KUALA LUMPUR: Penarafan Telekom Malaysia Bhd (TM) dikatakan akan dapat bertahan berikutan dengan potongan harga sebanyak 25% untuk perkhidmatan jalur lebar menjelang akhir tahun ini.

RAM Ratings berkata bahawa terdapat analisis yang dijalankan baru-baru ini untuk menggandakan kelajuan jalur lebar dan mengurangkan harga Telekom. Ekoran pengurangan kadar tarif TM, RAM mengatakan bahawa kadar pengurangan sebanyak 25% untuk perkhidmata jalur lebar walau bagaimanapun dapat menjana pertumbuhan pelanggan dan mengurangkan hutang ditanggung.

Ia berkata bahawa pengurangan tarif ini merupakan antara peranan strategik TM dalam mengukuhkan hubungan yang kukuh dengan kerajaan serta untuk memberi sokongan yang diperlukan oleh pihak kerajaan.

Pada 20 Jun 2018, Kerajaan mengumumkan bahawa kadar langganan jalur lebar boleh dikurangkan sebanyak 25% menjelang akhir tahun selaras dengan pelaksanaan Mandat Dasar Akses Harga (MSAP).

“Sebagai pemilik tunggal dan pengendali rangkaian jalur lebar berkelajuan tinggi (HSBB), kami menjangkakan langkah ini mempunyai kesan yang paling ketara ke atas kedudukan kewangan TM, kerana pelaksanaan MSAP akan menurunkan harga borong ke atas akses HSBB untuk telekomunikasi lain syarikat (telcos).

“Ini akan membolehkan syarikat telekomunikasi memotong harga pakej jalur lebar mereka, dengan itu menarik TM untuk menyemak semulaharga mereka supaya dapat kekal berdaya saing.”

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: BISNES Ekonomi Korporat

Video Popular

Ad will display in 09 seconds