Upacara perkahwinan diraja Britain mengikuti banyak tradisi dan peraturan yang telah dibangunkan semasa pemerintahan House of Windsor yang telah berlangsung selama beberapa dekad. Tradisi perkahwinan mereka memang diamalkan sehingga kini dan menjadi turun-temurun.

Berikut adalah tradisi atau peraturan perkahwinan diraja Britain yang paling penting:

#10. Restu untuk berkahwin.

Kredit: © Associated Press/ East News   © Associated Press/East News

Menurut Succession to the Crown Act 2013, 6 orang yang pertama seiring takhta perlu mendapatkan kelulusan Queen untuk berkahwin. Pada 14 Mac, Elizabeth II meluluskan kesatuan Putera Harry (orang ke-6 dalam talian) dan Meghan Markle menulis surat kepada Majlis Privy yang memberi kelulusan perkahwinan.

#9. Cincin pengantin perempuan hendaklah diperbuat daripada emas Welsh.

Kredit: © Associated Press/ East News   © AFP/ East News

Tradisi ini bermula pada tahun 1923 apabila Ratu, ibu Elizabeth dan William dan moyang Harry, adalah yang pertama memakai cincin jenis ini.

Lombong emas Welsh telah diisytiharkan habis, yang bermaksud sukar untuk melombong emas dari sana. Itulah sebabnya emas ini jauh lebih mahal daripada jenis emas yang lain. Cincin Elizabeth II, Diana, Catherine, Duchess of Cambridge, dan Camilla, Duchess of Cornwall diperbuat daripada logam yang sangat bernilai ini. Cincin emas Welsh Meghan Markle diberikan kepada Putera Harry oleh Ratu sejurus selepas pertunangan mereka.

#8. Sejambak bunga diletakkan di atas kubur pahlawan yang tidak diketahui.

Kredit: © AFP/ East News

Daripada membuang sejambak bunga perkahwinan, pengantin diraja meletakkan bunga di kubur pahlawan yang tidak diketahui di Westminster Abbey di London. Elizabeth Bowes-Lyon, ibu Ratu Elizabeth, adalah orang pertama yang meletakkan sejambak bunga di kubur itu dalam perjalanan ke Abbey sebagai penghormatan kepada tentera dan saudaranya Fergus yang meninggal dunia di Pertempuran Loos pada tahun 1915.

Elizabeth Bowes-Lyon adalah pengantin pertama yang tidak membawa sejambak bunga di gereja kerana beliau meletakkannya di atas kubur sebelum memasuki. Pada masa kini, pengantin perempuan melakukan tradisi itu selepas hari majlis apabila semua foto perkahwinan telah diambil.

#7. Potret rasmi keluarga.

Foto rasmi perkahwinan adalah satu lagi tradisi. Ia biasanya diadakan antara upacara dan resepsi perkahwinan. Raja British pertama yang melakukan tradisi ini adalah Raja Edward VII.

Putera Harry dan Meghan Markle memilih Alexi Lubomirski, salah seorang jurugambar fesyen paling terkenal, yang telah mengambil potret pertunangan rasmi pasangan tersebut. Lubomirski yang mengambil gambar romantis pengantin baru tersebut duduk di tangga Windsor Castle.

#6. Pengantin lelaki memakai pakaian seragam tentera mereka.

Kredit: © AFP/ East News

Lelaki keluarga diraja British mesti berkhidmat dalam tentera. Mereka semua mempunyai pangkat dan rejimen mereka ditugaskan. Menurut tradisi, pengantin lelaki perlu memakai pakaian seragam dan pingat mereka yang telah berjaya.

#5. Pakaian atau corak vel yang bermakna.

Kredit: © AFP/ East News   © Associated Press/ East News

Elizabeth II, yang menikah pada tahun 1947, mempunyai pakaian dan vel yang dihiasi dengan corak bunga yang melambangkan keamanan selepas Perang Dunia Kedua.

Meghan, Duchess of Sussex, meminta untuk menghiasi velnya dengan 53 bunga yang melambangkan negara-negara di Commonwealth British: 53 negara berdaulat termasuk Great Britain dan hampir semua bekas tanah jajahan. Elizabeth II, Ketua Komanwel, yang dilantik sebagai Duta Pemuda Komanwel, Prince Harry. Vel Meghan melambangkan kebanggaannya pada suaminya dan kesediaannya untuk membantu.

Di laman web rasmi keluarga diraja, anda boleh mencari senarai bunga bersulam pada vel.

#4. Sesuatu yang lama, sesuatu yang baru, sesuatu yang dipinjam, sesuatu yang berwarna biru.

Kredit: © Photoshot/ East News   © Associated Press/ East News

Mengikut tradisi, setiap pengantin wanita Britain harus mempunyai sesuatu yang lama, sesuatu yang baru, sesuatu yang dipinjam, dan sesuatu yang berwarna biru.

Kate Middleton mempunyai anting-anting berlian baru yang diberikan kepadanya oleh ibu bapanya dan pita biru yang dijahit ke gaunnya. Bagi sesuatu yang dipinjam, itu adalah tiara yang dipinjamkan kepadanya oleh neneknya yang baru, Ratu.

#3. Tetamu wanita memakai topi.

Kredit: © AFP/ East News   © Associated Press/ East News

Ini adalah satu penetapan yang bermula pada tahun 1950-an ketika kelas atas dan wanita diraja jarang menunjukkan rambut mereka di depan umum, dan kini menjadi tradisi.

#2. Kek perkahwinan yang indah dan mengagumkan.

Kredit: © AFP/ East News   © Associated Press/ East News

Simbol utama perkahwinan adalah kek buah buahan yang besar. Pembuat kek menghabiskan masa selama 5 hari membakar dan melekapkan setiap tingkat kek William dan Kate (di sebelah kiri). Setelah dibakar, kek dibakar dengan rum dan brandi setiap hari.

Meghan dan Harry memutuskan untuk membuat kelainan sedikit daripada tradisi itu dan memilih kek limau yang beralur dengan sirap. Pembuat kek menggunakan 200 lemon dan 10 botol sirap. Ia adalah luar biasa kerana ia bukan kek bertingkat tradisional: setiap tingkat terletak di atas dulang emas yang berasingan.

#1. Sepotong kek sebagai tanda”terima kasih”.

Kredit: © Ferrari/ East News   © Ferrari/ East News

Selepas majlis perkahwinan, setiap tetamu menerima sepotong kek dalam kotak tin dan kad terima kasih. Kerabat British menyimpan bahagian atas kek perkahwinan mereka untuk majlis pembaptisan kelahiran anak-anak mereka pada masa depan. Mereka juga menyimpan satu bahagian kek untuk dijual di lelongan: itu juga tradisi.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds