Inilah kisah luar biasa seorang lelaki Australia yang pulih daripada kecederaan akibat ditembak dalam percubaan pembunuhan bermotifkan politik. Walaupun doktor mengesahkan bahawa dia tidak akan dapat berjalan lagi. Namun, tanpa pembedahan, keajaiban berlaku. Bagaimana dia pulih?

Penduduk Sydney, David Liang telah terbang ke Johannesburg pada 28 Jun 2004, dengan beberapa orang Australia lain. Tujuan mereka adalah untuk mendakwa Naib Presiden China Zeng Qinghong dalam lawatannya ke Afrika Selatan.

David, seorang pengamal Falun Gong, bertujuan untuk membawa ahli politik China yang berpangkat tinggi ke pengadilan kerana penglibatannya dalam penganiayaan terhadap Falun Gong di China, dan sudah lama ada tuntutan undang-undang terhadap Naib Presiden tersebut di atas tuduhan melakukan pembunuhan beramai-ramai, penyeksaan, dan jenayah terhadap kemanusiaan.

“Di China, dia mengawal undang-undang, kita tidak boleh berbuat apa-apa,” kata David. “Tetapi kita boleh melakukan sesuatu semasa lawatannya ke negara lain. Kita boleh mendakwanya. “

David dan rakannya tidak menjangkakan mereka akan mencapai matlamat mereka pada malam itu.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Ia tidak lama kemudian, ketika mereka memandu di sepanjang lebuh raya ke ibu kota Pretoria bahawa mereka telah diekori oleh pembunuh upahan, yang kemudiannya melepaskan tembakan dengan menggunakan senapang AK-47.

Pada mulanya mereka menyangka ia adalah bunyi bunga api, kemudian mereka menyedari bahawa mereka telah ditembak, dan David telah ditembak. Kaki David cedera akibat daripada tembakan itu dan kereta mereka terbabas melencong dari lebuh raya pada kelajuan tinggi.

Nasib baik, rumput panjang di tepi lebuh raya tersebut melambatkan kereta mereka untuk berhenti sepenuhnya.

Penembak itu juga berhenti. Dia memandang ke belakang. David dan kumpulannya tertanya-tanya jika mereka akan mati ditembak. Adakah mereka akan mati malam itu?

Lelaki bersenjata akhirnya melarikan diri. Dia tidak berminat untuk merompak mereka. Serangan itu adalah untuk menghalang mereka daripada sampai ke Rumah Tetamu Presiden, di mana Naib Presiden China tersebut berada.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Seorang wartawan yang bersara dikenali sebagai Dan menyaksikan serangan itu. Dia membantu David masuk ke dalam keretanya dan membawa David ke hospital untuk rawatan kecemasan.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

“Segera saya fikir dalam fikiran saya bahawa ia bukan jenayah dan ia adalah politik …” kata Dan, yang tampil dalam dokumentari “Aftermath of the Gunshot.”

“Buku lali kanan saya berlubang sebesar bola golf,” kata David, yang mengalami kesakitan yang amat sangat. “Saya tidak setuju dengan cadangan hospital untuk mengkudungkan kaki saya.”

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Doktor, Nabeel Moosa, pakar bedah di Hospital Chris Hani Baragwanath, berkata: “Saya fikir ini adalah salah satu daripada retakan tulang yang paling sukar untuk dirawat. Lukanya sangat teruk. Sendi buku lalinya, sendi subtalarnya, yang merupakan sendi di bawah pergelangan kaki … ia hancur. “

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

“Dan dari segi penetapan tulang, ia adalah sangat sukar,” katanya.

David meninggalkan hospital tersebut enam hari kemudian untuk pulang ke Sydney.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

David berjumpa Dr. Lunz, pakar bedah kaki dan pergelangan kaki yang terkenal di Sydney, dan diberitahu bahawa dia tidak akan dapat menggerakkan kakinya dengan bebas lagi, apatah lagi kembali memandu teksi.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

“Sendi buku lali kanannya benar-benar hancur dan kemungkinan besar dia tidak akan dapat berjalan lagi,” jelas Dr Lunz dalam prognosisnya. “Walaupun melakukan pembedahan, dia tidak akan dapat berjalan secara normal.”

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

David disaran menjalani pembedahan berisiko tinggi, yang mungkin akan mengurangkan peluangnya untuk dapat berjalan semula. Tanpa pembedahan, risiko jangkitan daripada luka-lukanya boleh mengakibatkannya kehilangan kedua-dua kaki sama sekali, dan membahayakan seluruh tubuhnya.

Keluarga David setuju untuk pembedahan itu.

Namun, apabila rakannya, Peggy mendengar tentang pembedahan tersebut, dia membuat cadangan untuk menyelamatkan kaki David tanpa melibatkan pembedahan.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Peggy, bekas doktor perubatan Cina dan akupunktur, juga seorang pengamal Falun Gong.

“David adalah seorang pengamal Falun Gong, dan dia mengamalkannya untuk seketika,” kata Penny. “Jadi saya berkongsi pemikiran saya dengan keluarganya. Akhirnya mereka semua bersetuju dengan saya. Oleh itu, David telah dilepaskan daripada hospital. Kami memberitahu doktor bahawa kami akan cuba amalan Falun Gong. Jika ini tidak berfungsi, kami akan kembali. “

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Dalam tempoh masa yang seterusnya, David mengamalkan meditasi duduk Falun Gong. Melakukannya untuk menenangkan fikirannya. Oleh kerana dia tidak dapat duduk dengan kedudukan teratai kerana cedera, dia duduk dengan kakinya bersilang.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Pada mulanya, dia memerlukan kerusi roda untuk bergerak. Semasa dia terus berlatih Falun Gong, dia pulih sedikit demi sedikit. Dia akhirnya dapat duduk di kedudukan teratai. Dia juga dapat bergerak menggunakan tongkat.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Selepas sebulan, David dapat berdiri tanpa bantuan, walaupun dia masih memerlukan tongkat untuk berjalan.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

“Orang Cina semua tahu bahawa qigong, terutama Falun Gong, mempunyai tenaga tinggi yang dapat membantu membasmi luka dan mengurangkan keradangan,” jelas Peggy.

“Setiap hari saya akan mencuci lukanya dengan salin, iodin dan etanol. Walau bagaimanapun, saya tahu bahawa iodin dan etanol tidak cukup untuk menghentikan jangkitan dalam luka tembakan yang serius. Ia tidak akan berfungsi sama sekali. “

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

David berkeras untuk terus mengamalkan Falun Gong, dan ia sangat membuahkan hasil.

“Secara jujur, bukan kejururawatan saya yang menyebabkannya sembuh,” kata Peggy. “Tisu telah tumbuh semula di dalam luka, dan lubang-lubang telah dipenuhi.”

David telah sembuh.

David kembali ke Afrika Selatan untuk menunjukkan kepada doktor bagaimana dia telah sembuh hasil daripada mengamalkan Falun Gong. Walaupun pada asalnya, dianggarkan bahawa ia akan mengambil masa 2 hingga 3 tahun untuk menentukan sama ada David dapat berjalan lagi, namun tiga bulan kemudian, dia dapat berjalan semula tanpa menjalani sebarang pembedahan.

“Ada orang bertanya kepada saya jika saya berdendam terhadap penembak kerana melakukan ini kepada saya,” kata David dalam satu persidangan di Afrika Selatan.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

“Jawapan saya tidak. Falun Dafa mengajar saya untuk bertolak ansur dan memaafkan. “

Insiden yang menyedihkan itu memberi peluang kepadanya untuk mendedahkan tentang pembunuhan beramai-ramai oleh rejim Komunis China terhadap Falun Gong. Dengan berbuat demikian, dia juga telah berjaya menarik minat ramai orang dalam amalan meditasi yang damai itu.

Kredit: ©Minghui

Penduduk setempat yang menghadiri pengenalan Falun Gong membina keyakinan besar terhadap amalan tersebut setelah mendengar pemulihan yang menakjubkan oleh David.

Kredit: ©Legends Unfolding – 傳奇時代

Hari ini, David dapat memandu teksi kembali seperti biasa. Dia dapat berjalan dengan normal. Kisahnya adalah bukti keberkesanan penyembuhan yang mendalam hasil daripada amalan Falun Gong.

Tonton video tentang kisah David di bawah:

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Kebenaran VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds