Orang yang kita temui untuk pertama kali memutuskan sama ada mereka suka atau tidak, serta apa yang kita mampu, walaupun sebelum kita mula bercakap. Ia berlaku secara tidak sedar, kadang-kadang kurang daripada satu saat. Ini kesan pertama yang sangat sukar untuk diubah.

Berikut adalah tanggapan atau pandangan yang akan dibuat oleh orang pada saat pertama pertemuan:

1. Bolehkah orang mempercayai anda?

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Otak kita hanya mengambil masa 0.1 saat untuk mengira sama ada ia bernilai mempercayai orang asing atau tidak. Para saintis dari Princeton University mendapati beberapa perkara yang menarik semasa eksperimen yang luar biasa ini dilakukan. Kumpulan pertama ditunjukkan dengan gambar orang asing dalam masa 0.1 saat, sementara kumpulan kedua mempunyai masa yang tidak terhad untuk mengkaji gambar tersebut. Kedua-dua kumpulan bebas memilih mana-mana orang dalam gambar yang boleh dipercayai dan yang tidak. Menghairankan pilihan kedua-dua kumpulan itu adalah sama!

Kesimpulannya adalah mudah: rakan baru anda secara sedar memutuskan sama ada dia akan mempercayai anda atau tidak sebelum anda sempat mengatakan sesuatu.

2. Persepsi masyarakat

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Kami tidak mempunyai berita yang sangat menyenangkan untuk pencinta tatu. Psikologi siswazah utama di University of Texas, Lisa Oakes, membuat kesimpulan bahawa wanita dengan tatu dilihat sebagai lebih mudah bertukar-tukar pasangan dan seksual sekali-sekala. Bagaimanapun, lelaki bertatu dilihat dengan persepsi yang berbeza.

Berikut adalah bagaimana Kayla Hylton, seorang pekerja salon tatu, mengulas hasil penyelidikan (gambar-gambar tatu Kayla adalah sebahagian daripada percubaan): “Pada pendapat saya, tatu adalah komitmen yang sangat besar. Sekiranya anda dapat melakukan sesuatu untuk anda sepanjang hayat anda, saya tidak melihat masalah yang dilakukan kepada orang lain sepanjang hayat anda.” Walau bagaimanapun, kita harus mengakui bahawa stereotaip dalam masyarakat agak kuat dan kadang-kadang lebih baik untuk menyembunyikan tatu anda di sebalik pakaian, terutamanya jika anda ingin memberi persepsi yang baik pada seseorang.

3. Adakah anda seorang pemimpin?

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Lelaki botak pasti berbangga – mereka dilihat sebagai personaliti yang kuat dengan kemahiran kepimpinan yang dapat menguruskan orang dan sekitarnya. Para saintis dari University of Pennsylvania mendapati ini semasa eksperimen di mana mereka menunjukkan gambar lelaki botak dan lelaki berambut kepada sekumpulan sukarelawan. Para peserta menganggap lelaki botak lebih berani, dominan, tinggi, dan kuat. Walau bagaimanapun, peserta berpendapat mereka berusia 4 tahun lebih tua daripada usia sebenar mereka.

Kesan ini hanya berkaitan dengan lelaki yang botak sepenuhnya. Mereka yang mula-mula mulai kehilangan rambut tidak termasuk dalam golongan ini. Jadi, jika seorang lelaki tidak botak sepenuhnya mahu kelihatan lebih dominan, dia harus mencukur kepalanya sepenuhnya.

4. Gaya seorang yang berjaya

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Jika anda ingin membuat orang melihat anda sebagai seorang lelaki yang berjaya, pakai sut yang sesuai dengan tubuh anda dengan sempurna. Pilihan terbaik adalah tempah sut di tukang jahit yang dapat mengukur saiz sebenar bentuk badan anda. Orang-orang di kawasan sekitar melihat butiran seperti jahitan yang tepat dan betapa selesanya anda kelihatan. Dari sini mereka dapat membuat kesimpulan tentang kejayaan anda. Kajian ini dilakukan oleh sekumpulan saintis dari Great Britain dan Turki.

Anehnya, wanita dalam skirt pendek dan blaus dengan potongan yang singkat dianggap sebagai pekerja dengan status yang lebih rendah lebih daripada wanita yang mengikuti kod pakaian dan memakai pakaian yang lebih konservatif. Para wakil struktur pemerintah selalu memakai pakaian yang sederhana dan tidak kelihatan berlebihan.

5. Tahap keyakinan anda

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Berjabat tangan juga dapat membantu orang membuat kesimpulan yang sesuai mengenai anda. Menurut ahli psikologi, jabat tangan yang baik adalah yang cukup kuat, tidak terlalu lama atau cepat, dilakukan ketika melihat ke mata lawan anda.

Jabat tangan yang kuat dan telapak tangan menggenggam erat dilihat sebagai tanda keagresifan, keinginan untuk menguasai, dan memberi petunjuk bahawa pada hakikatnya anda adalah pesaing yang berbahaya. Jabat tangan yang terlalu lemah adalah isyarat bahawa anda tidak berminat dalam komunikasi dan menunjukkan anda seorang yang lemah. Jabat tangan yang terlalu cepat merupakan isyarat anda mahu menyelesaikannya secepat mungkin, menandakan keresahan dan keraguan diri. Jika anda ingin menunjukkan sikap unik anda dan dapatkan kepercayaan, goncang tangan lawan dengan kedua tangan. Mereka akan menganggap anda sebagai orang yang menyenangkan dan jujur.

6. Berapa telitinya anda?

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Kesesuaian dan keadaan kasut anda boleh menjejaskan kerjaya dan kehidupan peribadi anda. Pengarah Agensi Fesyen Raw Sydney, Faith Agugu, berkata, “Jika saya bertemu dengan seseorang dan melihat bahawa kasut mereka kotor dan tidak kemas, maka saya tahu ia tidak akan berlaku. Sekiranya seorang lelaki tidak menjaga kasutnya, bagaimana dia mahu menjaga saya? Saya juga menilai kasut rakan perniagaan yang berpotensi di mesyuarat kami dan ia membantu saya memahami sama ada saya mahu melakukan perniagaan dengan mereka atau tidak.”

Kasut boleh memberitahu banyak tentang usia kita, status sosial, tahap pendapatan, dan juga kestabilan emosi. Fakta ini ditemui semasa eksperimen saintifik di University of Kansas. Pakar psikologi menyerahkan gambar 208 pasang kasut kepada 63 pelajar dan meminta mereka membuat kesimpulan mengenai orang yang memakainya. Peserta menganggap kasut klasik dan bersih (walaupun bukan kasut yang baru) menunjukkan pemiliknya seorang yang teliti dan bertanggungjawab. Kasut yang bergaya dan mahal menunjukkan status dan kestabilan. Kasut yang terang dan luar biasa, menurut para peserta, tergolong dalam ekstrovert. Jika kasut baru, ultra-bergaya, ia dikatakan sebagai isyarat bahawa anda mungkin mengalami kebimbangan, keinginan kuat untuk menarik perhatian orang lain dan obsesinya dengan cara orang melihatnya.

7. Cara anda berjalan

© depositphotos.com   © depositphotos.com

Bukan sahaja orang menilai penampilan anda tetapi juga cara anda berjalan. Para penyelidik di Durham University melakukan eksperimen berikut – para pelajar menonton video di mana cara seseorang berjalan dan mereka diminta untuk mengenal pasti sifat-sifat peribadi.

Menurut para peserta, cara yang bertenaga dan tegas berjalan menunjukkan mereka sebagai perangsang, keinginan untuk mengembara, dan mempunyai tujuan. Orang-orang ini selalu mendapat apa yang mereka inginkan tetapi kadang-kadang mereka mungkin sukar didekati. Oleh itu, jika anda biasanya berjalan dengan pantas, lebih baik untuk melambatkan sedikit dan selari dengan orang yang berjalan bersama anda.

Orang-orang dengan cara berjalan lebih perlahan dan membongkok sepanjang masa dianggap sebagai terpelihara, pasif, dan pemalu. Orang-orang yang mempunyai cara berjalan menyamar menunjukkan kecenderungan mereka. Oleh itu, jika anda ingin menarik perhatian seseorang, pastikan berjalan dengan bahu luas, kepala tidak tunduk ke bawah dan yakin.

Walau bagaimanapun, tanggapan pertama orang tidak selalunya betul, orang yang berjalan perlahan tidak semestinya kurang suka mengembara berbanding dengan orang yang berjalan cepat dan laju.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds