Presiden Trump baru sahaja selesai mengadakan sidang akhbar  di mana beliau menjawab soalan hampir satu jam sebelum meninggalkan Pulau Sentosa dalam perjalanan ke pangkalan Angkatan Udara Paya Lebar untuk menaiki Air Force One.

Kredit: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Trump menyatakan keyakinan  bahawa Kim Jong Un akan mematuhi komitmennya; terutamanya denuklearisasi. Trump berkata Kim mempunyai jumlah senjata nuklear yang “sangat besar”, tetapi Kim komited untuk denuklearisasi mengikut proses. Trump berkata ia akan diselesaikan secara fizikal dan mekanikal secepat mungkin.

Kredit: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Sekatan akan kekal di tempat sekarang, tetapi Trump berkata “latihan perang” yang memaksa A.S. mempertahankan Korea Selatan akan dibatalkan.

Mengenai persoalan sama ada beliau menganggap Kim sebagai sekutunya, Trump berkata: “Saya akan melakukan apa sahaja untuk menjadikan dunia yang lebih selamat.”

Trump berkata beliau pasti Kim ikhlas dalam keinginannya untuk bebas nuklear dan untuk membawa masuk keamanan dan kemakmuran bagi warga Korea Utara.

Kredit: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Mengenai hak asasi manusia, Trump berkata beliau membawa topik itu, walaupun perbualan itu ringkas berbanding rundingan mengenai denuklearisasi.

“Saya percaya ia adalah keadaan yang sukar di sana,” kata Trump. “Kami bercakap mengenainya hari ini. Kami akan melakukan sesuatu mengenainya. ”

Presiden itu berkata beliau percaya sidang kemuncak itu tidak akan berlaku sekiranya tidak kerana kematian tragis Otto Warmbier.

Warmbier meninggal pada bulan Jun tahun lepas, hanya beberapa hari selepas rejim Korea Utara menghantarnya pulang dalam keadaan koma selepas menahannya di penjara selama 17 bulan.

Trump berkata beliau telah membantu orang Korea Utara dengan bertemu dengan Kim.

Kredit: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Trump berkata minggu depan dia akan bersama-sama dengan Penasihat Keselamatan Negara, John Bolton dan pasukannya untuk menerangkan butiran mengenai langkah seterusnya.

Trump dan Kim berkongsi jabat tangan terakhir sebelum Kim meninggalkan persidangan kemuncak tersebut. Trump ditanya apa yang mengejutkannya tentang Kim.

“Keperibadian hebat dan gabungan yang sangat pintar,” kata Trump, sambil menambah bahawa beliau adalah perunding yang layak.

“Seorang perunding yang sangat baik dan sangat pintar. Kami mempunyai hari yang hebat dan kami banyak belajar tentang satu sama lain dan negara kami. ”

Trump berkata Kim adalah “orang yang sangat berbakat” yang “sangat menyayangi negaranya.”

Trump berkata beliau dan Kim akan “bertemu banyak kali” pada masa akan datang.

Trump dan Kim menandatangani tiga dokumen, yang Trump memanggilnya sebagai “komprehensif,” tanpa menguraikan. Beliau berkata kandungan dokumen akan dikeluarkan pada sidang akhbar.

Kredit: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

Kim berkata, “Hari ini kami mengadakan pertemuan bersejarah dan memutuskan untuk meninggalkan masa lalu dan kami akan membuat perubahan bersejarah.”

Kim tutut mengucapkan terima kasih kepada Trump kerana mengadakan pertemuan tersebut.

Trump berkata proses denuklearisasi bermula dengan “sangat cepat” dan akan menjemput Kim ke Rumah Putih.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds