di Santa Barbara dan Thomas County dimana kejadian tersebut menghancurkan 1,000 struktur dan membakar hampir 282,000 ekar.

Sementara itu, Presiden Donald Trump telah meluluskan pengisytiharan bencana untuk California.

Negeri tersebut menggunakan semua sumber tenaga kerja yang ada, termasuk tahanan banduan dari Jabatan Pemulihan California, yang menawarkan 2,000 tahanan penghuni untuk membantu membersihkan kawasan yang terjejas. Sementara itu, Pentagon telah menghantar seramai 200 jurutera Tentera Darat yang aktif untuk membantu anggota bomba, manakala sukarelawan telah tiba dari seluruh dunia.

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Hampir separuh daripada 10 kebakaran liar California yang tertinggi telah berlaku dalam sedekad yang lalu. Keseluruhannya, 629,531 ekar di California telah dimusnahkan oleh kebakaran hutan tahun ini, hampir lima kali dalam purata lima tahun, menurut Cal Fire.

“Ini adalah sebahagian daripada trend, perkara normal yang perlu kita hadapi,” kata California Gov. Jerry Brown. “Kami berurusan secara tidak langsung melibatkan insan, kewangan, dan perintah kerajaan.

“Keadaan seperti ini menyatukan manusia bersama tanpa mengira jenis ideologi dan pertimbangan dengan lebih rendah.”

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Menurut Pejabat Kecemasan Gabenor California (OES), lebih daripada 14,000 anggota bomba bertempur dengan api di seluruh negeri.

Kira-kira 3,900 anggota bomba sedang melawan kebakaran yang berlaku di Mendocino Complex sahaja. Pada 7 Ogos, mereka memberi tumpuan kepada dengan menjaga api daripada merentasi garisan api di rabung di atas bukit-bukit komuniti Clearlake Oaks, Glen Haven, Lucerne, dan Nice. Kebakaran itu sahaja telah menghancurkan 143 struktur, menurut OES.

Pegawai bomba dijangka akan memadamkan api pada pertengahan Ogos tetapi telah mengubah anggaran mereka pada awal September. Kebakaran telah menghancurkan 75 buah rumah dan memaksa beribu-ribu orang berpindah.

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Suhu di beberapa bahagian California Utara mungkin meningkat setinggi 110 darjah Fahrenheit dalam beberapa hari akan datang, menurut ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS).

Dengan cuaca lebih panas dalam perjalanan, NWS mengeluarkan amaran bendera merah terhadap hutan simpan nasional Los Angeles dan Los Padres, yang bersempadan dengan Los Angeles dan Santa Barbara. Amaran tersebut adalah sebagai tanda peningkatan risiko “keadaan api yang melampau.”

Di tempat lain di California, arahan pemindahan telah dikeluarkan bagi kabin di tebing Hutan Nasional Cleveland pada 6 Ogos. Setelah kebakaran yang berlaku dengan pantas menjejaskan 700 ekar.

Kejadian kebakaran liar ini dinamakan Carr Fire yang telah membakar 167,000 ekar di kawasan Shasta-Trinity di utara Sacramento bermula sejak 23 Julai, 47 peratus daripada keluasan tersebut berjaya dikawal.

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Carr Fire telah dipersalahkan terhadap tujuh kematian, termasuk pekerja syarikat Pacific Gas dan Electric. Syarikat itu berkata pada 5 Ogos lelaki berusia 21 tahun itu terbunuh dalam kemalangan kenderaan ketika dia sedang bertugas dengan kru di kawasan berbahaya. Kebakaran itu telah menghancurkan 1,600 struktur.

Bagi pelajar di seluruh negeri yang kembali ke sekolah minggu ini, pegawai memberi amaran tentang kualiti udara yang telah terjejas, walaupun berada di kawasan tanpa kebakaran. Bagi penduduk yang menghidap dengan penyakit jantung atau paru-paru, orang dewasa yang lebih tua dan kanak-kanak perlu mengelak daripada melakukan aktiviti berat di luar, OES memberi amaran.

“Kebakaran liar California telah diberi sepenuh tumpuan dan perhatian, kebakaran tersebut telah menyebabkan alam sekitar terjejas dengan teruk sekali. Bekalan air yang sedia ada akan terus dimanfaatkan dengan mengalihkan kebakaran tersebut ke Lautan Pasifik. Pokok juga akan ditebang untuk menghentikan api daripada merebak! “Trump menulis di Twitter.

Sumber: sedutan gambar video epochtime

Rep. Devin Nunes (R-Calif.), mengucapkan terima kasih kepada Trump kerana memberi perhatian kepada isu itu. Keadaan mereka sebelum ini sangat kritikal dimana mereka menggunakan air daripada ladang California.

Menurut Nunes, penyebab kejadian tersebut adalah hasil daripada tekanan bertahun-tahun dari ahli-ahli pencinta alam sekitar yang menghentikan 1.3 juta ekar ladang dari beroperasi. Nunes sebelum ini mengaitkan pencinta alam sekitar kepada Parti Komunis.

Jurucakap Cal Fire menolak mengulas mengenai tuntutan Trump, tetapi berkata kru tidak kekurangan sumber air untuk melawan kebakaran.

Rujukan Trump untuk menebang pokok menunjukkan keadaan mungkin akan menjadi buruk. Cara tersebut akan berpotensi menjadikan api menjadi lebih agresif.

Keprihatinan presiden disuarakan oleh Setiausaha Interior Ryan Zinke.

“Kebakaran di seluruh Barat sangat panas dan lebih sukar. Longgokan kayu mati dan kering di hutan membuatkan kebakaran lebih buruk dan memudaratkan,” tulis Zinke di laman Twitter. “Kita mesti dapat menguruskan hutan kita secara aktif dan tidak menghadapi litigasi remeh apabila kita cuba mengatasi sumber bahan api ini.”

Kredit: ABC FOX Montana/Facebook

Sumber: The Epoch Times, ABC FOX Montana/Facebook

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds